Connect with us

Politika

Sud ukinuo odluku o mjeri roditelj odgojitelj, Tomašević razočaran

Objavljeno

-

Foto: Hina

Visoki upravni sud odlučio je u utorak da je odluka Grada Zagreba o retroaktivnom ukidanju mjere roditelj-odgojitelj nezakonita, na što je gradonačelnik Tomislav Tomašević izrazio razočaranje poručivši kako sud ipak nije osporio mijenjanje odluke o mjeri, pa će to Grad i učiniti.

Peteročlano sudačko vijeće Visokog upravnog suda u Zagrebu ukinulo je izmjene odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje, koje je donio Grad Zagreb, ocijenivši da osporavana odluka nema povratno djelovanje, nego je riječ o kvaziretroaktivnosti.

“Razočarani smo odlukom suda, vidjet ćemo koja su nam pravna sredstva na raspolaganju da se to promijeni. Zadovoljni smo što je ostavljen manevarski prostor da se odluka mijenja”, rekao je Tomašević na redovnoj konferenciji za novinare.

“Ne možemo imati situaciju da više od pola milijarde kuna u proračunu imamo zamrznuto sljedećih desetak godina. To je ‘kvaka 22’, nedovoljni su kapaciteti za dječje vrtiće zato što je u zadnjih pet godina 15 puta više potrošeno na mjeru roditelj odgojitelj nego na izgradnju vrtića”, poručio je gradonačelnik.

Na taj se način nikad ne bi mogli povećati kapaciteti vrtića, kazao je dodajući kako čekaju odluku za koju vjeruje da će im dati manevarski prostor za smanjenje naknada i time osiguravanje novca za izgradnju dječjih vrtića.

“Iznos samo jedne godine za roditelje odgojitelje je dovoljan da financira izgradnju 12 novih gradskih vrtića, što bi bilo dovoljno za svu djecu”, istaknuo je Tomašević.

Poručio je kako neće odustati od gradnje vrtića i neće odustati od revidiranja mjere.

“To da možemo mijenjati odluku nije na kraju osporio sud, iako su cijelo vrijeme različiti politički akteri tvrdili da se to ne smije mijenjati jer su to stečena prava. Očito se može mijenjati, i mi ćemo to itekako mijenjati”, poručio je Tomašević.

Što se tiče rebalansa gradskog proračuna, prvo moraju vidjeti koliki manevarski prostor imaju za promjenu same naknade.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec izjavila je kako je nakon ovakve odluke suda jasno da je u ovom društvu teško provoditi promjene, ali oni će biti ustrajni u tome. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari