Pratite nas

Politika

SUD BIH PONOVNO SUDI MELVIDU JAŠAREVIĆU: Optuženi za terorizam u Sarajevu traži dva branitelja

Objavljeno

na

Pred prizivnim vijećem Suda Bosne i Hercegovine traje novo suđenje državljaninu Srbije Mevlidu Jašareviću koji je optužen za teroristički napad na američko veleposlanstvo u Sarajevu u listopadu 2011. Jašarević je bio pripadnik zajednice radikalnih islamista-selefija smještenih u selu Gornja Maoča kod Brčkog. Na početku novog suđenja nije se očitovao o optužnici, samo je odgovarajući na pitanja predsjedatelja sudskog vijeća Hilme Vučinića rekao kako bi mu bilo važno da u obnovljenom postupku svjedoči i njegova nevjenčana supruga Mirela Demirović koja živi u Srbiji. “Želim da ona svjedoči jer je prijašnji iskaz dala pod prijetnjom da će joj oduzeti dijete”, ustvrdio je Jašarević te od sudskog vijeća zatražio da mu dopuste da ima dva branitelja “jer je težak čovjek pa mu trebaju dvojica-trojica da ga brane”, no suci toj molbi nisu udovoljili. Novo suđenje održava se prema izmijenjenoj optužnici u kojoj se Jašarevića više ne inkriminira i za udruživanje u terorističku skupinu, već ga se tereti za kazneno djelo terorizma odnosno napada koji je mogao dovesti do smrtnih posljedica, za što je zaprijećena maksimalna kazna od 20 godina zatvora. U prvostupanjskom postupku osuđen je na 18 godina zatvora, no nakon žalbe obrane presuda je poništena i naložen je novi proces. (E.S.)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Drago Krpina: Kalmeta je napisao pismo s tri laži protiv mene, a vrh utemeljitelja zbog njega mi je presudio

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedništvo Zajednice utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman, na kojoj je kao zamjenik šefa te zajednice sudjelovao i sam Drago Krpina, sinoć je raspustilo zadarski ogranak utemeljitelja kojem je predsjednik bio upravo – Krpina.

Ova smjena dolazi nakon Krpinina kritičnog govora na obljetnici u Benkovcu kada je oštro prozvao premijera Plenkovića zbog Istanbulske konvencije, a njegov su govor šutke slušali ministar Lovro Kuščević i Božidar Kalmeta, šef HDZ-a Zadarske županije. Krpina je uvjeren da je njegov ogranak raspušten upravo zbog te njegove kritike.

Prečasni Božidar Kalmeta protiv mene je napisao pismo s tri laži koje je Predsjedništvo utemeljitelja, bez provjere, prihvatilo kao optužnicu i na temelju njega mi presudilo.

Kalmeta je, očito, između dva suđenja našao vremena da piše protiv mene, a vodstvo Zajednice utemeljitelja pismo mi nije htjelo dati na uvid. Budući da ga nisam dobio u ruke, mogu samo pretpostaviti da ga je Kalmeta napisao nakon mog govora koji je bio prisiljen slušati, ali ne isključujem da će naknadno falsificirati datum njegova slanja – otvoren je bio Krpina.

Napomenuo je da je za sebe smatrao da je ozbiljan čovjek, ali kada se dovede u ovakvu situaciju sam sebe pita – što mi je ovo trebalo. – Razmislit ću hoću li ostati zamjenik predsjednika utemeljitelja Marija Kapulice. Pa, mi se kao vodstvo Zajednice utemeljitelja nismo sastali proteklih pet mjeseci, a sada post festum dajemo podršku ratifikaciji Istanbulske konvencije i premijeru Plenkoviću – razočaran je Krpina.

Dodao je da mu nije stalo do funkcije i da biti šef županijskog ogranka nije nikakva posebna pozicija nego ga smeta poruka koju je poslalo vodstvo utemeljitelja. – Poruka je jezik za zube inače letiš iz igre – rezigniran je Krpina. Požalio se da ga je najviše razočarao sin pokojnog Ivana Milasa, koji je član Predsjedništva Zajednice utemeljitelja, piše večernji list

Njegov otac me grcajući u suzama branio od lažnih optužbi pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, a njemu je ovakav način odnosa prema ljudima normalan – rekao je Krpina. Iz večernjeg lista su pokušali kontaktirati i Kalmetu, no zasad im nije uzvratio na upit.

Drago Krpina – S obzirom na brojne probleme u Hrvatskoj nije odgovorno trošiti energiju na temu Istanbulske konvencije

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Glasnović: Dozvolili smo da nam Jugokomunisti vode državu (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izvijestio je da je u dnevni red Sabora uvršten prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva Martini Dalić, koji je podnijelo 37 zastupnika.

Ta točka se automatizmom uvrštava u dnevni red, izvijestio je Jandroković na početku saborskog zasjedanja.

Kanada ukinula termine “otac” i “majka” u službenim formularima

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati