Pratite nas

Komentar

Strenja i Jandroković: Radilo se o nesporazumu i komunikacijskom propustu

Objavljeno

na

Nakon prekida saborske sjednice, koja je ostala bez kvoruma kad su je uz oporbu napustili i zastupnici Mosta, pred novinare su izašli zajedno zastupnica Mosta Ines Strenja Linić i zastupnik HDZ-a Gordan Jandroković i izjavili da se radilo nesporazumu i komunikacijskom propustu.

[ad id=”93788″]

“To je jedan mali nesporazum koji smo mi vrlo jednostavno razriješili”, rekla je Strenja Linić novinarima nakon sastanka kluba svoje stranke, dodavši kako se Most na kraju ipak uvijek dogovori sa svojim partnerom u obnašanju vlasti, HDZ-om.
Kazala je kako Most želi da se o izvješću HNB-a glasuje i da Državna revizija može ući i u HNB, kao u zapadnim zemljama. “Mi smo se na neki način usuglasili i sljedeći tjedan nastavljamo s redovnom sjednicom”, pojasnila je.

Upitana o tome kada će se glasovati o tom izvješću, za koje su tijekom prošlotjedne saborske rasprave jedni tvrdili da ga treba samo primiti na znanje, a drugi kako o njemu treba glasovati, odgovorila je kako će se glasovati “kada se za to steknu uvjeti”. “Mi smo na neki način dogovorili u kojem će se trenutku glasati. Nakon toga će to biti na dnevnom redu zajedno s još nekim drugim dogovorenim izmjenama koje će ići”, rekla je.

Jandorković je, na pitanje je li HDZ na kraju popustio, rekao: “Naš dogovor ne funkcionira na taj način da se popušta, nego se o stvarima dogovaramo tako da i jedna i druga strana u konačnici budu zadovoljne. Ovdje se dogodio jedan propust koji je više bio komunkacijske i organizacijske naravi nego da se ovdje radilo o političkom meritumu. Razgovarali smo i shvatili da se te stvari mogu vrlo lagano dogovoriti i promjeniti. I od idućeg tjedna sasvim sigurnio popravit ćemo i razinu komunikacije i organizacije”, kazao je.

“Nije važno tko je kriv, važno je da se pronađu rješenja. I vjerujte mi da će od idućeg tjedan situacija biti bolja”, rekao je na pitanje tko je kriv zbog nesporazuma.

Hoće li Most podržati proračun, pitali su Strenju novinari. Rekla je kako će nakon rasprave o njemu idući tjedan odlučiti te podržati proračun ako “on bude zadovoljio sve ono što zapravo i treba”. “Da s njim možemo stabilizirati i učiniti nekakav iskorak ka financijskoj stabilizaciji zemlje i zadovoljiti sve one i socijalne i druge komponente koje zapravo treba taj proračun. Za sada se proačun s naše strane tek proučava”, pojasnila je.

Po završetku sastanka Domoljubne koalicije, zastupnik HDZ-a Ivan Šuker je rekao da je je taj sastanak održan “isključivo zbog toga jer nas u ponedjeljak očekuje strašno puno posla”. “Moraju se održati svi odbori. Bit će zajednička sjednica Kluba zastupnika Domoljubne koalicije na koju se nadam da će doći i premijer i prvi potpredsjendik i svi HDZ-ovi ministri. I da raspravimo proračun. Naša je Vlada podržala proračun i mi ćemo ga svi podržati”, rekao je novinarima.

Kazao je i kako HDZ-u nije u interesu da brani ili neargumentirano napada Hrvatsku narodnu banku.
“Naša je Vlada dala pozitivno mišljenje na to izvješće i ja kao zastupnik moram podržavati mišljenje svoje vlade. HDZ-u nije u interesu niti da brani niti da neargumentirano napada HNB. Podržavamo stav i mišljenje svoje Vlade jer to mišljenje rade ljudi koji se razumiju u financije. Kakav bude politički dogovor, HDZ će se tako postaviti. Izvješće HNB-a za 2014. je primljeno na znanje. Kada se stvori u Saboru prijepor onda tumačenje daje Odbor za poslovnik. I kada dobijemo tumačenje, sukladno njemu će se i postupiti”, rekao je Šuker.

Most je danas tijekom glasovanja o raspravljenim točkama zatražio od predsjednika Sabora Željka Reinera tumačenje zašto se, suprotno prošlotjednim najavama, nije glasovalo o HNB-ovom izvješću. Nakon što im je on rekao da je pitanje treba li uopće o njemu glasovati poslano na tumačenje Odboru za Ustav, Most je zajedno s oporbom napustio sabornicu i srušio kvorum, a sjednica je prekinuta.

[ad id=”93788″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Komentar

Andrej Plenković: Ovakav rezultat nas obvezuje

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković zahvalio je u ponedjeljak svima koji su glasali na parlamentarnim izborima i odredili smjer Hrvatske poručivši kako ih takav rezultat obvezuje da nastave odgovorno i odvažno raditi za bolju i sigurnu Hrvatsku.

„Hvala svima koji su jučer glasali i odredili smjer Hrvatske. Ovakav rezultat nas obvezuje da nastavimo odgovorno i odvažno raditi za bolju i sigurnu Hrvatsku”, napisao je Plenković na svom twitteru.

HDZ je uvjerljivo pobijedio na parlamentarnim izborima osvojivši 66 mandata, a Restart koalicija okupljena oko SDP-a ima 41 mandat. Domovinski pokret je treći s osvojenih 16 mandata, Most osvaja osam mandata, a koalicija okupljena oko platforme Možemo sedam mandata. Tri mandata osvaja koalicija SSIP-Pametno-Fokus, a u Sabor s jednim osvojenim mandatom ulaze i HNS te Reformisti.
(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Krešo Beljak: Jutro nije pametnije, razočaranje je beskrajno

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik HSS-a na facebooku je priznao kako je razočaran debaklom Restart koalicije na izborima. Čestitao je Plenkoviću, koaliciji Možemo i Pametno, ali zaključio kako je HSS izgubio povjerenje birača.

Dan nakon noćne more koju je Restart koalicija doživjela na biralištima, oglasio se i predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

“Obično se kaže da je jutro pametnije od večeri, ali u ovom slučaju to nikako nije. Dojmovi su još uvijek jaki, razočarenje je beskrajno, izborni poraz još jače boli, ali bez obzira na sve – život ipak mora ići dalje”, počeo je duži post.

Zahvalio je svima koji su izašli na izbore, onima koji su ga izabrali kao zastupnika, ali i članovima stranke koji su odradili kampanju.

“Sviđalo se to meni i svima nama ili ne, HDZ je uvjerljivi pobjednik ovih izbora, a Andrej Plenković je ostatku političke scene pokazao ‘kako se to radi’ i na tome mu treba čestitati”, napisao je Beljak.

Čestitao je i strankama okupljenima oko Možemo i Pametno i poželio im sreću u borbi “za drugačiju Hrvatsku”. Naveo je i kako je sreća što je ortodoksna desnica ostala u opoziciji.

Dotakao se i svoje odgovornosti.

“HSS kao stranka je uspio (nekako) preživjeti, a s osvojena dva saborska mandata imamo priliku pokušati ponovno graditi povjerenje birača koje smo očito poprilično izgubili. Najveći krivac za ovaj (ipak) neuspjeh sam naravno, kao predsjednik, ja osobno i od te odgovornosti ne mogu i neću bježati”, napisao je.

“Zato ću vrlo skoro, već ovaj tjedan, obaviti konzultacije s užim vodstvom stranke te zatim sazvati Predsjedništvo HSS-a, na kojem ćemo razmotriti sve mogućnosti i zajedno odlučiti što i kako ćemo dalje. Glave gore! Još uvijek smo živi, a to je u ovom trenutku svakako najbitnije”, zaključuje Beljak.

Davor Bernardić podnio ostavku na mjesto predsjednika SDP-a

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari