Connect with us

Politika

Suđenje u Münchenu: danas svjedoči Luka Kraljević

Objavljeno

-

U nastavku suđenja bivšim dužnosnicima komunističke tajne službe Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću optuženima za sudioništva u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine, danas će pred višim zemaljskim sudom u Münchenu svjedočiti Luka Kraljević, hrvatski emigrant na kojega je komunistička tajna služba izvršila nekoliko neuspjelih atentata.

Kraljević zna mnogo o likvidacijama Hrvata na tlu Njemačke, a bio je i u bliskom odnosu sa Stjepanom Đurekovićem u posljednjim mjesecima njegova života. Kada je nekih 2-3 tjedna prije ubojstva UDBA pustila lažnu vijest da su Stjepan Đureković i sin Damir ubijeni u Frankfurtu, Luka Kraljević se raspitivao kod policije što se dogodilo.

Kraljević je preživio je čak pet pokušaja atentata Udbinih ubojica, od kojih su najpoznatija dva slučaja iz Augsburga 1982. i 1983. godine.

Preživio atentate – ostao invalid

U prvom pokušaju Udbinih atentatori su provalili u Kraljevićevu kuću i pokušali ga likvidirati na spavanju. U sobi su bili i njegova supruga te sin Luka. Ispalili su nekoliko hitaca ranivši suprugu Ursulu, no Kraljević je uspio odbiti napad.

Nakon neuspjelog atentata, Udbine ubojice nisu mirovale pa je u prosincu 1983. izvršen novi atentat u kojem je Kraljević teško je ranjen. Agenti su pucali na Kraljevića u njegovom ugostiteljskom objektu, pri čemu je zadobio tešku prostrjelnu ranu glave. Metak je probio lubanju kod lijeve sljepoočnice, prošao skroz na desnu stranu, te tako uništio Kraljevićeve oči i doživotno ga oslijepio. Liječnici su mu jedva spasili život, a metak je izvađen tek nakon 30 godina.

Mislio sam kako bi bilo bolje da sam umro, nego da moram ovako živjeti, izjavio je Kraljević u dokumentarnom filmu Deutsche Welle o ubojstvima hrvatskih emigranata – „Ubojstvo u ime Tita“ .

Kraljević vjeruje da će ovim suđenjem protiv Mustača i Perkovića pravda biti zadovoljena , te da će biti rasvijetljeni i mnogi drugi slučajevi u kojima su Hrvati ubijani samo zato jer su voljeli i sanjali slobodnu Hrvatsku.

„Žalosno je što Hrvatska nije procesuirala svoje zločince, ali sva sreća da to sada čini Njemačka na čijem su se tlu i dogodila ta ubojstva. Očekujem pošteno suđenje i zasluženu kaznu za sve one koji su okrvavili svoje ruke krvlju nedužnih emigranata – kazao je Kraljević.

Bit će zanimljivo  čuti što će Luka reći tijekom svojeg svjedočenja iako će to, objektivno, zbog njegovog zdravstvenog stanja biti limitirano.

Svjedočenje dvaju policijskih službenika

Također za danas je zakazano svjedočenje i dvaju policijskih službenika.

Prvi je Gasteiger iz Bavarske kriminalističke policije koji je sudjelovao u istrazi o ubojstvu Stjepana Đurekovića 1983., a koji će svjedočiti o nagloj promjeni stana Stjepana i Damira Đurekovića nakon što su primijetili da nekoliko osoba nadgleda njihov stan.

Damir Đureković je pokušao snimiti te osobe, ali fotografije, koje je policija kasnije razvila s tog filma, vrlo su loše kvalitete i iako se razabiru likove nije moguće prepoznati o kome se radi.

Također, tema njegovog svjedočenja bit će i fotografije napravljene tokom autopsije tijela Stjepana Đurekovića koje pokazuju rane na tijelu i glavi, redoslijed ranjavanja, utvrđivanje smrtonosne ozljede, pregled pojedinih tjelesnih organa.

Narod.hr ima informacije kako su fotografije izrazito uznemirujuće i mučne pa se pretpostavlja da sudsko vijeće neće dopustiti da procure u javnost.

Hartmann drugi policajac čije je svjedočenje za danas predviđeno je iz centrale Münchenske policije i trrebao bi svjedočiti o dvije teme.

Jedno je prijava policiji od strane Stjepana Đurekovića, pred samo ubojstvo, o raspačavanju lažne razglednice sa slikama njega i Bleiburga i reklamom za njegove knjige kojima je UDBA pokušavala kompromitirati ga da koristi Bleiburške žrtave u komercijalne svrhe.

Inače, to je bila jedna u nizu akcija Udbe koje su plasirale niz dezinformacija o Stjepanu Đurekoviću – a najpoznatije je tiskanje lažnog broja emigrantskih novina “Nova Hrvatska” s lažnim intervjuom sa Stjepanom Đurekovićem čime se pokušalo izazvati sukob Stjepana Đurekovića s emigracijom. Tako se pripremao teren za tezu da je skoro planirano ubojstvo stvar obračuna u emigrantskim krugovima.

Hartmann će također svjedočiti o tome kako su Stjepan i Damir Đureković uočili da nepoznate osobe nadgledaju njihov stan, nakon čega su, nekoliko tjedana prije ubojstva, promijenili stan i potpuno prekinuli kontakt s bilo kime na otprilike 10 dana.

Narod.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas