Pratite nas

Kronika

Sud odobrio istragu protiv Gorana Radmana i Borisa Sruka

Objavljeno

na

Zbog “zlatnih padobrana” za odabrane zaposlenike, bivše čelnike HRT-a sumnjiči se za zloporabu ovlasti i povjerenja u gospodarskom poslovanju

Odluka županijskog Državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu da pokrene istragu protiv bivšeg glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana i voditelja HRT-ove poslovne jedinice Poslovanje Borisa Sruka je valjana. Odlučio je tako Županijski sud u Zagrebu, koji je početkom rujna odbio žalbe koje su na rješenje o pokretanju istrage podnijeli Radmanova braniteljica po službenoj dužnosti Gordana Grubeša i Srukov odvjetnik Berislav Herceg, doznaje VečernjiList

Kako se navodi u odluci Županijskog suda, kada je riječ o Radmanu, Državno odvjetništvo istražuje ga zbog mogućeg kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti, dok je Sruk osumnjičen za zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Odvjetnici su u žalbi osporavali nadležnost slavonskobrodskog županijskog Državnog odvjetništva, što je odbačeno uz obrazloženje da im je istragu dodijelio glavni državni odvjetnik te da je takvu praksu prihvatio i zagrebački Županijski sud. Također, odbijeni su argumenti branitelja da tužitelji nisu dostatno obrazložili tvrdnju o postojanju osnovane sumnje. Sud je utvrdio da je odluka o pokretanju istrage utemeljena na podacima prikupljenima tijekom predistražnog postupka.

U presudi se ne precizira koji su konkretno postupci nekad čelnih ljudi HRT-a u fokusu istrage, no neslužbeno se moglo čuti da je riječ o tzv. zlatnim padobranima, odnosno aneksima ugovora o radu koji su 2016., neposredno prije Radmanove smjene, potpisani s 44 visokopozicionirana zaposlenika HRT-a. Odabranima su aneksi trebali osigurati jednaku visinu primanja i u slučaju smjene s pozicija na koje su imenovani u Radmanovo vrijeme, što znači da bi im plaće ostale jednake do kraja četverogodišnjeg mandata, bez obzira na koje bi radno mjesto bili raspoređeni. U slučaju otkaza tim su zaposlenicima aneksi osiguravali otpremnine u iznosu od 600.000 do milijun kuna, na što je u veljači 2016. upozorio i Nadzorni odbor HRT-a tražeći žurnu reakciju USKOK-a.

Sporne anekse ugovora Radman je uskoro povukao, a nedugo zatim i sam je bio razriješen s čelne funkcije na HRT-u.

Uz Radmana i Sruka, istraga se vodi i protiv tadašnje šefice HRT-ovih pravnih poslova Martine Novak Vukuše, kojoj je HRT nakon izbijanja skandala s aneksima otkazao ugovor o radu. Nju se, kao i Borisa Sruka, sumnjiči za zloporabu poslovanja u gospodarskom poslovanju.

Dokažu li im se ta djela u kaznenom postupku, po zakonu im se mogu izreći kazne od šest mjeseci do čak deset godina, ako im se pritom dokaže da su HRT-u, čije su imovinske interese po dužnosti trebali štititi, nanijeli znatnu štetu.

Kad je riječ o kaznenom djelu zloporabe položaja i ovlasti, za što je osumnjičen Radman, maksimalna zakonska kazna još je rigoroznija i iznosi 12 godina zatvora.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kronika

Karamatić upozorava hrvatske županije: Stvara se MUP BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik HSS-a BiH kaže da ministri i komesari u “hrvatskim županijama” ne smiju potpisati sporazum o korištenju radio-veze između policijskih agencija u BiH, jer bi time bile prenesene nadležnosti na Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH, što vodi formiranju “MUP-a BiH”.

“To bi definitivno bio prijenos nadležnosti na Direkciju za koordinaciju policijskih tijela i mi to nemamo potrebe potpisivati. Hrvatski MUP-ovi imaju korektnu suradnju sa federalnim MUP-o, tu su stvari jasno posložene i zna se što je čija nadležnost”, kaže Karamatić, koji je i član Predsjedništva HNS-a BiH, piše Srna.

On smatra da je riječ o pokušaju pravljenja “MUP-a BiH”. “To je definitivno prenošenje ovlaštenja sa kantonalnih MUP-ova, što za nas nije prihvatljivo u ovakvom odnosu snaga. Vidimo i po posljednjim izborima i svemu što se dešava da u BiH ima svega osim iskrenosti i želje za suradnjom”, navodi Karamatić.

Na osnovu dokumenta, koji je u posjedu Srne, iz Direkcije je upućen dopis svim direktorima, komesarima i šefovima policija kojim ih poziva da sutra potpišu sporazum o korištenju radio-veze između policijskih agencija u BiH, a kao točka u dnevnom redu navodi se i analiza stanja sigurnosti u BiH.

Potpisivanje ovog sporazuma podrazumijeva uvezivanje operativnih centara policija sa Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela BiH, za što ona nema nadležnost, piše bljesak.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

U 83. godini života preminuo meteorolog Milan Sijerković

Objavljeno

na

Objavio

U Hrvatskoj je u 83. godini života preminuo meteorolog Milan Sijerković. Vijest je priopćilo Hrvatsko meteorološko društvo.

“Danas nas je napustio jedan i jedini Milan Sijerković. Gledati gore prema oblacima nikada više neće biti isto”

Sijerković je bio jedno od najprepoznatljivijih televizijskih lica na ekranima u Hrvatskoj.

Na televiziji je radio 50 godina.

Njegove prognoze bile su prepoznatljive po pučkim izrekama koje su nam nerijetko tjerale osmijeh na lice.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari