Connect with us

Stvara se nova Platforma: Živko Budimir u Predsjedništvo – Martin Raguž na čelo Federacije BiH?

Objavljeno

-

[su_heading size=”20″]Predizborna utrka za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, odnosno drugog bošnjačkog – kako ovu poziciju mnogi sve otvorenije nazivaju zbog otvorenog ignoriranja ustavom zajamčene biračke volje hrvatskog naroda u BiH, ulazi u završnu fazu.[/su_heading]

Iako, imena kandidata još uvijek nisu poznata, analizom napisa u medijima dolazi se do imena najozbiljnijih kandidata.

Borjana Krišto kandidat HNS-a i HDZ BiH

borjana-kristo0218Skupina stranaka oko HNS-a, predvođena HDZ-om BiH, koja s potpunim pravom računa na plebiscitarnu potporu hrvatskog biračkog tijela još uvijek nije istaknula kandidata. Sudeći prema dobro informiranim  izvorima, HDZ BiH će nominirati Borjanu Krišto, nekadašnju predsjednicu Federacije BiH, koja je bila predsjednički kandidat ove stranke i na posljednjim izborima. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, kako neslužbeno doznajemo, neće se kandidirati na ovu poziciju. Razlog Čovićevog odustajanja od kandidature, čini se, leži u nastojanjima Martina Raguža da eventualnu Čovićevu kandidaturu proglasi „kamenom spoticanja“ u remećenja odnosa između dva HDZ-a.

Istina, predsjednik HDZ 1990 Martin Raguž, koji je nakon dolaska na čelo ove stranke napravio znatan odmak od HNS-a, najavljujući samostalan izlazak na izbore, odašilje signale prema HDZ-u BiH, nudeći se kao mogući zajednički predsjednički kandidat. Kao protuuslugu za potporu u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Raguž bi navodno bio spreman i za postizanje kompromisa s HDZ-om BiH, što u najjačoj hrvatskoj stranci u BiH smatraju otvorenim pokušajem ucjene.

Stoga, promatrači političkih prilika u BiH ističu da je više nego očito kako će Martin Raguž i HDZ-1990 u utrci za poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH podržati aktualnog predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, koji je već najavio kandidaturu za Komšićevog nasljednika.

Živko Budimir osigurao potporu bošnjačkih stranaka

Živka Budimira, predsjednika multietničke Stranke pravde i povjerenja (SPP), u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH već je podržalo nekoliko bošnjačkih stranaka. Riječ je o koalicijskom sporazumu o zajedničkom nastupu na predstojećim Općim izborima u BiH, koje je Budimirova  Stranka pravde i povjerenja (SPP) potpisala sa Demokratskom narodnom zajednicom BiH (DNZ BiH), Socijaldemokratskom unijom BiH (SDU BiH), Strankom penzionera-umirovljenika BiH (SP/U BiH), Liberalno demokratskom strankom (LDS BiH) i Strankom udruženih nezavisnih demokrata BiH (SUND BiH).

Kako vidimo široka koalicija bošnjačkih stranaka stoji čvrsto iza kandidature Živka Budimira za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, pa se stoga ništa ne može prigovoriti tvrdnjama kako je riječ o izboru drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Bolje upućeniji izvori navode kako je između Živka Budimira i Martina Raguža već postignut dogovor o pozicijama. Kao protuuslugu u predsjedničkoj kandidaturi, Budimir bi trebao pomoći Ragužu u dolasku na poziciju predsjednika Federacije BiH, navode dobro informirani izvori.

Ključ u Lagumdžijinom SDP-u

Ipak, Budimir i Raguž s nestrpljenjem očekuju glasove koji dolaze iz Lagumdžijinog SDP-a. Ukoliko SDP odustane od kandidature Slave Kukića, Ante Domazeta ili  Lidije Korać, potpora Zlatka Lagumdžije predsjedničkoj kandidaturi Živka Budimiru bit će i te kako očita. Upravo zbog toga, kako doznajemo, kod predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije sustavno lobira Budimirova rođaka Lidija Korać, kći Živkovog mentora Ante Budimira, nekadašnjeg sekretara CK SK BiH.

Kao protuuslugu za dolazak na ključna mjesta u Predsjedništvu i Federaciji BiH, sudeći prema informacijama kojima raspolažemo, Budimir i Raguž spremni su zajedno s SDP-om BiH, NS Radom za boljitak  i drugim bošnjačkim strankama ući i u formiranje buduće vlade Federacije BiH, za što im je potrebno najmanje devet izaslanika u federalnom Domu naroda.

Zbog nametnutih izbornih propisa koji su na snazi, čak šest hrvatskih zastupnika u Dom naroda Federacije BiH delegiraju županije s bošnjačkom većinom. Stoga je Budimiru, Ragužu, braći Lijanovićima i Zvonku Jurišiću dovoljno da kroz većinski hrvatske županije „proguraju“ svoja tri zastupnika, te tako ponovo dođu na vlast, negirajući još jedanput biračku volju hrvatskog naroda.

Naravno, kreatorima i zagovornicima velikobošnjačke unitarističke ideje takvo što savršeno odgovara.

I. Pehar/hrsvijet

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari