Pratite nas

Stvara se nova Platforma: Živko Budimir u Predsjedništvo – Martin Raguž na čelo Federacije BiH?

Objavljeno

na

Predizborna utrka za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, odnosno drugog bošnjačkog – kako ovu poziciju mnogi sve otvorenije nazivaju zbog otvorenog ignoriranja ustavom zajamčene biračke volje hrvatskog naroda u BiH, ulazi u završnu fazu.

Iako, imena kandidata još uvijek nisu poznata, analizom napisa u medijima dolazi se do imena najozbiljnijih kandidata.

Borjana Krišto kandidat HNS-a i HDZ BiH

borjana-kristo0218Skupina stranaka oko HNS-a, predvođena HDZ-om BiH, koja s potpunim pravom računa na plebiscitarnu potporu hrvatskog biračkog tijela još uvijek nije istaknula kandidata. Sudeći prema dobro informiranim  izvorima, HDZ BiH će nominirati Borjanu Krišto, nekadašnju predsjednicu Federacije BiH, koja je bila predsjednički kandidat ove stranke i na posljednjim izborima. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, kako neslužbeno doznajemo, neće se kandidirati na ovu poziciju. Razlog Čovićevog odustajanja od kandidature, čini se, leži u nastojanjima Martina Raguža da eventualnu Čovićevu kandidaturu proglasi „kamenom spoticanja“ u remećenja odnosa između dva HDZ-a.

Istina, predsjednik HDZ 1990 Martin Raguž, koji je nakon dolaska na čelo ove stranke napravio znatan odmak od HNS-a, najavljujući samostalan izlazak na izbore, odašilje signale prema HDZ-u BiH, nudeći se kao mogući zajednički predsjednički kandidat. Kao protuuslugu za potporu u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Raguž bi navodno bio spreman i za postizanje kompromisa s HDZ-om BiH, što u najjačoj hrvatskoj stranci u BiH smatraju otvorenim pokušajem ucjene.

Stoga, promatrači političkih prilika u BiH ističu da je više nego očito kako će Martin Raguž i HDZ-1990 u utrci za poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH podržati aktualnog predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, koji je već najavio kandidaturu za Komšićevog nasljednika.

Živko Budimir osigurao potporu bošnjačkih stranaka

Živka Budimira, predsjednika multietničke Stranke pravde i povjerenja (SPP), u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH već je podržalo nekoliko bošnjačkih stranaka. Riječ je o koalicijskom sporazumu o zajedničkom nastupu na predstojećim Općim izborima u BiH, koje je Budimirova  Stranka pravde i povjerenja (SPP) potpisala sa Demokratskom narodnom zajednicom BiH (DNZ BiH), Socijaldemokratskom unijom BiH (SDU BiH), Strankom penzionera-umirovljenika BiH (SP/U BiH), Liberalno demokratskom strankom (LDS BiH) i Strankom udruženih nezavisnih demokrata BiH (SUND BiH).

Kako vidimo široka koalicija bošnjačkih stranaka stoji čvrsto iza kandidature Živka Budimira za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, pa se stoga ništa ne može prigovoriti tvrdnjama kako je riječ o izboru drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Bolje upućeniji izvori navode kako je između Živka Budimira i Martina Raguža već postignut dogovor o pozicijama. Kao protuuslugu u predsjedničkoj kandidaturi, Budimir bi trebao pomoći Ragužu u dolasku na poziciju predsjednika Federacije BiH, navode dobro informirani izvori.

Ključ u Lagumdžijinom SDP-u

Ipak, Budimir i Raguž s nestrpljenjem očekuju glasove koji dolaze iz Lagumdžijinog SDP-a. Ukoliko SDP odustane od kandidature Slave Kukića, Ante Domazeta ili  Lidije Korać, potpora Zlatka Lagumdžije predsjedničkoj kandidaturi Živka Budimiru bit će i te kako očita. Upravo zbog toga, kako doznajemo, kod predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije sustavno lobira Budimirova rođaka Lidija Korać, kći Živkovog mentora Ante Budimira, nekadašnjeg sekretara CK SK BiH.

Kao protuuslugu za dolazak na ključna mjesta u Predsjedništvu i Federaciji BiH, sudeći prema informacijama kojima raspolažemo, Budimir i Raguž spremni su zajedno s SDP-om BiH, NS Radom za boljitak  i drugim bošnjačkim strankama ući i u formiranje buduće vlade Federacije BiH, za što im je potrebno najmanje devet izaslanika u federalnom Domu naroda.

Zbog nametnutih izbornih propisa koji su na snazi, čak šest hrvatskih zastupnika u Dom naroda Federacije BiH delegiraju županije s bošnjačkom većinom. Stoga je Budimiru, Ragužu, braći Lijanovićima i Zvonku Jurišiću dovoljno da kroz većinski hrvatske županije „proguraju“ svoja tri zastupnika, te tako ponovo dođu na vlast, negirajući još jedanput biračku volju hrvatskog naroda.

Naravno, kreatorima i zagovornicima velikobošnjačke unitarističke ideje takvo što savršeno odgovara.

I. Pehar/hrsvijet

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

20. obljetnica Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ K. Briglević

Svečanom procesijom i misom u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava u Zagrebu u srijedu, 13. prosinca 2017. godine obilježena je 20. obljetnica utemeljenja Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj.

Koncelebriranu misu predvodio je vojni ordinarij monsinjor Jure Bogdan u koncelebraciji s nadbiskupima, biskupima, vojnim i policijskim kapelanima i drugim svećenicima iz Hrvatske i inozemstva.

Procesiji i misnom slavlju koje se održalo u zagrebačkoj katedrali nazočili su načelnik Glavnog stožera OSRH general-zbora Mirko Šundov koji je ujedno bio i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, potpredsjednik Vlade, ministar obrane RH Damir Krstičević kao izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, priopćio je MORH

U obilježavanju 20. obljetnice uspostave Vojne biskupije u Republici Hrvatskoj sudjelovali su i pripadnici Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja, Počasno zaštitne bojne, Povijesne postrojbe te klape Hrvatske ratne mornarice i MUP-a. Misno slavlje započelo je ulaznom procesijom koju je predvodila Počasno zaštitna bojna Oružanih snaga RH, a u procesiji su sudjelovala tri službena stijega: Republike Hrvatske, Vatikana i Vojnog ordinarijata.

Vojni ordinarij mons. Jure Bogdan u svojoj je propovijedi naglasio kako odabir zagrebačke katedrale za proslavu 20. obljetnice Vojnog ordinarijata nije slučajan.

Foto: MORH/ K. Briglević

“Ovdje su zgusnute tolike uspomene na velikane iz hrvatske povijesti, od Zrinskih i Frankopana do blaženog Alojzija Stepinca i sluge Božjega kardinala Franje Kuharića. Na taj način ova prvostolnica okuplja i ujedinjuje čitavu domovinu Hrvatsku prikazujući je svemogućem Bogu kao dar i prinos”, rekao je mons. Bogdan i poručio kako u središtu i ove mise moraju biti Isusove riječi na Posljednjoj večeri: “Ovo je moje Tijelo. Ovo je kalež moje krvi. Ovo činite meni na spomen. Spomen na Isusa daruje nam život, a zaborav nas vodi u smrt. U svakodnevnom životu možemo iskusiti kako je zaborav nešto vrlo opasno, na svim razinama. Ako jedan narod zaboravlja svoje branitelje, one koji su se za nj žrtvovali, onda se zajednički dom urušava i ne može dobro završiti.

Važno je njegovati i promicati spomen na osobe i događaje iz Domovinskoga rata jer je to temelj naše slobode i neovisnosti”, poručuje mons. Bogdan. Ovom se prilikom osvrnuo i na činjenicu kako u današnje vrijeme nije lako živjeti kršćanski i djelotvorno svjedočiti svoju vjeru pred drugima.

“Tko javno zastupa kršćanske vrjednote, primjerice na području zaštite nerođenoga života ili u pitanjima braka i obitelji, nerijetko biva ismijavan, ignoriran, odbacivan. Kako dakle shvatiti Isusove riječi iz evanđelja? Isusovo breme je lako jer ga On nosi zajedno s nama. Nasljedovati Krista znači uzeti križ na se, biti spreman na žrtvu, prihvatiti patnju. Ali to ne činimo sami, kao pojedinci, nego kao zajednica: u našim kapelanijama, u našoj biskupiji, u Crkvi Kristovoj. Crkva je mistično tijelo Kristovo”, rekao je mons. Bogdan.

Ministar obrane Damir Krstičević ovom je prigodom istaknuo kako su Hrvatska vojska i Crkva neraskidivo povezani još od vremena Domovinskog rata te da je vjera oslonac hrvatskom vojniku kojemu je duhovna potpora važna u obavljanju zahtjevnih zadaća. “Vojni ordinarijat na čelu s vojnim biskupom mons. Jurom Bogdanom prisutan je u svim aktivnostima koje provode Ministarstvo obrane i Oružane snage. Poštujući svu potporu koju je Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj pružao Oružanim snagama tijekom Domovinskog rata, Ministarstvo obrane njeguje i podupire sve aktivnosti vezane za duhovnu skrb pripadnika Oružanih snaga i Ministarstva obrane”, poručio je ministar.

Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj osnovan je bulom svetog pape Ivana Pavla II. 25. travnja 1997. godine čime je uspostavljena duhovna skrb za vjernike katolike u oružanim snagama i redarstvenim službama Republike Hrvatske, a iste su godine u Republici Hrvatskoj osnovane još dvije biskupije, Požeška i Varaždinska. Jurisdikcija vojnog ordinarija se proteže na području cijele Republike Hrvatske i na mirovne snage u svijetu gdje djeluju hrvatski vojnici i policajci.

Foto: MORH/ K. Briglević

 

Krstičević: Mladi ljudi, željni izazova pridružite se pobjedničkom Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i letite s najboljima!

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Vlaho Orepić: Resetiranje MOST-a na polazne postavke je nužnost

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik Vlaho Orepić  nakon što je jučer istupio iz Mostova saborskog kluba, danas je preko facebooka uputio poruku Boži Petrovu i Nikoli Grmoji.

“Dragi ljudi, Žao mi je što su g. Petrov i g. Grmoja i dalje ustrajni u nepoduzimanju konkretnih koraka u smjeru nužnih promjena u MOST-u, kojih su sigurno svjesni, kao što su to i svi članovi predsjedništva, kluba zastupnika, i glavnog odbora MOST-a.

Komunikacija koja se zasniva na čuđenju i povezivanju moje odluke o istupanju iz kluba zastupnika uz, kako kažu, moje želje, strasti i ambicije, predstavlja neiskren i nekorektan pristup cijelom događaju.

Ne želim sudjelovati u “popularnom” političkom komuniciranju, na kojem, nažalost, i dalje inzistiraju, a koji se sastoji od tematske površnosti i osobne diskreditacije “druge” strane. Ni jedna odgovorna politika ne može se zasnivati na “SLUČAJNIM” a pogotovo ne na netočnim insajderskim informacijama kojima se netko osobno nastoji diskreditirati.

Bilo kako bilo, resetiranje MOST-a na polazne postavke je nužnost, a moj postupak je motiviran samo i isključivo tom potrebom. Kalkulacije nekakvim urotama i osobnim ciljevima samo je bijeg od odgovornosti onih koji za tim posežu. Ljude koji su mi dali povjerenje nikada neću iznevjeriti i ova moja odluka na tom je tragu!”

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari