Connect with us

Reagiranja

‘Stres test’ hrvatskih portala

Objavljeno

-

Kao ‘samouki’ analitičar koji se bavi svim i svačim, a najviše makroekonomijom, 28.02.2018., radi same analitike osjetio sam potrebu „testirati“ neke hrvatske portale i njihovu reakciju zbog jedne od najboljih vijesti  koja se dogodila u RH u 2018. godini.

Svim portalima, tiskanim medijima i svima onima koji se bave gospodarstvom, novinarstvom i/ili informacijama opće je poznato da HNB svakog zadnjeg radnog dana u mjesecu objavljuje obnovljenu Tablicu i3, tj. Javni dug RH.

28.02.2018,. po običaju, HNB je u 14:35 objavila najnovije podatke koji su i mene osobno pozitivno iznenadili. Objavljeno je da je Javni dug RH na dan 30.11.2018. iznosio 279 794 784 304 HRK, što nije zabilježeno još od studenog 2014., kad je dug bio još manji i u tom trenutku 2014. iznosio je ukupno 83,164 % BDP-a. (kasnije će još rasti , ali to u ovom trenutku i nije toliko bitno.)

Nakon obrade podataka, usporednih Tablica i omjera, napisao sam u obliku vijesti i poslao u Wordu (novinari znaju o čemu pišem) najprije portalu  Kamenjar.com.

No, uredništvo portala Kamenjar.com NIJE znalo da sam u vrlo kratkom vremenu poslao istu vijest – članak u još šest hrvatskih portala radi daljnje osobne analitike te da se i osobno uvjerim tko će, kada će i hoće li uopće išta objaviti kao i koliko hrvatski portali „dišu hrvatski“!

Najprije radost kad je hrvatski portal, Kamenjar.com, čiji sam i suradnik, objavio šokantno dobru vijest za RH: Javni dug RH na rekordno niskoj razini.

Potom slijedi čekanje i čekanje….

Neki portali su vidjeli poruku ili elektroničku poštu, neki ni do nastajanja ovih redaka nisu ni pogledali, ali je zanimljivo da se na istima koji su primili moju vijest,  „štancaju“ članci, vijesti, kolumne, …ali NEMA nikakve informacije o smanjenju Javnog duga RH, te da je isti na rekordno niskim razinama i niži nego li su to predvidjeli ili projicirali i najbolji stručnjaci. Naime, Javni dug RH je smanjen za više od jednog postotnog boda nego li je to projiciralo i samo Ministarstvo financija 14. Vlade RH. ŠOK!

Kao najveću „zanimljivost“ moram izdvojiti jedan „ hrvatski“ portal na kojem, čak na svojoj naslovnoj stranici stalno i to podebljanim i uočljivim crvenim slovima, u svakom trenutku možete pročitati informacije koliki je Javni dug RH, koliki je broj rođenih u RH, koliki je broj umrlih u RH, koliki je broj iseljenih iz RH, ali NEMA broja useljenih u RH kao da to ne postoji.
Analitički gledajući, to bi bilo kao da javno prikažete sve rashode, a prihode krijete kao „zmija noge“. Gospodo, ne ide to tako!

Zanimljivo je da je taj „hrvatski“ portal (što u svakom trenutku mogu i dokazati) vidio uradak koji je poslan i to 28.02.2018., četvrtak, 19:32.

U redu je i ne zamjeram što vijest nije objavljena jer svatko ima svoju uredničku slobodu i to se mora poštivati.
No, tužno i najtužnije je da i u trenutku nastanka ovih redaka na svojoj naslovnici još drži zastarjele podatke koji prikazuju veći Javni dug RH.
TUŽNO!

U redu je i nikad se ne bih naljutio što vijest nije objavljena, ali da nisu ispravljene one stare crvene brojke, e, to nije u redu. Koliko pratim, a pratim mnoge (ne kao „udba“, već kao „predmet“ analiziranja), uočio sam kod istih da kad Javni dug i malo poraste da „brže od munje“ promijene ona crvena slova, ali kad se smanji onda se obično „pričeka“ tjedan – dva dana od objave na stranicama HNB-a.
(Gospoda koji se prepoznaju u ovom tekstu, Vama na dušu, sve napisano je istina i bez ljutnje, molim.)

Ovom prilikom moram i pohvaliti neke portale tzv. „Mainstream“ medija jer su se ponijeli profesionalno iako vijest da je Javni dug RH na rekordno niskim razinama još nije objavljena.

Ako nešto ili netko zaslužuje iskrenu pohvalu onda je to hrvatski portal kojemu uopće nisam ni poslao vijest u Wordu, već su samoinicijativno prenijeli s portala Kamenjar, shvativši da se radi o odličnoj vijesti za RH.
Stoga jedno iskreno i veliko HVALA: PORTAL DNEVNIH NOVOSTI – GLASILO HRVATSKIH BRANITELJA!

Samo podsjetnik za sve koji vole i žive Hrvatsku:

Javni dug RH na kraju studenog 2018. iznosio je cca 73,283 % BDP-a!

Obzirom da je u prosincu 2018. došlo do povećanja Javnog duga RH po osnovama tzv. Kratkoročnih zaduženja u visini cca 1 milijardu kuna, možemo slobodno zaključiti da će na kraju prošle godine, tj. na dan 31.12.2018. RH zabilježiti Javni dug u visini cca 280,8 – 281,2 milijarde kuna, i/ili manje.

Po dostupnim podatcima i projekcijama možemo slobodno zaključiti da je na kraju 2018., Javni dug RH smanjen na razinu od 73,54 % – 73,65 %, što je daleko manje od procjena i najvećih optimista, ali i Ministarstva financija 14. Vlade RH!

Hrvatska ide dalje unatoč i usprkos!

Milivoj Lokas

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari