Pratite nas

Pregled

Sudac ljutito na Nobilov zahtjev: To tako ne ide, ovo je njemački proces!

Objavljeno

na

U Münchenu je počelo suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču uz iznimno zanimanje medija

Uoči početka suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču pred Vrhovnim pokrajinskim sudom u Münchenu okupila se skupina Hrvata na prosvjedu podrške njemačkom pravosuđu.

Prosvjeduju i protiv predsjednika Ive Josipovića kojem sa svojih plakata poručuju “Kandidaturu povlači izdajniče”. Na plakatu je Josipović prikazan s crvenom zvijezdom. Prosvjednici su izvikivali uvrede i Perkovićevu odvjetniku Anti Nobilu

Obrana Josipa Perkovića tvrdi kako je neke svjedoke platila njemačka tajna služba BND. Taj dokument, tvrdi Nobilo, dokument je hrvatske službe iz 2013.

– Postoje sumnjive transakcije prema svjedocima, kaže Nobilo. Perković i Mustač nisu davali izjave niti će se izjašnjavati o krivnji.

Perkovićeva obrana argumente optužbe smatra neutemeljenima, dok je obrana Zdravka Mustača najavila da će se on braniti šutnjom.

Perković je cijelo vrijeme nešto zapisivao u bilježnicu, a oboje imaju svoje prevoditelje koji su prisegnuli pred sudom. Prema pisanju njemačkih medija i Mustač i Perković djeluju opušteno.

U publici je bio i hrvatski emigrant Luka Kraljević, na kojeg je dva puta pokušan atentat te je pritom ostao slijep, i Robert Zagajski, sin emigranta Đure Zagajskog.

Sudac Dauster započeo je postupak zahtjevom svjedocima koji se nalaze u publici da napuste dvoranu jer svojom nazočnošću sami sebe čine nevjerodostojnima. “Dobio sam informaciju da se neki svjedoci nalaze u publici i zamolio bih ih da napuste dvoranu”, rekao je sudac Dausner, koji je nakon toga izravno prozvao svjedoka Roberta Zagajskog, javlja HRT.

Na ročištu je pročitano i Perkovićevo pismo Tuđmanu iz 1992., kad je objašnjavao kakvu je ulogu imao, te Perkovićeva izjava iz 2008. na suđenju Pratesu kad je izjavio da nikoga nije oštetio.

U nastavku suđenja Nobilo je zatražio da se njemačko državno tužiteljstvo očituje tko je od svjedoka bio suradnik njemačke tajne službe jer oni imaju informacije kako je ju jednom bivšem predmetu jedan svjedok potpisao suradnju sa tajnom službom i da je u jednom drugom postupku dobivao informacije kako se treba ponašati.

Nobilo je rekao kako će predočiti dokaze iz kojih proizlazi da je njemačka tajna služba upotrebljavala terorističke grupe koje su postavljale eksplozive po civilnim objektima na hrvatskoj obali.

Sudac je ljutitim tonom u tom trenutko prekinuo Nobila i kazao:

 – To tako ne ide. Ovo je njemački proces i nije dopušteno ulaziti u interakciju s državnim odvjetništvom, kazao je sudac.

Dvoranom je potom odjeknuo pljesak, na što je sudac kazao kako će nakon još jednom takvog incidenta sve izbaciti van.

Sudsko vijeće se potom povuklo na vijećanje.

Ministar pravosuđa bez komentara

– Nemam komentara o početku suđenja u Münchenu. Ono jednostavno mora biti pravedno i zakonito te to od njega i očekujem. Sud će donijeti odluku kakvu donese – rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić u Lepoglavi, na otvaranju natjecanja u pokaznim vježbama iz tehničkog sprečavanja nasilničkog ponašanja zatvorenika.

Perkoviću i Mustaču sudit će vijeće od pet profesionalnih sudaca, kojem je na čelu dr. Manfred Dauster, dugogodišnji sudac münchenskog suda specijaliziran za politički kriminal, koji je sudio i na Sudu u BiH, a bavio se i ustrojem Bosne i Hercegovine. Objavio je i rad o BiH kao nedovršenoj pravnoj državi u kojem, između ostaloga, piše i o gubitku pravne i ustavne kulture u toj državi.

Tužiteljstvo će nastojati dokazati kako su Zdravko Mustač i Josip Perković sudjelovali u organizaciji atentata na emigranta Stjepana Đurekovića.

Suđenje prati čak 133 novinara, a predviđeno je izlaganje 44 svjedoka.

Autori/Izak Vrtarić, Silvana Perica/Foto: Boris Ščitar/Večernji list

Prilog: Presuda Udbi

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari