Connect with us

BiH

Sud BiH odbio Dodikov zahtjev da mu sudi u Banjoj Luci

Objavljeno

-

Sud Bosne i Hercegovine pravomoćno je odbacio zahtjev čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika da se sudski proces koji mu predstoji premjesti u Banju Luku odnosno na lokalni sud pa će se kao optuženik morati pojaviti na ročištu u Sarajevu zakazanom za 20. prosinca.

Dodikova obrana u ponedjeljak je uložila žalbu na prvostupanjsku odluku prizivnog odjela Suda BiH kojom je odbijen zahtjev da mu se sudi u Banjoj Luci, a u petak je donesena odluka kojom se ta žalba odbija.

No Dodikov odvjetnik Goran Bubić, koji je tijekom dana i potvrdio da mu je taj zahtjev odbijen, pojasnio je kako je uložio još jednu žalbu a temeljio ju je na tvrdnjama kako se u Sarajevu sprema “osvetničko suđenje” njegovom branjeniku zbog političkih stajališta koje zastupa.

“Očekujemo odluku po prijedlogu … o čijim su razlozima mediji ranije upoznati. A to je potencijalna osvetnička atmosfera u sudu zbog brojnih Dodikovih izjava o neustavnosti Suda BiH i traženja ukidanja Suda BiH”, izjavio je Bubić.

On očekuje kako će formalni početak suđenja koji je sada zakazan za 20. prosinca stoga iz proceduralnih razloga ponovo biti odgođen.

Sadašnjeg predsjednika RS-a Dodika Tužiteljstvo BiH optužilo je zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika za BiH, što je od srpnja ove godine postalo kaznenim djelom.

Bude li osuđen prijeti mu kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, uz što slijedi i automatska zabrana političkog djelovanja odnosno smjena s dužnosti koju obnaša.

Dodik i direktor Službenog glasnika RS Miloš Lukić optuženi su jer su ishodili objavljivanje u toj tiskovini dva zakona što ih je donio entitetski parlament, a visoki predstavnik Christian Schmidt ih je poništio.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas