Connect with us

Nebuloze

Suđenje u Muenchenu – Nobilo traži izuzeće Romana Leljaka

Objavljeno

-

U Muenchenu je nastavljeno suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču. Obrana Josipa Perkovića zatražila je od suca Daustera stanku, kako bi preveli i predali sudu intervju svjedoka Romana Leljaka na ‘jednom hrvatskom portalu’.

[ad id=”68099″]

Tvrde kako je istraživač Udbinih arhiva Leljak u intervjuu 11. svibnja 2015. rekao da će nakon njegova svjedočenja Perković i Mustač biti osudjeni na dugogodišnje kazne zatvora. Obrana traži da sud Leljaka ne prizna kao vještaka, jer tvrde da je pristran i to dokazuju intervjuom koji je na internetu zapazio Perkovićev branitelj Anto Nobilo.

Nobilo je kazao kako je za tu Leljakovu izjavu saznao tek jutros jer ‘neredovito čita “ekstremno desne” portale. Sudac Dauster i vijeće povukli su se na dogovor u sudačku sobu, u tijeku je stanka.

10. Svibnja direktno.hr je objavio tekst ,a prenio ga je i kamenjar.com, koji je prema navodima Ante Nobila sporan i svjedoči navodnoj pristranosti svjedoka Romana Leljaka.

Zbog ovog teksta u prilogu, Nobilo je danas ujutro tražio od suca prekid suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Procijenite sami što je Nobilu toliko strašno:

U Radencima u Sloveniji u subotu oko 21.30 sati planuo je požar na automobilu marke Mercedes, na privatnom parkiralištu ispred kuće Romana Leljaka, svjedoka na muenchenskom suđenju Josipu Perkoviću i Zdravu Mustaču zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine. Zahvaljujući brzoj intervenciji, požar se nije proširio na kuću.

Automobil je vlasništvo susjeda koji svoj automobil uz Leljakovu dozvolu već mjesecima parkira na njegovu privatnom parkiralištu, koje nije vidljivo osim za one koji neposredno pored njega prolaze.

S druge strane dvorišta Leljakove kuće nalazi se još jedno parkiralište gdje automobile parkiraju Roman Leljak i njegova supruga koje je vidljivo s više strana.

“Ako se radi o podmetnutom požaru sa ciljem zastrašivanja Romana Leljaka koji je pozvan kao svjedok u Muenchen u procesu protiv Zdravka Mustača i Josipa Perkovića da svjedoči 18. i 19. svibnja 2015., može se pretpostaviti da je počinitelj smatrao da je taj automobil u vlasništvu Romana Leljaka ili nekoga drugoga člana njegove obitelji, a izabrao ga kao metu jer je bio parkiran na slabo vidljivom mjestu”, ocijenio je za direktno.hr obiteljski prijatelj Leljakovih.

Dodao je kako sumnju da se radi o namjernoj paljevini pojačava činjenica da je u pitanju automobil marke Mercedes kod kojih se vrlo rijetko događaju pogreške u električnim instalacijama koje dovode do požara.

Leljak također ne vjeruje da se vozilo samo zapalilo i sumnja da bi mogla biti riječ o “poruci” njemu osobno budući da bi trebao svjedočiti u Muenchenu na procesu koji se vodi protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

“Nije mi jasno kako bi kod takvog automobila moglo doći do samozapaljenja i ne isključujem mogućnost da se radilo o opomeni meni osobno”, kazao je Leljak.

Slovenska policija sinoć nije obavila očevid zbog mraka, to treba učiniti danas, pa se za sada ne može donositi konačan zaključak radi li se o kvaru ili namjernoj paljevini automobila.

Leljak ima dokument koji tereti Perkovića

Suđenje udbašima Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, kada je u ožujku trebao svjedočiti slovenski istražitelj arhiva Roman Leljak, bilo je otkazano radi bolesti jedne od sutkinja.

Leljak je siguran da će biti još postupaka za hrvatske žrtve, a na suđenju Perkoviću i Mustaču svjedočit će o dokumentima koje je pronašao u slovenskom arhivu i po kojima se jasno vidi kakva je bila “struktura zločina” i kako i tko je donosio odluke o likvidacijama emigranata, tko je organizirao i pod kojim uvjetima samu likvidaciju, kao i iz kojih struktura su, u određenim slučajevima, dolazili počinitelji likvidacija.

Leljak, između ostalog, posjeduje dokument jugoslavenske tajne službe koji tereti Josipa Perkovića u slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića.” Riječ je o pravilniku koji je napravljen u samo 17 primjeraka, jedan je završio u slovenskom arhivu i ja ga imam”, rekao je Leljak i dodao da je taj dokument preveden na njemački jezik i dostavljen njemačkim pravosudnim organima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari