Connect with us

Hrvatska

Gradonačelnik Zagreba izlazi na slobodu

Objavljeno

-

Sud odbio žalbu USKOK-a, ali Bandić mora uplatiti 15 milijuna kuna

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu Zdenko Posavec odbio je žalbu USKOK-a na prošlotjednu odluku suda da se Milan Bandić brani sa slobode, kao i ostali osumnjičeni u aferi Agram, no prema ovoj odluci, umjesto vrijednosti u nekretninama, mora uplatiti 15 milijuna kuna.

Zagrebački gradonačelnik i ostali neće na slobodu dok na sudu ne dokažu da su uplatili novac, te pred sucem istrage obećaju da će se pridržavati izrečenih mjera opreza.

Branitelji osumnjičenika mogu predložiti da se jamstvo koje im je određeno u gotovom novcu zamijeni nekretninom, no ta procedura traje nekoliko dana, i osumnjičenici bi u tom slučaju izašli iz pritvora tek kada bi sud upisao hipoteku na nekretninu.

Bandić će sada pred sucem istrage morati obećati da neće kršiti uvjete jamstva, odnosno da neće obavljati gradonačelničku dužnost.

Bandić će se tako braniti sa slobode, a USKOK je podnio žalbu na odluku suca istrage Zdenko Posavec koji je prošlog četvrtka prihvatio Bandićevu jamčevinu od 15 milijuna kuna u nekretninama koje su založili njegovi prijatelji.

Sudac Posavec već je ranije dva puta na USKOK-ov zahtjev Bandića odlučio bezuvjetno zadržati u Remetincu.

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić jučer je rekao da je Vijeće već zasjedalo i donijelo odluku, no da će ona tek danas ujutro biti objavljena i otpremljena strankama.

Bandiću je sud prihvatio jamčevinu manju od prvotno ponuđenih 22 milijuna kuna, no i dalje je riječ o najvišoj jamčevini nakon one Ive Sanadera, koji je ponudio 12,4 milijuna u nekretninama svojih prijatelja.

Međutim, sudac istrage za neke od ostalih osumnjičenike u aferi Agram povisio je iznose koje moraju položiti na račun suda prija izlaska iz Remetinca.

Tako je za direktora Zagrebačkog holdinga u ostavci Slobodana Ljubičića iznos jamčevine podigao s 2,4 milijuna na pet milijuna kuna, vlasniku građevinske tvrtke Bramgrad Branku Mihaljeviću s 4,2 milijuna na sedam milijuna kuna, a pročelniku Stručne službe gradonačelnika Vidoju Bulumu sa 150.000 na 300.000 kuna.

Uz navedene, u zatvoru su ranije zadržani gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Iz Remetinca su već ranije izašli pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco, suvlasnik CIOS-a Petar Pripuz i direktor Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivan Markus.

direktno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari