Connect with us

Kronika

Sućut premijera Plenkovića u povodu smrti komodora Ivice Tolića

Objavljeno

-

ZAGREB, 31. kolovoza 2019. (Hina) – Premijer Andrej Plenković uputio je u subotu sućut obitelji u povodu smrti komodora Ivice Tolića (1968.), ističući da ćemo ga pamtiti kao istinskog domoljuba koji se u najtežim trenucima za Hrvatsku dragovoljno stavio na raspolaganje domovini, a za ratne zasluge i hrabrost odlikovan je najvišim vojnim odličjima.

“Sa velikom žalošću primio sam vijest o preranoj smrti hrvatskog branitelja i donedavnog zastupnika u Europskom parlamentu, komodora Ivice Tolića.

Pamtit ćemo ga kao istinskog domoljuba koji se u najtežim trenucima za Hrvatsku dragovoljno stavio na raspolaganje domovini te kao zapovjednik 3. imotske bojne 4. gardijske brigade prošao mnoga bojišta, od Kruševa kod Obrovca, zadarskog, šibenskog, drniškog i Južnog bojišta sve do oslobađanja hrvatskoga juga. Istovremeno je prolazio i put od vojnika do zapovjednika te je Domovinski rat završio kao načelnik stožera Južnog bojišta. Za svoje ratne zasluge i hrabrost odlikovan je najvišim vojnim odličjima.

Nakon rata gradio je uspješnu karijeru u Hrvatskoj ratnoj mornarici (HRM) gdje je imenovan načelnikom Stožera HRM-a i promaknut u čin komodora, a prepoznat je i njegov angažman u Zboru udruge veterana hrvatskih gardijskih brigada”, stoji u izrazima sućuti predsjednika Vlade obitelji Tolić.

“Iznimno cijenimo i važan doprinos koji je dao obnašajući dužnost hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu gdje je snažno i odgovorno zastupao hrvatske nacionalne interese”, naglasio je premijer Plenković, izrazivši sućut i poštovanje obitelji komodora Ivice Tolica u ime hrvatske Vlade i osobno, priopćeno je iz Vladine Službe za odnose s javnošću .

Komodor Ivica Tolić, donedavni hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu iz reda HDZ-a i hrvatski branitelj, nekadašnji  zapovjednik imotske 3. bojne 4. gardijske brigade i časnik HRM- a, umro je u noći s petka na subotu u rodnom Imotskom, potvrđeno je ranije danas Hini iz 4. gardijske brigade.

Tolić je rođen 1968. godine u Imotskom, u rat je otišao sa samo 22 godine; sa svojom 3. imotskom bojnom vatreno je krštenje prošao u Kruševu kod Obrovca, slijedili su zadarsko, šibensko, drniško i južno bojište. Nakon rata ostao je raditi u Hrvatskoj ratnoj mornarici.

Završio je zapovjedno-stožernu i ratnu školu u Hrvatskoj, međunarodnu diplomu stekao je na NATO-ovu koledžu za obranu, magistrirao je na splitskom Ekonomskom fakultetu.

Nakon umirovljenja 2008. u činu komodora, angažirao se u udruzi veterana 4. gardijske brigade, a ubrzo postaje i dopredsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih brigada.

U Europski parlament ušao je 2016. godine. Od Tolića su se na društvenim mrežama oprostile njegove kolegice, sadašnje i bivše hrvatske zastupnice u EP Ivana Maletić, Ruža Tomašić i Marijana Petir.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas