Connect with us

BiH

Sud četnike oslobodio optužbe za širenje mržnje

Objavljeno

-

Foto: Ilustracija

Trojica pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta iz BiH u četvrtak su oslobođena optužbi za širenje međunacionalne mržnje jer je Sud BiH ocijenio kako državno tužiteljstvo nije uspjelo dokazati navode iz tužbe kojom ih je teretilo za to kazneno djelo.

Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić bili su optuženi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje jer su u Višegradu u istočnoj Bosni 2019. godine organizirali okupljanje pripadnika četničkih pokreta iz BiH i Srbije.

Tamo su se okupili kako bi veličali četnički pokret i zločine kojega su počinili njegovi pripadnici tijekom Drugog svjetskog rata.

Procjena je suda kako tužitelj nije dokazao da su oni tim činom i porukama koje su poslali širili međunacionalnu mržnju. Optuženi nisu ni došli na izricanje presude, a predsjednica udruge “Žena – žrtva rata” iz Višegrada Bakira Hasečić oslobađajuću je presudu opisala kao “groznu i skandaloznu”, ustvrdivši kako je time sud stao u obranu četnika.

“Pjevali su ‘opet teći krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina’. Sve govori da oni ponovo pozivaju na rat, na genocid! Na, žalost, postupajući sudac ih je oslobodio odgovornosti”, kazala je Hasečić novinarima nakon izricanja presude dodajući kako očekuje da ona bude promijenjena u žalbenom postupku.

Ravnogorski četnički pokret uredno je registriran kao nevladina udruga u Ministarstvu pravosuđa Republike Srpske. (Hina)

Uhićenja zbog ubojstva više od 100 Bošnjaka iz istočne Hercegovine

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas