Connect with us

Pregled

Sudac Turudić kod Ace Stankovića ismijao i osudio ‘visoki izvor’ iz Vlade koji se javlja u Jutarnjem listu

Objavljeno

-

Gost emisije ‘Nedjeljom u dva’, preplaćenog novinara Aleksandra Stankovića, bio je jedan od najpoznatijih hrvatskih sudaca, sudac koji je nepravomoćno osudio Ivu Sanadera, između ostaloga i za ratno profiterstvo, Ivan Turudić. Samo gostovanje Turudića, u kontekstu slučaja Perković, budući kako je sudac Turudić presudio Perkoviću glede izručenja u Njemačku, također nepravomoćno, na Županijskom sudu u Zagrebu, očekivalo se s velikim nestrpljenjem. Dobar dio emisije posvećen je bio takozvanom visokom izvoru iz Vlade, a za koga se sumnja da je osobno Zoran Milanović, koji se redovito javlja u režimskom biltenu Jutarnjem listu preko kojeg se obračunava s pravosuđem, kao i u već spomenutom slučaju Perković. Sudac Turudić je okarakterizirao javljanja visokog izvora iz Vlade, na pomalo ciničan način, kao direktni pritisak na neovisnost sudstva i miješanje u sudbenu vlast, pritom je rekao da aktualni režim vrši dosad najveći pritisak na suce u povijesti mlade hrvatske demokracije, pritom je spomenuo i suca s Trgovačkog suda, Mislava Kolakušića, koji je bio pod baražnom vatrom ministra financija, Slavka Linića.

[pullquote_right]”Ja nikad neću reći da je to Milanović jer za to nemam dokaza, ali mogu pretpostaviti i zaključiti. Sudovi u Hrvatskoj namjerno krše zakon, reče visoki izvor. Je li to polemika?”, zapitao se sudac.[/pullquote_right]

Bilo je zaista zanimljivo slušati i gledati suca koji je trenutno pod paljbom režimskih medija, poglavito Jutarnjeg lista te bivšeg Ježićevog Novog lista, između ostaloga Turudić je spomenuo ‘izvjesnog Ciglenečkog’, radi se o nazovi novinaru Novog lista koji je ne tako davno pisao totalne neistine kada se radilo o Thompsonu. Za Ciglenečkog je Turudić rekao da je u svom članku praktički prijetio njegovoj obitelji, na što je, zaštitnički, reagirao preplaćeni, neki bi ga nazvali parazitom, Aco Stanković, koji se tijekom emisije sjetio i neobrazovanog Davora Butkovića te gluposti spomenutog novinara, koji je izmišljao intervjue te objavljivao lažne ankete, spomeno kao relevantne. Naime, radi se o navodnoj kritici Ive Josipovića upućenoj pravosuđu, sucima i tko zna čemu sve ne. Turudić nije povjerovao u Butkovićeva priviđenja. Treba li uopće spomenuti kakvu reakciju, nakon što je donekle, ipak dostojanstveno, ismijao Jutarnji list, visoke izvore te se nije poklonio Butkoviću, možemo očekivati od spomenutog Jutarnjeg lista, koji ionako provodi tihu, no, podmuklu, hajku na suca Turudića, koga je visoki izvor optužio da je izvršio državni udar pištoljem na vodu?

Inače, Turudić je žestoko osudio i napad takozvanog visokog izvora, opet preko Jutarnjeg lista, na Vrhovni sud i Branka Hrvatina, inače predsjednika Vrhovnog suda, kojeg je visoki izvor optužio da nema kontrolu nad sucima, što je zapravo nevjerojatni udar na pravosuđe koji je direktno došao iz Vlade i to na način da se režim sa sucima obračunava preko svojih medija s obzirom da javno imenom i prezimenom to ne smiju. – Zašto bi predsjednik Vrhovnog suda morao imati kontrolu nad sucima – rekao je Turudić, koji je ponovno ponovio da nikada nije bio član niti jedne stranke, pa ni HDZ-a. Često je tijekom emisije sudac Turudić spominjao boljševizam, očito kako Turudić ima dobar nos, nanjušio je u kojem smjeru ide Hrvatska.

Gostujući  u emisiji Nedjeljom u 2 Aleksandra Stankovića na HRT-u sudac Ivan Turudić rekao je da je ova Vlada najgora u pritiscima na pravosuđe u Hrvatskoj dosad. Pritisak vlasti, kaže, vidi u reakcijama “visokog izvora” iz Vlade koji kroz Turudića proziva da je “izveo državni udar vodenim pištoljem” zbog svoje odluke o izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj: ”Takve izjave se visokim izvorima ne smiju događati”.

– Svatko ima svoj stil, a jasan je stil visokog izvora. Ja nikad neću reći da je to Milanović jer za to nemam dokaza, ali mogu  pretpostaviti i zaključiti. Sudovi u Hrvatskoj namjerno krše zakon, reče visoki izvor. Je li to polemika, pita se sudac koji vladajuće proziva i zbog komentara na račun suca Trgovačkog suda u Zagrebu Kolakušića i Milanovićevo komentiranje slučaja gradonačelnika Vukovara Željka Sabe.

Upitan  je li on baš legitiman prozivati Milanovićevu vladu za vršenje pritiska, s obzirom da je njega na mjesto suca imenovao HDZ, Turudić je odgovorio: ”Nisam ništa dužan HDZ-u. Budimo realni, od 1990. do 1995. nije bilo Državnog sudbenog vijeća već je Sabor imenovao sve odvjetnike i suce. Ja ne bih mogao postati sudac bez amena HDZ-a. U čemu je tu moj problem.”.

– Ovo što je Miljenić predložio (reforma pravosudnog teritorijalnog ustrojstva, op.s.)  načelno se slažem, ali to nije dovoljno. U Hrvatskoj se stvara 15 pravnih područja gdje će biti načelno jedan Županijski sud i jedan Općinski sud, a sve ostalo bit će stalne ispostave. To bez Visokog kaznenog suda nema smisla. Npr. ako netko počini prometnu nezgodu u Puli ili u Slavonskom Brodu dobit će drugačiju kaznu zbog drugačije prakse. Kaznena politika može biti drastično različita. U Pulu godinu dana, u Brodu tri. Zato je nužan  Visoki kazneni sud a koji bi trebao početi s radom a 1.1. 2015. što je apsolutno nemoguće jer se na tome uopće ne radi. Bez tog suda reforma kaznenog sudovanja nije moguća – kaže on.

Upitan je li zadovoljan plaćom kazao je: ”Moja je oko 17 tisuća do 17.500 tisuća kuna uz uskočki dodatak,a suci još mogu radit i u  Povjerenstvu za polaganje pravosudnog ispita, možemo pisati znanstvene radove, predavati na Pravosudnoj akademiji.. U povjerenstvu se moglo zaraditi oko 1500 kn mjesečno.”

Rekao je i da mu je izazov suditi u visokoprofiliranim predmetima poput suđenja Perkoviću, Sanaderu… No, ne priželjkuje ih. Upitan bi li bio neuspjeh da Vrhovni sud presudi drugačije za Perkovića kaže da ne bi: ”Sudac mora biti siguran u svoju odluku. Onda očekuješ da će biti potvrđena. Ali zato postoji Vrhovni sud da utvrdi jesi li donio pravednu odluku. – Može li Ustavni sud zaustaviti izručenje?”

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari