Connect with us

Iz Svijeta

Sud naložio da se odblokira račun udruge “Hrabro dijete”

Objavljeno

-

Humanitarna pomoć ne može biti predmet naslijeđivanja, odlučio je Županijski sud u Slavonskom Brodu i odblokirao račun udruge “Hrabro dijete”, udruge koja je prikupljala sredstva za liječenje malene Nore Šitum. Troškove sudskog postupka morat će platiti roditelji pokojne djevojčice Đana Atanasovska i Ivica Šitum. Time je preinačena odluka Općinskog suda u Novoj Gradiški i Fini naređena deblokada računa na kojem je više od 4 milijuna kuna.

„Odbijen je prijedlog Atanasovski – Šitum te je udruzi Hrabro dijete odblokiran račun, a time ujedno Hrabro dijete može raspolagati sredstvima kako je to radila i do sada“, rekao je odvjetnik Mijo Kladarić, koji je od samog početka tvrdio da humanitarna pomoć ne može biti predmetom naslijeđivanja.

Vijest o odblokiravanju računa članovi udruge Hrabro dijete dočekali su sa suzama u očima, koje kako kažu nisu samo suze radnosnice – nego više suze tuge, nemoći i jada kad gledate kako vam za vrijeme borbe oko novca stoje toliko velika sredstva na računu, a vi djeci koja umiru ne možete i ne smijete pomoći, prenio je portal radiong.hr

Udruga Hrabro dijete: Najviše smo razočarani medijima koji su vršili javni linč

„Najviše smo se razočarali u medije koji su vršili javni linč naše Udruge ne vodeći računa o našoj teško oboljeloj djeci koja sve to čitaju i prate, optužujući nas bez ikakvih dokaza, što se konačno u nalazu Ministarstva financija i pokazalo da je Udruga radila sukladno propisama i da nije bilo nikakvog kriminala“, pojasnili su iz udruge Hrabro dijete.

“Nemamo se mi vremena radovati jer upravo sada imamo dvoje djece kod kojih se bolest vratila i moraju na hitne operacije – novac nama ništa ne znači jer nažalost naše umrle anđele ne možemo vratiti, niti im kupiti život”, rekla je predsjednica Udruge Jasminka Žužić komentirajući deblokadu računa.

„Hvala i obitelji našeg odvjetnika Mije Kladarića, ali i svim ljudima koji su nam i dalje pomagali i vjerovali u nas -mi samo želimo da se što više djece izliječi i da više ne izgubimo bitku u borbi za život ni za jedno dijete“, izjavila je Žužić.

Četrnaest udruga na razini Republike Hrvatske, koje se bave ovom problematikom, podržalo je inicijativu udruge Hrabro dijete kojom novci prikupljeni u ovoj akciji ne mogu biti prenamjenjeni za izgradnju apartmana i smještaj roditelja, nego za liječenje maligno oboljele djece.

Ustvrdili su kako se Zakon o naslijeđivanju ne može primijeniti u humanitarnim akcijama, te ujedno podržali ministricu socijalne politike i mladih Milanku Opačić koja je i sama izjavila kako u hitnu proceduru ide izmjena Zakona o humanitarnoj pomoći kojom bi se točno definiralo da novac prikupljen u humanitarnim akcijama ne može biti prenamjenjen nego utrošen u svrhu za koju je akcija bila organizirana.

Za cijelo ovo vrijeme “borbe oko nasljedstva novca prikupljenog u humanitarnoj akciji” u Hrvatskoj je umrlo 53 djece, a od toga 6 je članova Udruge Hrabro dijete, objavio je portal radiong.hr

Cijeli slučaj je započeo 13. veljače 2014. odlukom Općinskog suda u Novoj Gradiški po sutkinji Lidiji Klašnja Petrović, a na prijedlog više sudske savjetnice Gordane Mahovac po kojem je doneseno rješenje o osiguranju i privremena mjera zabrane raspolaganja novčanim sredstvima Udruzi Hrabro dijete.

Radilo se o iznosu od 4.118 549,73 kuna a odlukom Suda naloženo je Financijskoj agenciji da 13. veljače blokira račun Udruge Hrabro dijete u navedenom iznosu te da Udruga namiri troškove postupka osiguranja Đani Atanasovski i Ivici Šitum u iznosu od 108.748,75 kuna u roku od osam dana.

Izvor: narod.hr/radiong.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari