Pratite nas

Pregled

Suđenje u Muenchenu: Perković iznio završnu riječ

Objavljeno

na

Na suđenju u Muenchenu sucima je sredinom dana Josip Perković pročitao svoju završnu riječ. Zadnju završnu riječ  iznosio je njegov branitelj  dr. Richard Beyer. Presuda će vjerojatno biti izrečena sutra prijepodne u 9 sati, prenosi HRT

Perković je kratko objasnio kako ima najveći dio iskaza spreman, ali navodi detalje zbog kojih odustaje.Liječnica mi je izmjerila tlak 180/100, dobio sam lijekove, oko 18 sati je bilo. Odbijanje tuziteljstva da se rasprava prekine mr šokiralo, imam 71 g 120 ročišta nisam odbijao ništa cilj mi je bio brz postupak.  O 24.1.2014 do lipnja ove godine bio sam u potpunoj izolaciji nisam se zalio ni kad su iz ministarstva pravosudja posjecivali zatvor.

1.6.16. premješten sam u normalnu sobu. U petak 22.7. oduzeta mi je kutija s lijekovima za tjedan dana. Sam sam punio kutiju nije bilo problema dvije i pol godine. Morao sam s čašom vode dolaziti u deturnu sobu. Ponižavajuće je oni vade lijekove iz kutoje da ih pijem, to čine samo s ovisnicima.

Neočekivano sam zatim odveden na bolnički odjel, imao sam problema s dokumentacijom koja je ostala u sobi, 27.7. to sam riješio. Intenzivno sam do tih problema radio na odgovoru na optužnicu. To posebno poslije završne riječi tužitelja. Pokušao sam pisati, niz problema mi je to onemogućilo, u sobi sam od 25.7. s teškim ovisnicima koji viču i galame danju i noću. Nas trojica dijelimo stol. 28.7. vrativši se oko 18 sati iz sudnice, nije bilo svjetla u sobi. Došlo je u 22 sata, ali pali se iz hodnika. Ne znam jesu li me čimeri prevarili.

Zatim se tako opet dogodilo nestalo je svjetla. Zvonili smo, a zvono je samo za hitni poziv. 29.7. probudili su me u 5 sati nisu dopustili tuširanje odveli su me iz sobe bez lijekova, na izlaznoj rampi čekao sam 1 sat i 40 minuta. Problemi sa zatvorenicima koji su bolesni bili su preko vikenda još veci. U srijedu se tlak stabilizirao, nisu mi dali natrag u moju sobu.

Iscrpilo me to, nisam uspijevao pisati, posebno me uznemirilo da se sve događa pred kraj. Umjesto iskaza imam problema, 19.7. dozivio sam neljudski postupak, a u nastavku maltretiranje i onesposobilo me za bilo kakav rad. Izjavu dostavljam braniteljima, napisao je sinoć i pročitao sucima Josip Perkovic.

Mustač je zatim rekao kako u obranu ne bi iznio ništa, postupak je kaže vođen korektno, primjedbu ima na komunikaciju s obitelji, pismo putuje 25 dana, posjeti traju jedan sat, samo jednom dva sata. To je bila minutu i pol završna rijec Zdravka Mustača.

Završna riječ branitelja Richarda Beyera

Na početku ročišta je liječnica razgovarala s Josipom Perkovićem. Zatim je završnu riječ počeo iznositi branitelj dr. Richard Beyer, poznat po završnim riječima klasičnog prizvuka koje ne čita, nego ih uz obilje latinskih citata govori iz glave. Na početku je opisivao okružje i djelovanje Stjepana Đurekovića, čiji je dobro pripremljeni bijeg iz Jugoslavije usporedio s bijegom Marije i Josipa od Heroda.

Dr Beyer opisao je Perkovića čiji je posao bio, kako je rekao, borba protiv terora i zaštita stanovništva od podlih napada. Opisao je njegovo omogućavanje Franji Tuđmanu da dobije putovnicu, Beyer je naveo mnoštvo neprijatelja koje je Perković imao u policiji i vojsci, a u emigraciji dio njih i vodstvo Hrvatskog državnog pokreta naveo je kao Perkovićeve mnogobrojne neprijatelje.

Govorio je o dobu poslije 1990. i optužbama gospode koja je ovdje svjedočila protiv Perkovića. Iz raznih pravaca dolazili su različiti motivi koji su teretili Perkovića, rekao je Beyer, raspravljajući o motivima za ubojstvo. Motiv Mike Špiljka branitelj smatra neutemeljenim.

Nastavio je pričom o Flick aferi i donacijama političarima u Njemačkoj, poslije čega je osuđen samo Otto Graf Lambsdorf. Aferu branitelj Beyer navodi kao primjer ponašanja političara iz 80-tih godina, navodi kako oslikava političku kulturu tog doba, na rubu kriminala ili u korupciji kojoj narod na zapadu još plješće. Kako to usporediti sa slučajem Vanje Špiljka u komunističkom sustavu, zapitao se Beyer. Đureković nije znao ništa o aferi INA, rekao je Beyer. Njegove knjige kupio je špijun Hanzi za slovensku tajnu službu, a za američke službe gospoda iz njihova konzulata, rekao je i nastavio objašnjavati pitanje Djurekovićeve namjere da uspostavi emigrantsku radijsku postaju, kao drugi za ubojstvo po njemu slab motiv.

Treći, za Beyera solidan motiv, jest izdaja državnih i vojnih tajni Jugoslavije njemačkoj tajnoj službi Bundesnachrichtendienstu (BND). Beyer je zatim objasnio aferu tjednika Der Spiegel, kako bi sucima dočarao tadašnju važnost vojnih i državnih tajni.  Ministar obrane Branko Mamula prozivao je SDS, jer nije uspio otkriti špijuna Đurekovića, rekao je Perkovićev branitelj i dodao – bila je to izdaja među partizanima.

Zapitao se zatim je li namjera bila ubojstvo? Beyer navodi izjavu vještaka prof. Nielsena, kako je jugoslavenska protušpijunaža tapkala u mraku i zato tvrdi branitelj: idealno je bilo oteti Đurekovića, a ne ga ubiti – zbog mreže BND-a koju bi Jugoslavija time zgrabila. Analizirao je zatim izjave svjedoka.

Izlaganje na stotinu stranica Perković nije pročitao

Mnogi su si postavljali prošlih tjedana pitanje hoće li na kraju progovoriti Josip Perković. Poslije 21 i pol mjesec šutnje kojom se branio na suđenju, progovorio je samo kratko nedavno objašnjavajući bolove u leđima i probleme s dijabetesom.

Već mjesec dana sprema se govoriti, piše rukom bilješke koje prevoditeljica prevodi za njemačke branitelje. Pripremio je oko stotinu stranica izlaganja, a otkad je prebačen na bolnički odjel zatvora Stadelheim u Münchenu, žalio se da nema uvjeta za doradu izlaganja. Sudac Dauster rekao mu je kako može zatražiti govoriti u bilo kojem trenutku. Mnogi su očekivali da će to učiniti danas, uoči posljednje završne riječi koju iznosi, ali jutros još nije prijavio izlaganje – odustao je, kako saznajemo, iz dva razloga. Tvrdi kako na bolničkom odjelu zatvora nije do kraja mogao pripremiti govor, a s druge strane, rekao je kažu braniteljima da su u završnim riječima oni gotovo sve rekli.

Zanimljivo je, u publiku u sudnici stigao je bivši agent SDS-a Vinko Sindičić, odjeven u sako i hlače koje je kaže gotovo deset godina nosio u zatvoru u Pertu u Škotskoj.

Jučer je završnu riječ iznosio branitelj Josipa Perkovića Anto Nobilo. Nobilo se žalio na nedostatak dokumenata i Sindičića optužio za lažne konstrukcije. Zatražio je oslobađajuću presudu i ustvrdio da je savezni SDB vodio akciju Đurekovića. Kako sada stoje stvari, sutra u 9 ujutro vijeće će objaviti presudu Perkoviću i Mustaču.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Nino Raspudić – Migranti pred vratima: test humanosti ili gluposti?

Objavljeno

na

Objavio

Ciklus tribina Nine Raspudića MIGRANTI PRED VRATIMA: TEST HUMANOSTI ILI ISPIT GLUPOSTI?

Prva tribina u obnovljenoj dvorani Kulturno informativnog centra bavi se migrantskim pitanjem.

Moderator tribine je bio Nino Raspudić, a sudjelovali su dr. sc. Hrvoje Jurić (Filozofski fakultet u Zagrebu) i dr. sc. Boris Havel (Fakultet političkih znanosti)

Kakvo je stanje na hrvatskim granicama? Koliko migranata želi ući u Hrvatsku? Tko su, odakle dolaze i kamo idu?

Što se događa u Bihaću i okolici? Što je Marakeški sporazum i treba li ga Hrvatska potpisati? Kakva su stajališta važnih političkih aktera u zemlji, Europi i svijetu po tom pitanju?

Koja je u svemu tome uloga medija? O tim i drugim temama vezanim uz “migrantsko pitanje” moderator tribine Nino Raspudić razgovarao je sa gostima tribine a sudjelovali su dr. sc. Hrvoje Jurić (Filozofski fakultet u Zagrebu) i dr. sc. Boris Havel (Fakultet političkih znanosti)

(VIDEO: Podcast Velebit)

 

Nino Raspudić vrlo argumentirano o izborima u BiH i mogućim posljedicama

 

 

Nino Raspudić: Svi putevi vode u Marrākeš

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

RH se pridružuje Borbenoj skupini EU-a u kojoj su četiri zemlje Višegradske skupine

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević potpisao je u utorak u Bruxellesu Notu o pristupanju borbenoj skupini EU-a, koja će pod vodstom Poljske biti u stanju pripravnosti u drugoj polovici sljedeće godine.

Ministar Krstičević je sudjelovao u ponedjeljak i utorak na sastanku Vijeća za vanjske poslove zemalja članica EU-a te na sastanku Upravljačkog odbora Europske obrambene agencije. Na rubu tih sastanaka potpisao je Notu.

“Potpisao sam Notu o pristupu borbenoj skupini koja će djelovati u drugoj polovici 2019. godine zajedno sa zemljama Višegardske skupine, Poljacima, Česima, Slovacima i Mađarima. Ovo je izvrsna prilika za Hrvatsku i Oružane snage. Uvjeren sam da će Hrvatska svojim resursima doprinijeti ostvarenju i ciljevima Grupe pogotovo na području srednje Europe“, rekao je ministar Krstičević.

Hrvatska će u toj skupini sudjelovati s desetak stožernih časnika.

Na zajedničkom sastanku, ministri vanjskih poslova i ministri obrane raspravljali su o napretku sigurnosno-obrambenih inicijativa u okviru provedbe Globalne strategije EU u području sigurnosti i obrane, s naglaskom na stalnu strukturiranu suradnju (PESCO), te su donijeli odluku o pokretanju novih 17 PESCO projekata.

Također, usvojili su Zaključke o sigurnosti i obrani sa smjernicama za daljnji rad po pitanju provedbe obrambenih inicijativa EU, posebno kad je riječ o stalnoj strukturiranoj suradnji (PESCO), Europskom fondu za obranu, sposobnostima za vojno planiranje i provođenje misija te vojnoj pokretljivosti.

Ministri obrane su tijekom sastanka razmijenili mišljenja o napretku provedbe aktivnosti usmjerenih na jačanje EU-NATO suradnje, s naglaskom na vojnu pokretljivost i suočavanje s hibridnim prijetnjama. Također, razmijenili su mišljenja o statusu operacija i misija EU naglasivši važnost daljnjeg rada na unaprjeđenju mehanizama u njihovoj potpori.

Govoreći o provedbi obrambenih inicijativa EU, ministar Krstičević je istaknuo kako je u protekle dvije godine ostvaren značajan napredak te kako je sada ključno fokusirati se na rezultate. „Najvažnija je vojna pokretljivost i europski obrambeni fond, a što se tiče Hrvatske, ona je aktivna u pet PESCO projekata“, rekao je ministar Krstičević osvrnuvši se na pokretanje novih PESCO projekata, pri čemu je kao dobar primjer regionalne suradnje istaknuo projekt “CBRN Surveillance as a Service”, koji su zajedno predložile Hrvatska, Austrija, Mađarska i Slovenija.

„Riječ je o projektu usmjerenom na suočavanje s nuklearnim, kemijskim i biološkim prijetnjama, s ciljem razvoja besposadne senzorske mreže koja se sastoji od besposadnih letjelica i besposadnih kopnenih vozila pomoću kojih će se prikupljati podaci i stvarati situacijska slika“, poručio je ministar istaknuvši kako je ovaj projekt, osim za Europsku uniju, izvrsna prilika i za hrvatsku obrambenu suradnju.

Ministar Krstičević je naglasio važnost daljnjeg rada na jačanju partnerstva dviju organizacija EU i NATO-a, uključujući suradnju na području jugoistočne Europe, gdje EU i NATO imaju potrebne mehanizme za pružanje potpore partnerima na njihovom putu u euroatlantske integracije. Kad je riječ o operacijama i misijama EU-a, ministar je istaknuo njihovu važnost u osiguranju stabilnosti i mira u neposrednom okruženju Europe.

Ministar Krstičević je na marginama sastanka razgovarao s poljskim ministrom obrane Mariuszom Błaszczakom i dogovoren je njegov posjet Hrvatskoj, priopćeno je iz ministarstva obrane.

(Hina)

 

Krstičević: Ugovor o kupnji zrakoplova je gotov čeka se odobrenje SAD-a Izraelu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari