Pratite nas

Pregled

Sudac Turudić kod Ace Stankovića ismijao i osudio ‘visoki izvor’ iz Vlade koji se javlja u Jutarnjem listu

Objavljeno

na

Gost emisije ‘Nedjeljom u dva’, preplaćenog novinara Aleksandra Stankovića, bio je jedan od najpoznatijih hrvatskih sudaca, sudac koji je nepravomoćno osudio Ivu Sanadera, između ostaloga i za ratno profiterstvo, Ivan Turudić. Samo gostovanje Turudića, u kontekstu slučaja Perković, budući kako je sudac Turudić presudio Perkoviću glede izručenja u Njemačku, također nepravomoćno, na Županijskom sudu u Zagrebu, očekivalo se s velikim nestrpljenjem. Dobar dio emisije posvećen je bio takozvanom visokom izvoru iz Vlade, a za koga se sumnja da je osobno Zoran Milanović, koji se redovito javlja u režimskom biltenu Jutarnjem listu preko kojeg se obračunava s pravosuđem, kao i u već spomenutom slučaju Perković. Sudac Turudić je okarakterizirao javljanja visokog izvora iz Vlade, na pomalo ciničan način, kao direktni pritisak na neovisnost sudstva i miješanje u sudbenu vlast, pritom je rekao da aktualni režim vrši dosad najveći pritisak na suce u povijesti mlade hrvatske demokracije, pritom je spomenuo i suca s Trgovačkog suda, Mislava Kolakušića, koji je bio pod baražnom vatrom ministra financija, Slavka Linića.

[pullquote_right]”Ja nikad neću reći da je to Milanović jer za to nemam dokaza, ali mogu pretpostaviti i zaključiti. Sudovi u Hrvatskoj namjerno krše zakon, reče visoki izvor. Je li to polemika?”, zapitao se sudac.[/pullquote_right]

Bilo je zaista zanimljivo slušati i gledati suca koji je trenutno pod paljbom režimskih medija, poglavito Jutarnjeg lista te bivšeg Ježićevog Novog lista, između ostaloga Turudić je spomenuo ‘izvjesnog Ciglenečkog’, radi se o nazovi novinaru Novog lista koji je ne tako davno pisao totalne neistine kada se radilo o Thompsonu. Za Ciglenečkog je Turudić rekao da je u svom članku praktički prijetio njegovoj obitelji, na što je, zaštitnički, reagirao preplaćeni, neki bi ga nazvali parazitom, Aco Stanković, koji se tijekom emisije sjetio i neobrazovanog Davora Butkovića te gluposti spomenutog novinara, koji je izmišljao intervjue te objavljivao lažne ankete, spomeno kao relevantne. Naime, radi se o navodnoj kritici Ive Josipovića upućenoj pravosuđu, sucima i tko zna čemu sve ne. Turudić nije povjerovao u Butkovićeva priviđenja. Treba li uopće spomenuti kakvu reakciju, nakon što je donekle, ipak dostojanstveno, ismijao Jutarnji list, visoke izvore te se nije poklonio Butkoviću, možemo očekivati od spomenutog Jutarnjeg lista, koji ionako provodi tihu, no, podmuklu, hajku na suca Turudića, koga je visoki izvor optužio da je izvršio državni udar pištoljem na vodu?

Inače, Turudić je žestoko osudio i napad takozvanog visokog izvora, opet preko Jutarnjeg lista, na Vrhovni sud i Branka Hrvatina, inače predsjednika Vrhovnog suda, kojeg je visoki izvor optužio da nema kontrolu nad sucima, što je zapravo nevjerojatni udar na pravosuđe koji je direktno došao iz Vlade i to na način da se režim sa sucima obračunava preko svojih medija s obzirom da javno imenom i prezimenom to ne smiju. – Zašto bi predsjednik Vrhovnog suda morao imati kontrolu nad sucima – rekao je Turudić, koji je ponovno ponovio da nikada nije bio član niti jedne stranke, pa ni HDZ-a. Često je tijekom emisije sudac Turudić spominjao boljševizam, očito kako Turudić ima dobar nos, nanjušio je u kojem smjeru ide Hrvatska.

Gostujući  u emisiji Nedjeljom u 2 Aleksandra Stankovića na HRT-u sudac Ivan Turudić rekao je da je ova Vlada najgora u pritiscima na pravosuđe u Hrvatskoj dosad. Pritisak vlasti, kaže, vidi u reakcijama “visokog izvora” iz Vlade koji kroz Turudića proziva da je “izveo državni udar vodenim pištoljem” zbog svoje odluke o izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj: ”Takve izjave se visokim izvorima ne smiju događati”.

– Svatko ima svoj stil, a jasan je stil visokog izvora. Ja nikad neću reći da je to Milanović jer za to nemam dokaza, ali mogu  pretpostaviti i zaključiti. Sudovi u Hrvatskoj namjerno krše zakon, reče visoki izvor. Je li to polemika, pita se sudac koji vladajuće proziva i zbog komentara na račun suca Trgovačkog suda u Zagrebu Kolakušića i Milanovićevo komentiranje slučaja gradonačelnika Vukovara Željka Sabe.

Upitan  je li on baš legitiman prozivati Milanovićevu vladu za vršenje pritiska, s obzirom da je njega na mjesto suca imenovao HDZ, Turudić je odgovorio: ”Nisam ništa dužan HDZ-u. Budimo realni, od 1990. do 1995. nije bilo Državnog sudbenog vijeća već je Sabor imenovao sve odvjetnike i suce. Ja ne bih mogao postati sudac bez amena HDZ-a. U čemu je tu moj problem.”.

– Ovo što je Miljenić predložio (reforma pravosudnog teritorijalnog ustrojstva, op.s.)  načelno se slažem, ali to nije dovoljno. U Hrvatskoj se stvara 15 pravnih područja gdje će biti načelno jedan Županijski sud i jedan Općinski sud, a sve ostalo bit će stalne ispostave. To bez Visokog kaznenog suda nema smisla. Npr. ako netko počini prometnu nezgodu u Puli ili u Slavonskom Brodu dobit će drugačiju kaznu zbog drugačije prakse. Kaznena politika može biti drastično različita. U Pulu godinu dana, u Brodu tri. Zato je nužan  Visoki kazneni sud a koji bi trebao početi s radom a 1.1. 2015. što je apsolutno nemoguće jer se na tome uopće ne radi. Bez tog suda reforma kaznenog sudovanja nije moguća – kaže on.

Upitan je li zadovoljan plaćom kazao je: ”Moja je oko 17 tisuća do 17.500 tisuća kuna uz uskočki dodatak,a suci još mogu radit i u  Povjerenstvu za polaganje pravosudnog ispita, možemo pisati znanstvene radove, predavati na Pravosudnoj akademiji.. U povjerenstvu se moglo zaraditi oko 1500 kn mjesečno.”

Rekao je i da mu je izazov suditi u visokoprofiliranim predmetima poput suđenja Perkoviću, Sanaderu… No, ne priželjkuje ih. Upitan bi li bio neuspjeh da Vrhovni sud presudi drugačije za Perkovića kaže da ne bi: ”Sudac mora biti siguran u svoju odluku. Onda očekuješ da će biti potvrđena. Ali zato postoji Vrhovni sud da utvrdi jesi li donio pravednu odluku. – Može li Ustavni sud zaustaviti izručenje?”

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Sestre Ramljak: Treba nam vaša molitva da bude Bogu na slavu!

Objavljeno

na

Objavio

Međugorske glazbenice Anna Marija i Darija Ramljak, večeras nastupaju u finalnoj emisiji showa Supertalent, u programu NOVE TV.

Darija i Anamarija Ramljak sestre su koje su nas svojim iznimnim i nestvarnim vokalnim sposobnostima sve impresionirale. One dolaze iz Međugorje, a kažu kako je duhovna glazba ono što ih čini osobitima i da ih najbolje predstavlja. Uoči večerašnjeg nastupa na svom facebook profilu napisale su:

Dragi naši, evo nas u pripremama za večerašnji nastup. Treba nam vaša molitva da bude Bogu na slavu! 😊
Glasajte (sa hrv.brojeva) uz sadržaj TALENT09 na broj 666888 i budite uz nas!
Hvala što postojite! 💓

Sestre Ramljak ponovno oduševile nastupom u Supertalentu (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Don Damir Stojić: “Rod” je umjetni konstrukt jedne nove ideologije koja nema nikakva utemeljenja u znanosti

Objavljeno

na

Objavio

Studentski kapelan, don Damir Stojić, gostovao je u emisiji laudato televizije, “Život i zdravlje” na temu Istanbulske konvencije. Istaknuo je krucijalni problem lingvističkog inžinjeringa kojim se želi umjetni termin “roda” uvesti u znanost, zakone i sve ostale pore društva: “To su izmišljeni izrazi koji nemaju nikakva značenja, to su konstrukti kako bi odražavali jednu novu ideologiju koja nema nimalo utemeljenja u istini, u znanosti.”

“Mi smo davno izgubili rat vokabulara! To se vidi kad je u pitanju homoseksualnost, gdje je “seks” tabula rasa, ništa, beznačajno.” Tako ispada da bilo tko može dodati bilo koji prefiks ispred riječi seks. “Zato imamo sad”, nastavlja don Damir, “homoseksualaca, heteroseksualaca, biskesualaca, pa aseksualaca, transseksualaca. Nažalost, prihvaćajući taj žargon i vokabular mi smo pali”, rekao je don Damir, prenosi narod.hr

Nadalje, upozorava da smo svi uronjeni u taj vokabular i da ga svi rabimo, što na nas stavlja dio krivnje za današnju situaciju te savjetuje da moramo biti jako oprezni s riječima koje koristimo.

“Dvadeset i četiri puta se pojavljuje riječ “rod” u jednom međunarodnom dokumentu. Jedan međunarodni dokument koristi jednu tako fluidnu i beznačajnu riječ!”, naglasio je.

Obrazlažući u čemu je problem Istanbulske konvencije i s njom usko povezane rodne teorije, don Damir je istaknuo da one nisu znanstveno potkrepljene: “Znanost bi trebala uzeti činjenice, prosuđivati ih i dokazivati, dok oni “rađaju” nove teorije koje apsolutno ne drže vodu”.

“Sjećam se da je 2007./2008., dr. Gordan Bosanac, veliki pobornik ovih stvari, sam rekao da muškarac, ako osjeća da je žensko, da može koristiti ženski wc. To tako zvuči ludo!”, rekao jedon Damir. “Ključ je u osjećaju.”, nastavio je, “Moj nećak kad je bio mali, mislio je da je Spiderman i skakao je od kauča do kauča. Ja sam ga morao zaustaviti i reći mu: prijatelju, nisi Spiderman. Odjedanput misli i osjećaji ulaze na područje znanosti, a koliko znam osjećaji ne bi smjeli biti jedan kriterij znanosti”.

Don Damir je tu ideologiju rodne teorije povezao s prvom pobunom Sotone protiv Boga i čovjeka u Knjizi postanka, gdje vidimo da vrhunac stvaranja jest muško i žensko: “To je zadano u Svetom pismu – da Bog stvori muško i žensko na svoju sliku i priliku. Sotona mrzi Boga i Bogu ne može ništa, međutim može unijeti perverzije u stvorenju. Zato ta prva pobuna ide za tim da razara tu komplementarnost [muškarca i žene] koja je bogomdana”.

“Rodna teorija, kao naziv, je novijeg datuma,” ističe, “ali mislim da to stoji na prvim stranicama Svetog pisma, ta pobuna protiv Adama i Eve. To je dosta znakovito da netko ide za tim da razara i potkopava ovu bogomdanu komplementarnost muškog i ženskog. Dakle, zaista se moramo boriti protiv toga, i mislim da je to opasnije nego što ljudi misle.”

U nastavku razgovora naveo je par primjera iz drugih zemalja gdje se rodna teorija provodi u praksi. U Kanadi muškarci koji se proglašavaju ženama natječu se u ženskim sportovima, idu u ženski wc, itd. Naime, “Kanada ima takozvani “afirmed action”, što znači da bi oni pomogli ugroženim skupinama dozvoljavaju kvotu za zapošljavanje manjinskih grupa i također za žene. Sad imate jedan apsurd da se muškarci javljaju za te poslove i govore da su žene.”

Osim pojave “transrodnih” osoba, tu su, i “trans-age”, “transdobne” osobe. “To znači”, navodi don Damir, “da jedan čovjek od 55 godina misli da ima 6 godina. Dovoljno je guglati i vidjeti; ovo nisu teorije koje se mogu dogoditi, ovo se događa, zato što su implementirali ono što Istanbulska konvencija želi da mi ratificiramo”.

“I sada, po kojim principima”, pita se don Damir, “ako prihvatimo sve ovo što nam Istanbulska konvencija kaže, možemo reći tom čovjeku da je lud? Dapače, on će mene optužiti da ja širim mržnju, ili neznam što već.”

“Imamo trans-vrste,” nastavlja, “trans-species”: u Finskoj je poznata situacija, gdje djevojka misli da je mačka. I ona zaista misli da je mačka. Po kojim principima ću ja toj djevojci reći da je luda, odnosno da nije mačka? I sada opet će meni netko reći da ja izvlačim ekstremne slučajeve, ali u biti to nije ekstremno, to je baš u sklopu ove teorije koju oni šire. Ušli smo u jednu fazu postmodernog razdoblja gdje istina više ne vrijedi”.

“Kanada je ušla u jednu novu fazu.”, ističe don Damir, “Naime, kanadska vlada donijela je da je ilegalno odnosno protuzakonito oslovljavati se prema nekome protiv njihove volje. Drugim riječima, ako muškarac kaže da je žena, ja moram koristiti zamjenice koje on, odnosno ona želi. I sad fabriciraju novi jezik. Klasično u engleskom imamo his, her, he, she; hrvatski -on, ona, moj, tvoj, tvoja, itd. Nove riječi se rađaju kako bi ova ideologija imala svoj vokabular.”

“Dr. Jordan Peterson, koji je profesor psihologije na Sveučilištu u Torontu, je jednostavno rekao: “Ne može nitko mene prisiliti da govorim na način na koji ja ne želim.” Dakle jedna je razina kada država meni kaže da ne smijem nešto reći – to je cenzura, i to je isto kršenje slobode govora.

Druga je pak razina, Kanada je ušla u tu razinu, koja govori: ti moraš tako govoriti! Dakle, Kanada je svesrdno prihvatila rodnu teoriju. Gledatelji u Hrvatskoj moraju znati da je u Kanadi sada protuzakonito ako ne koristiš riječi koje osoba želi da koristiš prema njoj. Jordan Peterson se digao protiv toga i doživljava užasne progone. Ja tvrdim da ako naša Vlada i Sabor ratificiraju ovaj dokumenat da ćemo doći do te razine. Znači, jedna nova diktatura i novi totalitarizam – oni prisiljavaju ljude na njihovu ideologiju”.

Don Damir je upozorio da postoji opasnost da se vratimo u doba komunizma, kada su za vrijeme Jugoslavije djeca učili svoju pseudo-povijest: “U školi učiš jedno, doma učiš drugo, pa su doma djeca morala učiti svoju pravu povijest od svojih djedova i očeva”.

Na pitanje kakve će rodna ideologija imati reperkusije na brak i obitelj don Damir je istaknuo da je sve to povezano, ipak zadnjih par godina svjedočimo napadima koji se vrše na brak, a sad i na definiciju obitelji: “Dakle imamo obiteljski zakon koji ne želi definirati što je obitelj. Mi se ne trebamo bojati reći da je obitelj zajednica muža i žene s djecom. Brak je jedno, obitelj je drugo. Svi to prirodno znamo a sad se odjednom bojimo to reći”, izjavio je don Damir.

Osvrćući se na stav Crkve prema rodnoj teoriji, rekao je: “Dovoljno je uzeti riječi pape Franje. Neznam da ijedan drugi papa, u zadnjih 30 godina govori tako oštro protiv rodne teorije. Sam Papa je skovao nove izraze koji se meni osobno jako sviđaju, najbolji je: ideološka kolonijalizacija. Usporedio je rodnu teoriju sa nacizmom. Papa Franjo je vrlo oštar na ovom području”, naglasio je, “zato što on zna što je to”.

Don Damir je iznio i svoj stav o feminističkim udrugama koje zagovaraju ratifikaciju Istanbulske konvencije: “Ja se čak pomalo čudim feminističkim udrugama u Hrvatskoj koje su dosta dvolične u sebi. Ne mogu nikako ući u njihov način razmišljnja: s jedne strane stalno naglašavaju biološku razliku (ženska ljudska prava), a s druge strane ovdje zagovaraju jednu teoriju koja potkopava ženstvenost”.

Na kraju razgovora don Damir je zaključio: “Ima staro filozofsko pravilo: ono što je očito ne treba dokazivati. Međutim, došli smo u jedno razdoblje povijesti gdje se ono očito mora dokazivati”, prenosi narod.hr

 

Karolina Vidović Krišto za Kamenjar: Tri su ključna aspekta zašto je Istanbulska konvencija neprihvatljiva

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari