Connect with us

Naši u svijetu

Studij demografije i hrvatskog iseljeništva

Objavljeno

-

Hrvatski Filmski Institut najavljuje novi film naslova “Studij demografije i hrvatskog iseljeništva”

U ovom filmu, sveučilišni profesori i studenti dijele svoje viđenje u novoj akademskoj disciplini koja se bavi problemom iseljavanja generacija talentiranih Hrvata iz njihove lijepe domovine, Republike Hrvatske. Unatoč tome što ima sve prirodne i ljudske komponente za uspješan razvoj društva, postoji politički status quo između snaga koje žele u potpunosti prihvatiti demokratsko, produktivno, demografski uključivo slobodno tržišno gospodarstvo i onih koji traže isključivo vlastiti interes, ukorijenjen u prošlosti privilegiranih komunističkih elita.

To je rezultiralo rastućim nezadovoljstvom stanovništva državnim odlučivanjem i upravljanjem, službenicima koji toleriraju i time promiču podobnost nad kvalitetom te korupciju nad transparentnošću i odgovornošću. Sve to dovodi do zastoja demokratskog, ekonomoskog i demografskog razvoja te iseljavanjem velikog broja mladih ljudi. U pokušaju da se znanstveno riješi ovaj problem i da znanost ponudi rješenja koja bi odredila određivanje budućnosti Hrvatske države u spomenutom aspektu, Sveučilište u Zagrebu osnovalo je Hrvatski studij, a odnedavno i odjel za demografiju i hrvatsko iseljeništvo.

S toga, profesori i studenti upućuju srdačan, nadahnjujući poziv mladima i dijaspori da se pridruže i podrže njihov novi program – Studij demografije i hrvatskog iseljeništva – na Hrvatskim studijima, Sveučilišta u Zagrebu. Ovaj studij priprema buduće generacije stvaraoca javnih politika, istraživača i stručnjaka koji će koristiti znanstvene projekcije i modele za donošenje odluka u najboljem interesu Hrvatskog naroda.

Na stranicama Hrvatskog Filmskog Instituta, pored filma, imate i poveznicu studija kako bi svi oni koji su zainteresirani za tu temu mogli direktno kontaktirati i vidjeti mogućnosti studiranja ili drugih vrsta participacije.

Želja je i cilj, Hrvatskog Filmskog Instituta, ovim filmom, informirati i potaknuti na suradnju i kvalitativnu akciju kako bi se zaustavio proces iseljavanja, stimulirao proces povratka te kako bi Hrvati zajednički, širom dijaspore i u domovini izgradili bolju, kvalitetniju i sretniju Hrvatsku državu na ponos nas samih i cijelog svijeta.

Film možete pogledati na stranicama instituta www.hfi.mobi točnije na http://hfi.mobi/page-45.html

Nikola Knez

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari