Connect with us

Kronika

Stručnjak pregledao fotografije i iznio prvu teoriju što se to srušilo u Zagrebu: ‘Činjenica da je tako daleko je zbunjujuća’

Objavljeno

-

Snažan prasak odjeknuo je Zagrebom oko 23 sata i uznemirio brojne građane. Iako su mnogi zbog podrhtavanja tla na prvu pomislili da je riječ o novom potresu, on ipak nije zabilježen.

Naime, u Jarunskoj ulici otvorio se krater zbog udara nepoznatog predmeta. Objekt još uvijek nije službeno identificiran, no Tyler Rogoway, urednik portala The War Zone, tvrdi kako je riječ o izviđačkom dronu.

Neki su rekli da se radi o avionu koji se srušio i da su u blizini viđeni padobrani, drugi su rekli da je riječ o projektilu. Nakon pomnog ispitivanja vizualnih dokaza, The War Zone čvrsto vjeruje da se zapravo radilo o izviđačkom dronu Tu-141 “Strizh” koji se zacijelo pokvario i prešao preko cijele Mađarske ili dijelova susjednih zemalja te u Hrvatsku iz Ukrajine  navodi autor te dodaje kako je Ukrajina posljednjih dana krenula puštati bespilotne letjelice iz sovjetskog doba, a da su oni jedini poznati operater tih dronova.

Riječ je o prilično fascinantnoj letjelici iz sovjetske ere. Međutim, Ukrajinci su je unaprijedili tijekom ruskog osvajanja Krima 2014. godine. Realno, ova letjelica je više krstareća raketa nego tradicionalna bespilotna letjelica. Lansira se iz prikolice, ruta se unaprijed odredi i služi za skupljanje obavještajnih podataka. I, da, ima i padobran, tako da se više puta može upotrijebiti.

Kako navodi, svoju su sumnju da je riječ o dronu potvrdili kada su vidjeli jedno krilo objekta koje je uglavnom ostalo netaknuto. – Činjenica da je ovaj dron odletio tako daleko od kursa istovremeno je zbunjujuća i alarmantna. Ali to ne bi bio prvi gubitak Tu-141 u ratu. Još jedan je pao u Ukrajini prije samo nekoliko dana – ističe Rogoway.

– Mislim da ljudi u Hrvatskoj još ne shvaćaju što je točno sletjelo u njihov grad. Bit će zanimljivo čuti što o tome kaže Ukrajina. Također, ovo postavlja neka ozbiljna pitanja spremnosti protuzračne obrane za zemlje NATO-a nad kojima je Tu-141 prelijetao – zaključuje.

Nepoznata letjelica srušila se na Jarunu: na terenu specijalizirani timovi

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari