Pratite nas

Politika

Stručnjaci demantirali Milanovića: Predsjednica ispravno tumači Ustav

Objavljeno

na

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je održala sastanak s profesorima Ustavnoga prava pravnih fakulteta sa sva četiri hrvatska sveučilišta. To su bili Branko Smerdel iz Zagreba, Arsen Bačić iz Splita, Zvonimir Lauca i Mato Palić iz Osijeka te Sanja Barić iz Rijeke.

[ad id=”93788″]

“Predsjednica može raspisati izbore i prije konstituiranja Sabora, ali još važnije da to može čak i ako se konstituira, ako se ne iznjedri mandatar ili kasnije ne izglasa Vlada. Nema dileme, tu smo svi suglasni”, rekla je ustavna stručnjakinja Sanja Barić. “Predsjednica će odluke donositi temeljem pravnog supstrata, ali mogući rok za donošenje eventualne odluke je oko blagdana. Možda će biti i tek u siječnju, pregovori su tek ispred nas, i možda i dođe do dogovora”, rekla je Barić o mogućnosti ponavljanja izbora.

Čija Vlada ostaje ako se nova ne konstituira? “Privremena nestranačka vlada koju imenuje predsjednica, a ne trenutačno tehnička Vlada”, odgovorila je Barić na novinarsko pitanje, donosi N1.

Mato Palić s Pravnog fakulteta u Osijeku kaže da se sjednica Hrvatskog sabora koja je održana, pa raspuštena prošli tjedan, mogla nastaviti samo istoga dana do ponoći, a nakon prekida više ne. “Žalosno je što naše građanstvo ne poznaje temelje Ustava, pa im je lako intuitivno tumačiti Ustav na pogrešan način”, dodala je Barić. “Nije tu nitko kriv, nego nedostaje osnovnog građanskog obrazovanja u državi, pa je lakše u ovakvoj državi stvoriti krizu i paniku”, rekla je i dodala da “mi nismo u krizi nego u redovitoj situaciji, koja zahtjeva redovite predsjedničke ovlasti, samo se mi nismo našli još u ovoj situaciji.”

Profesor Zvonimir Lauc s Pravnog fakulteta kaže da je nemoguće da Ustav ima sve moguće odgovore na sva životna pitanja. “Uvijek je Ustav pisan afirmativno, da prevlada određena stanja, ali bitna su tumačenja i kako održati sustav. To je i pitanje političke kulture i tolerantnosti, dijaloga između stranaka, ali vrlo vjerojatno će se to također brzo prepoznati”.

Stručnjaci su dodali kako “ništa nisu sugerirali predsjednici, da je njezino pravo odlučiti”. Sanja Barić zaključila je da je dosadašnje tumačenje Ustava Kolinde Grabar Kitarović ispravno, i da su zadovoljni. “Čini mi se da imamo sve garancije da će Ustav biti ispoštovan”, rekla je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Vukovarski HDZ podržao kandidaturu Ivana Penava za zamjenika predsjednika stranke

Objavljeno

na

Objavio

Vukovarski HDZ poručio je u ponedjeljak kako stoji u potpunosti iza kandidature gradonačelnika Vukovara Ivana Penava za mjesto zamjenika predsjednika stranke dodajući kako ih je posebice obradovala njegova najava da ne misli odlaziti iz Vukovara bez obzira na ishod izbora.

To je, kako poručuju u priopćenju, najsnažniji dokaz da vukovarski gradonačelnik u unutarstranačke izbore ne ulazi zbog osobnih interesa.

“Ivan Penava čovjek je koji je dosljedan, a to pokazuje i ova kandidatura koja je njegov iskreni pokušaj da nešto promjeni i učini HDZ boljim”, poručuju iz vukovarskog HDZ-a.

Navode i kako je Penava u Vukovaru svojim radom polučio ogromne rezultate unatoč kojima međutim, “trenutno niti jedan član vukovarske organizacije HDZ-a ne obnaša nikakvu stranačku funkciju niti je član Predsjedništva HDZ-a”.

Upravo zato, smatraju, glas za Ivana Penavu na unutarstranačkim izborima bit će glas za svakog običnog člana stranke i za svaki temeljni ogranak. Uvjereni su da će “on govoriti u ime svih, a ne samo u ime ‘relevantnih članova’ HDZ-a kako sebe nazivaju neki od njih”.

Pozivaju što veći broj članova HDZ-a da se kandidiraju i istaknu svoje stranačke ambicije kako bi u „prijateljskoj utakmici“, u kojoj, kako ističu, sigurno neće biti pobjednika i gubitnika, prezentirali svoja mišljenja i izabrali najbolje među sobom.

Kapulica bi trebao biti oprezan u svojim izjavama

“Treba biti svjestan da nam nakon toga dolazi jedna puno važnija utakmica u kojoj ne postoji neriješeni rezultat i koja će na kraju ipak definirati pobjednika i gubitnika. Sukladno tome očekujemo od svih kandidata u izbornom procesu ali i svih ostalih članova visoku dozu korektnosti i demokratičnosti.

Smatramo da tome nikako ne doprinose istupi pojedinaca koji nizom svojih sadržajno i vremenski promašenih izjava ove vrijednosti dovode u pitanje. Mislimo tu prije svega na gospodina Maria Kapulicu koji je zaposlenik HDZ-a, što znači da za svoj rad prima plaću i trebao bi biti vrlo oprezan u svojim izjavama, s obzirom da se od njega očekuje da svim članovima bude na raspolaganju a ne da procjenjuje tko je od tih članova relevantan za kandidaturu, a tko nije”, poručuju iz vukovarskog HDZ-a.

Članovi HDZ-a Miro Kovač, Ivan Penava i Davor Ivo Stier u subotu su predstavili svoju kandidaturu za unutarstranačke izbore u HDZ-u. Miro Kovač kandidat je za predsjednika, Davor Ivo Stier za potpredsjednika, dok je Ivan Penava kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a. (Hina)

Miro Kovač: Moramo HDZ vratiti na pobjednički trag

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Miro Kovač: Moramo HDZ vratiti na pobjednički trag

Objavljeno

na

Objavio

Kandidat za predsjednika HDZ-a Miro Kovač izjavio je u ponedjeljak da se HDZ pretvara u stranku “bez okusa i bez mirisa” te je poručio kako će on to promijeniti i stranku “vratiti na pobjednički trak”.

“Moramo HDZ vratiti na pobjednički trak, mora biti stranka sa okusom, a stranka se sada pretvara u stranku bez okusa i bez mirisa”, izjavio je Kovač u ponedjeljak gostujući u Dnevniku RTL televizije.

Ustvrdio je i kako je HDZ nakon poraza na predsjedničkim izborima u teškoj poziciji, poručivši kako će on to promijeniti kada postane predsjednik stranke.

Dodao je i kako je “vrlo opušten” oko toga da će nakon unutarstranačkih izbora 15. ožujka on postati predsjednik, Ivan Penava zamjenik predsjednika, a Davor Ivo Stier potpredsjednik HDZ-a.

Ustvrdio je da ima jak tim, no izbjegao je odgovoriti na pitanje je li u njemu i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić. Dobrodošli su “svi u HDZ-u koji žele promjene, svi koji žele pomoći da HDZ postane stranka s okusom i mirisom” Nije bio određen niti oko moguće pozicije predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović u tom timu, rekao je tek kako o tome nisu razgovarali.

Plenković je opteretio kampanju K. Grabar-Kitarović

“Kolinda Grabar-Kitarović izgubila je izbore ne samo zbog sebe, nego i zbog Plenkovića, koji je kao predsjednik stranke suodgovoran za njezin poraz”, rekao je Kovač. Ustvrdio je i kako je Plenković opteretio njezinu kampanju te nije preuzeo odgovornost za gubitak na predsjedničkim izborima.

Na pitanje ima li u njegovom timu mjesta i za bivšeg predsjednika stranke Tomislava Karamarka, Kovač je kazao kako je Karamarku ovih dana umro otac te da o njegovom angažmanu u stranci u ovom trenutku ne želi govoriti.

Rekao je da su HDZ-u nakon parlamentarnih izbora, “svi mogući partneri”, osim SDP-a.

“On je naš glavni suparnik na političkoj sceni, velika koalicija bi bila jako loša za hrvatsku demokraciju”, ustvrdio je.

Na pitanje što bi, da je na poziciji predsjednika HDZ-a, učinio oko afera ministra zdravstva Milana Kujundžića, Kovač je odgovorio da bi “puno brže donosio odluke nego Andrej Plenković”, no nije želio konkretno reći o kakvim bi se odlukama radilo.

Kovač je, tvrdi, spreman i za sučeljavanje s Andrejem Plenkovićem: “To se podrazumijeva, to moramo ispoštovati prema svojim članovima. Ako Plenković više voli Bruxelles, može i tamo”, poručio je. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari