Connect with us

Događaji

Suđenje u Münchenu u završnici

Objavljeno

on

Nastavljeno je suđenje bivšim djelatnicima državne sigurnosti Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču. Sudac dr. Manfred Dauster pročitao je odluku suda prema kojoj odbacuje prijedlog Mustačeve obrane da sud ispita financijski interes bivšeg agenta Udbe Vinka Sindičića, okrivljenici i branitelji smatraju ga nevjerodostojnim svjedokom, navodi HRT.

[ad id=”93788″]

Mustačev branitelj Scharr tražio je da sud ispita je li Sindičić 90-tih godina nudio Komisiji Hrvatskog Sabora za utvrđivanje žrtava rata i poraća da svjedoči za novac. Sudac Dauster rekao je kako sud neće ispitivati je li Sindičić kome tada nudio svjedocenje za 400 tisuća maraka, jer takvo što za ovo suđenje i novo svjedočenje nije presudno. Sindičića bi suci u Münchenu trebali ispitati potkraj lipnja videovezom iz Italije. Sudac je dvjema stranama rekao da za srpanj pripremaju završne riječi, što znači da do početka kolovoza suđenje veoma vjerojatno završava. I to prije godišnjih odmora koji su u Bavarskoj na rasporedu u kolovozu.

Sudsko vijeće ispitivalo je danas o tragovima s mjesta ubojstva Stjepana Đurekovića. Svjedočio je vještak bavarskoga Zemaljskog kriminalističkog ureda Axel Manthei. Sud mu je naručio ispitivanje dokaznog materijala iz 1983. godine. Stručnjak za oružje i balistiku pregledao je tragove zrna i ovojnice metaka koje je u garaži-tiskari u Wolfratshausenu pronašla policija, sucima je iznio ocjene o dvama pištoljima iz kojih su Udbini ubojice pucali u emigranta Stjepana Đurekovića Jedan od njih, Beretta zaglavio se poslije hica. Vještak je prema mjestu nekoliko pronađenih ovoja metaka odredio stranu garaže s koje se pucalo i na koju su stranu (desno i unatrag od ubojica) izbačene čahure. Suci su postavljali pitanja kako bi saznali odakle se pucalo. Odnosno jesu li ubojice pucali s vrata, jesu li već čekali u zaključanoj garaži ili su došli odmah za Đurekovićem, važno je pitanje zbog svjedočenja o ključu garaže, koji je Udbi prema iskazu policiji, prije ubojstva predao Perkovićev doušnik Krunoslav Prates.

Sudac Dauster čitao je iskaz koji je u lipnju 2011. dao bivši komunistički dužnosnik Marijan Kalanj. Suci ponovno ispituju vezu komunističke partije i vrha vlasti s dužnosnicima Udbe prilikom odobravanja i naređivanja operacija u inozemstvu. Kalanjev iskaz sadržava tvrdnju kako u CK SKH nije postojala komisija koja se bavila ubojstvom Stjepana Đurekovića, a Komunistička partija nije imala svoju posebnu tajnu službu mimo Udbe. Perkovićeva obrana tvrdi kako taj Kalanjev iskaz koji je dao branitelju Anti Nobilu ruši tvrdnje bivšeg Udbina agenta Vinka Sindičića, koji je tvrdio kako je preko takve tajne službe ispitivao Perkovića i Mustača te su mu navodno u tom ispitivanju priznali da su sudjelovali u ubojstvu Đurekovića. Posebne partijske komisije koje je nekoć mogao formirati CK SKH ukinute su navodno 1978. godine, tvrdi Kalanj koji je bio dužnosnik u Predsjedništvu partije u Hrvatskoj.

Suci u Münchenu čitali su zatim iskaz susjede koja je na dan ubojstva vidjela kraj garaže žuti Renault 5 s dvojicom muškaraca, a te noći čula je šumove iz dvorišta ispred garaže. Ona je policiji poslije zanijekala prvotnu tvrdnju da je jedan od dvojice u automobilu bio vlasnik garaže, Udbin doušnik Krunoslav Prates. Suđenje se nastavlja 14. lipnja u 10.30 sati, to je po svemu sudeći jedno od posljednjih ročista. Perković u zatvoru Stadelheim sjedi gotovo dvije i pol godine, a Mustač malo duže od dvije godine, obojica u samicama.

Vještak je objasnio kako daljina izbacivanja ovojnica metaka, ako nema zapreka, može iznositi od pola metra, do oko 6 metara od napadača. Njegove zaključke ne bi bitno promijenila činjenica da su na oružju bili prigušivači, rekao je Manthei. Ne zna gdje su završila sva zrna jer je analizirao materijal, a ne mjesto ubojstva.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari