STUDENTI, HDZ JE ISPUNIO SVOJE PREDIZBORNO OBEĆANJE

0

KRIVA INTERPRETACIJA POREZNE REFORME POKRENULA LAVINU NEGATIVNIH REAKCIJA,   HOĆE LI SE TKO ISPRIČATI?!

Od jutra su krenuli žestoki napadi na Vladu RH i Hrvatsku demokratsku zajednicu, temeljeni na netočnim informacijama koje je u medijski prostor plasirao jedan studentski portal. Vjerujemo kako je u pitanju neinformiranost mladih novinara na portalu, a ne loša namjera da se porezna reforma, osobito njezin dio koji se odnosi na studentske poslove, prikaže u negativnom svjetlu.

Studente se poziva na puč, a da nitko nije detaljnije proučio ili pitao struku za pojašnjenje promjena vezanih uz studentske poslove.

Porezna reforma, kako je HDZ i obećavao u svom predizbornom programu donosi povlastice za studente. Godišnji neoporezivi osobni primitak je povećan s 13.000,00 na 15.000,00 kuna, pa mjesečno iznosi 1.250,00 kuna. To je ujedno i gornja granica studentske zarade, ako roditelji žele na temelju djeteta studenta ostvariti poreznu olakšicu.

Uz to svaki student ima pravo na osnovni osobni odbitak poreza od 3.800,00 mjesečno koji se pribraja iznosu od 1.250,00 kuna mjesečno, pa tako student može u jednom mjesecu neoporezivo zaraditi do 5.050,00 kn što godišnje iznosi 60.600,00 kuna.

HDZ je ispunio obećanje koje je dao prije izbora. Povećan je godišnji neoporezivi primitak. Nema govora o naplati te kasnijem povratu poreza jer, kao što sama riječ govori, studentska zarada do 5.050,00 mjesečno je neoporeziva.

Na hajku koja se od jutros podiže prema HDZ-u reagirao je Domagoj Mikulić, predsjednik Mladeži HDZ-a Osječko-baranjske županije.

„Žao mi je što je medijski prostor danas zatrpan negativnim reakcijama na HDZ-ove pozitivne mjere kada su studenti u pitanju zbog neinformiranosti onih koji su priču plasirali u javnost. U vrijeme kada imamo stabilnu Vladu, porast BDP-a te projekte koji bi trebali pokrenuti razvoj svih dijelova Hrvatske, uporno se javnosti pokušavaju plasirati netočne informacije stvarajući pri tome lošu i negativnu klimu među građanima. Porezna reforma koju Vlada RH provodi cjelovita je i usmjerena k razvoju i gospodarskom rastu vodeći pri tome računa o svim segmentima društva, osobito studentima.“ – rekao je Mikulić i dodao kako nema potrebe za potpisivanjem peticije ni organiziranjem studentskih prosvjeda. Položaj studenata i studentska prava jesu i bit će i u buduće u fokusu našeg djelovanja jer u njima vidimo bolju budućnost.

 

VAŽNA OBAVIJEST STUDENTIMA! Donosimo vam kratko priopćenje nakon sastanka studentskih predstavnika s predstavnicima Ministarstva financija i Porezne uprave. Ujedno molimo studente da s pažnjom pročitaju sve detalje koji će uskoro biti objavljeni u službenom priopćenju PU. Godišnji neoporezivi osobni primitak je povećan s 13.000,00 na 15.000,00 kuna.

To je ujedno i granica kojom roditelji imaju pravo na porezne olakšice. Uz to svaki student ima pravo na osnovni osobni odbitak poreza od 3.800,00 mjesečno, odnosno 12×3.800,00=45.600,00 kuna godišnje. Time je neoporezivi godišnji iznos sada ukupno 60.600,00 kuna. Način obračuna je takav da se će svaki dohodak do 5.050,00 kuna mjesečno biti neoporeziv. Iznad toga će se oporezivati samo razlika. Uskoro detaljnije informacije o načinu obračuna. Studentski predstavnici će idući tjedan održati nove sastanke sa Ministarstvom financija i ministrom Marićem kako bi se osigurali dodatni ustupci, posebno u vidu zadržavanja porezne olakšice za roditelje studenata. Žao nam je što su studenti još jednom uznemireni i molimo sva javna tijela da unaprijede način komunikacije kako bi izbjegli ovakve situacije. Svim studentima stojimo na raspolaganju za sva pitanja , također i medijima za izjave. Pozorno pratimo razvoj situacije, izvijestit ćemo vas o svim novim detaljima. 

Tajnik Studentskog zbora Osijek Stjepan Ćurčić

facebook komentari