Pratite nas

Iz Svijeta

Strmoglavila se ruska ekonomija, u Rusiji počela masovna otpuštanja

Objavljeno

na

Rusija počinje počinje bilježiti val masovnih otpuštanja kao posljedicu pada ekonomije, izjavio je bivši ruski ministar financija Aleksej Kudrin.

Kudrin je podnio ostavku 2011. zbog povećanja vojne potrošnje, ali mnogi vjeruju da još uvijek ima poštovanje i pristup ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, naveo je Routers.

“Predviđao sam teška vremena, ali nisam očekivao da će biti ovako teška”, rekao je Kudrin za britansku agenciju na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

“Potrošačke cijene su naglo porasle. Počela su velika otpuštanja. Građevinski sektor bilježi otpuštanja od 100.000 ljudi. Vidimo znake krize u autoindustrji. Također će biti značajnog usporavanja u modernizaciji i primjeni zapadne tehnologije”, rekao je Kudrin.

On je rekao da će ekonomija zabilježiti pad od preko 4 posto ove godine, ako cijena nafte ostane niska.

Sa Kudrinom na čelu ministarstva financija, Rusija je skupila više od 500 milijardi dolara rezervi, uključujući oko 160 milijardi dolara u dva rezervna fonda koji se mogu koristiti u teškim vremenima u cilju zaštite rublje i ekonomije.

S društvenom potrošnjom koja čini trećinu ukupnog budžeta i vojnom potrošnjom od 35 posto, Rusija bi mogla iscrpiti rezervne fondove u slijedećih 18 mjeseci ako cijene nafte ostanu na sadašnjem nivou od 50 dolara po barelu.

“Ukoliko cijena nafte ostane na 50 dolara, naš rezervni fond bit će razvučen na period od tri godine, dok traje prebacivanje na nižu potrošnju i provođenje reformi”, rekao je Kudrin i dodao da bi veliki program modernizacije vojske trebalo provesti za 15, umjesto 10 godina, čime bi se također uštedio novac.

Neki europski političari i biznismeni pozivali su proteklih tjedana na ponovo uspostavljanje odnosa s Rusijom i ublažavanje sankcija.
Kudrin je rekao da je većina zapadnih biznismena i javnog mnijenja, ipak, protiv ove ideje, što čini ukidanje sankcija malo vjerojatnim.

Rublja je pala na polovicu svoje vrijednosti u odnosu na dolar od početka prošle godine uslijed pada cijena nafte i zapadnih sankcija Rusiji zbog krize u Ukrajini.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Sebastian Kurz postaje novi austrijski kancelar i najmlađi svjetski čelnik

Objavljeno

na

Objavio

Čelnik Narodne stranke (OeVP) Sebastian Kurz i Austrijska slobodarska stranka (FPOe) postigli su sporazum o koaliciji kojim se mladom demokršćanskom čelniku otvara mogućnost da postane kancelar i u vladu vraća krajnja desnica.

“Postigli smo dogovor o vladi za sljedećih pet godina” objavio je Sebastian Kurz u nazočnosti šefa FPOe Heinza-Christiana Strachea nakon posljednjeg dana pregovora. “Birači su jasno rekli da treba u obzir uzeti njihove zabrinutosti, posebice u pogledu sigurnosti”, dodao je Strache.

Predviđa se da će predsjednik republike Alexander Van der Bellen u ponedjeljak proglasiti novu vladu nakon formalne ratifikacije koalicijskog sporazuma dviju stranaka u subotu.

Pregovori su pokrenuti nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 15. listopada na kojima je pobijedila konzervativna stranka OeVP. Protuestablišmentske stranke su ostvarile velike dobitke u Europi zadnjih godina temeljeći svoj uspjeh na nezadovoljstvu kako se vladajuće stranke odnose prema gospodarstvu, sigurnosti i imigraciji.

Austrijska Slobodarska stranka FPOe je već vladala s konzervativcima od 2000. do 2007. Kada je Slobodarska stranka zadnji put ušla u vladu 2000. zemlje EU-a Austriji su nametnule sankcije, ali su one bile kratkog vijeka. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Europi i SAD-u najviše prijete “domaći” džihadisti

Objavljeno

na

Objavio

Povratak u rodnu zemlju veterana sirijskog džihada mobilizira svjetske protuterorističke službe no zasad su najopasniji lokalni džihadisti, indoktrinirani u vlastitoj zemlji, upozoravaju američki stručnjaci.

Iako lokalni ekstremisti nisu toliko iskusni, zadnjih su mjeseci u Europi i SAD-u dokazali da mogu neočekivano napasti i gotovo ih je nemoguće detektirati prije nego krenu djelovati.

“U Francuskoj, Americi ili drugdje sigurno više neće biti velikih napada organiziranih iz inozemstva, poput onih od 13. studenoga 2015. u Parizu”, tvrdi američki stručnjak za džihadistički terorizam Marc Sageman, nekadašnji agent CIA-e. “Odsad oni koji izvode napade, ovdje ili u Europi, nisu više navođeni od IS-a nego se mobiliziraju sami, zamišljajući da su vojnici idealizirane islamske zajednice, čak izmaštane, koju žele braniti ili osvetiti”, dodaje on.

Akayed Ullah, mladić podrijetlom iz Bangladeša koji je 10. prosinca pokušao aktivirati improviziranu bombu koju je nosio na sebi u njujorškoj podzemnoj željeznici, te Sayfullo Saipov, Uzbekistanac od 29 godina koji je usmrtio osam osoba i ranio 12 pregazivši ih unajmljenim kamionetom u New Yorku 31. listopada, bili su povezani s Islamskom državom samo gledanjem propagandnih video-snimaka.

U SAD-u oni su najnoviji primjeri na listi samoradikaliziranih džihadista koji predstavljaju gotovo nerješiv problem policijskim i obavještajnim službama. “Opasnost od veterana džihada ne smije se podcijeniti ali ona nije najviše zabrinjavajuća”, tvrdi Albert Ford koji radi na fenomenu “domaćeg ekstremizma” u okviru analitičke skupine New America. “Oni koji su već legalno u zemlji predstavljaju najteži problem”, dodaje on.

“Napadi nedavno izvedeni u SAD-u bili su djelo ljudi rođenih ovdje ili nastanjenih u zemlji već godinama. To je prava opasnost: nesofisticirani napadi ali smrtonosni, kao što se dogodilo u listopadu u New Yorku”.

Po brojkama New Americe, 85 posto od 415 osoba optuženih za zločine povezane s islamističkim terorizmom u SAD-u nakon 11. rujna 2001. bili su američki građani ili legalni stanovnici. (Hina)

Nevjerojatno mi je da je ovo Švedska u 21. stoljeću

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari