Sud presudio: Perkovića treba izručiti!

  0

  Nepravomoćnom odlukom, izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu, kojim je predsjedao sudac Ivan Turudić, u srijedu, nešto iza 14.30 odlučeno je:  Perkovića treba izručiti Njemačkoj!

  Josip Perković, u pratnji odvjetnika Nobila, stigao je na Županijski sud u Zagrebu.

  Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučuje o izručenju bivšeg šefa jugoslavenske, ali i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića Njemačkoj, koja ga traži zbog sumnje da je sudjelovao u ubojstvu hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića.

  Perković se protivi izručenju jer smatra da je u slučaju Đurekovićeva ubojstva nastupila apsolutna zastara te da postupak pred njemačkim sudom ne bi bilo “fer suđenje”. Također tvrdi da u tom slučaju postoje dva rješenja o odbacivanju kaznene prijave koje je donijelo hrvatsko državno odvjetništvo.

  Njemačke optužbe o sudjelovanju u Đurekovićevu ubojstvu odbacuje i njegov nekadašnji šef Zdravko Mustač, a obojica tvrde da su žrtve neistinitog iskaza Udbina operativca Vinka Sindičića, kojega su u međuvremenu tužili za lažno svjedočenje.

  [box_help]

  Anto Nobilo najavio je žalbu Vrhovnom sudu, a ako bude potrebno žalit će se i Ustavnom sudu. Također, Nobilo će od Vrhovnog suda tražiti da, čak i ako žalba bude odbijena, odgodi Perkovićevo izručenje do odluke Ustavnog suda. Koliko bi to moglo trajati nije moguće pretpostaviti, s obzirom da Ustavni sud nije vezan rokovima.

  Nobilo je nadu polagao u zastaru po domaćem pravu, unatoč tomu što u konkretnom predmetu zastara u Njemačkoj nije nastupila.

  Podsjećamo, Njemačka traži Perkovića zbog optužbe da je sudjelovao u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Uz Perkovića Nijemci traže i izručenje Zdravka Mustača, o čemu će sutra odlučivati sud u Velikoj Gorici.

  [/box_help]

   

  Hina

  facebook komentari