Connect with us

Gospodarstvo

Stupile na snagu europske sankcije ruskoj središnjoj banci

Objavljeno

-

Foto: EPA

Sankcije Europske unije ruskoj središnjoj banci stupile su na snagu u ponedjeljak ujutro nakon objave u službenom glasilu EU-a, a i Švicarska je poručila da će “vrlo vjerojatno” uskoro zamrznuti rusku imovinu.

One uključuju i zabranu transakcija sa ruskom financijskom institucijom, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Sva imovina banke u EU također će biti zamrznuta kako bi se blokiralo financiranje rata ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini.

Mjera se smatra jednako značajnom kao i planirano isključivanje ruskih financijskih institucija iz bankarske mreže SWIFT.

Sankcija EU-a i kaznene mjere partnera Unije u skupinini G7 zamrznut će otprilike polovinu financijskih rezervi ruske središnje banke, izjavio je u nedjelju navečer šef europske diplomacije Josep Borrell.

Prema mišljenju stručnjaka, time će Rusiji biti onemogućeno korištenje deviza za stabilizaciju rublja.

Ruska valuta već je oslabila, što će stvoriti daljnje probleme građanima Rusije.

Ne mogu se blokirati sve rezerve ruske središnje banke, kazao je Borrell, budući da nisu sve na Zapadu. EU ne može blokirati rezerve u Moskvi ili u Kini, rekao je, dodavši da ih je Rusija u posljednje vrijeme počela skrivati u zemljama u kojima ih se ne može blokirati.

Očekuje se da će Rusija tijekom dana biti isključena iz međunarodnog platnog sustava SWIFT, a EU također planira uvesti dodatne sankcije ruskom savezniku Bjelorusiji i ruskim oligarsima, poslovnim ljudima i političarima.

Švicarski predsjednik Ignazio Cassis izjavio je da je “vrlo vjerojatno” da će njegova vlada u ponedjeljak donijeti odluku o zamrzavanju ruske imovine u Švicarskoj, izvijestila je tamošnja novinska agencija SDA.

Također će se razmatrati mogućnost da se slijedi primjer drugih zemalja u sankcijama Putinu, kazao je Cassis, naglasivši i da će konačna odluka o zamrzavanju kapitala morati uzeti u obzir neutralan status Švicarske.

Cassis se prije tog istupa pozivao na švicarsku neutralnost, rekavši da Bern neće uvoditi sankcije Rusiji unatoč invaziji na Ukrajinu, podsjeća agencija Dpa. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari