Connect with us

Pregled

Sud u posjedu novih dokumenata koji teško terete Perkovića i Mustača?

Objavljeno

-

U Müncenu je nastavljeno suđenje bivšim djelatnicima državne sigurnosti Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču.

[ad id=”93788″]

Suci Višeg zemaljskog suda ispituju svjedokinje koje su početkom 80-tih godina kao učenice pomagale i radile u garaži tiskare u kojoj je Udba ubila hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

U tijeku je 104. ročiste u procesu u kojem su dvojica bivših dužnosnika Udbe optuženi za pomaganje u ubojstvu Đurekovića. Sudac Dauster koncentrirao se prilikom ispitivanja svjedoka na pitanja oko ključeva garaže. U procesu je jedno od bitnih pitanja jesu li Udbine ubojice imale ključeve prostorije u kojoj je emigrant ubijen i jesu li te ključeve dobili preko Josipa Perkovića i njegova tadašnjeg doušnika Krunoslava Pratesa koji u zatvoru Landsberg na Lechu prema pravomoćnoj ranijoj presudi služi doživotnu kaznu.

U kuloarima u Münchenu HRT saznaje kako je sud navodno došao u posjed novih dokumenata iz Udbinih arhiva koji teško terete okrivljenike, a pokazuju kako je širi krug Udbinih šefova planirao operacije u inozemstvu.

Tadašnji savezni sekretar unutarnjih poslova Dolanc, stoji u dokumentima tako tvrde izvori u Münchenu, izdavao je odobrenja za operacije u dogovoru i suradnji s političkim vrhovima i s republičkim ministrima unutarnjih poslova i s dužnosnicima Udbe iz republika.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas