Connect with us

‘Studenti nisu smokve’ održava prosvjed za zaštitu studentskog standarda

Objavljeno

-

Nezadovoljni najavljenim povećanjem cijena hrane i smještaja u domovima osnovana je Facebook grupa ‘Studenti nisu smokve’. To je ujedno prva studentska inicijativa protiv narušavanja studentskoga standarda. Zbog smanjenih subvencija za prehranu i gubitak prava na zdravstveno za starije od 26 godina najavljen je i današnji prosvjed koji će se održati ispred Studentskog doma Stjepan Radić.

Odluke ministarstva da će studenti stariji od 26 godina izgubiti pravo na besplatno zdravstveno osiguranje i smanjenje subvencije za prehranu u menzama, uzrokovale su nemir među studentima. Pregovori Studentskog zbora i ministarstva rezultirali su time da svi studenti imaju pravo na besplatno zdravstveno osiguranje osam godina od dana upisa fakulteta.

Većina nezadovoljnih studenata odlučila se pobuniti protiv ostalih problema koji se javljaju u visokoškolskom obrazovanju. Okupljeni u inicijativu ”STUDENTI NISU SMOKVE” najavili su prosvjed pod imenom “Posljednji pozdrav studentskom standardu” koji će se održati 29.10. u dvorištu Studentskog doma Stjepan Radić, točnije ispred Radićevog spomenika u 21:00h. Tamo će se zapaliti svijeće u znak bunta kako bi se i simbolično obilježila “smrt” studentskog standarda. Studenti od nadležnih institucija zahtijevaju:

1. Povećanje mjesečne razine subvencije na studentskim iksicama;

2. Ukidanje tjednog i vraćanje mjesečnog obračuna subvencije;

3. Vraćanje određenog dijela jela po izboru koje studenti najčešće konzumiraju sa subvencije 50 % na subvenciju 71,24 % ;

4. Subvencioniranje mliječnih proizvoda i namirnica bitnih za studentski doručak sa 71,24 %, a ne 50 % ;

5. Uvođenje menija za doručak ;

6. Povećanje kvalitete života u studentskim domovima ;

7. Zadržavanje postojećih cijena studentskog smještaja dok god se uvjeti života vidljivo ne poboljšaju.

“Smokve mogu biti zrele i pune soka, a mogu biti i suhe, smežurane. Takve smokve postale su simbol ove akcije jer želimo poručiti kako mi nismo smokve kojima treba do kraja isušiti sav sok, isušiti našu živost, volju za studiranjem i naše džepove. Mi smo zreli ljudi, intelektualci, spremni boriti se za novo znanje i poštovanje nas kao budućih akademskih građana.” stoji na Facebook stranici ove studentske inicijative

Inicijativom “Studenti nisu smokve”, studenti žele pokazati kako nisu pasivna masa, već aktivni sudionici društvenog života koji su spremni na “novo proljeće” te pozivaju svoje kolege da se 29.listopada u 21.00h odazovu u što većem broju i podrže ovu akciju.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari