Pratite nas

Događaji

SUHBL PTSP RH – “Zdrav čovjek je bogatstvo države, a zadovoljan i sretan čovjek je bogatstvo društva”

Objavljeno

na

Savez udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a RH sa stručnim suradnicima na sastanku u Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom

U Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Mihanovićeva 3 održan je 12. listopada 2017. godine radni sastanak predstavnika Saveza udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP RH te predstavnika Zavoda. Izaslanstvo  Saveza u sastavu  Zorica Gregurić predsjednica, Željko Drašković  glavni tajnik Saveza, Ivan Tolić predsjednik UHBLPTSP grada Zagreba te stručni savjetnici Saveza gospodin Miro Jakovljević  prof. dr., i  gospodin  Ojdanić  dr. med dočekali su i radnom sastanku nazočili  uz ravnateljicu  Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, gospođu Damiru Benc, pomoćnica ravnateljice za vještačenje u ZOSI  gospođa Đurđica Blažinkov Živković  dr. med., voditeljica Službe za aktivnu politiku zapošljavanja gospođa Zrinka Špoljarić i posebni savjetnik Ministra rada i mirovinskog sustava gospodin Ante Vučić mr.sc.

Tema sastanka bila je Uredba o metodologijama vještačenja te problemi vezani uz različita tumačenja i primjenu.  U doista konstruktivnom razgovoru u kojem su predstavnici Saveza prezentirali potrebe i probleme s kojim se suočavaju hrvatski branitelji oboljeli od PTSP te različite pristupe i mogućnosti u ostvarivanju prava kako za pripadnike HV-a tako i HVO-a, predstavnike ministarstva upoznali su i s radom i članstvom Saveza koje broji nekoliko tisuća članica među njima i Savez oboljelih od PTSP HVO-a u Federaciji BiH koja je jednakopravna članica Saveza.

Predsjednica Saveza UHBL PTSP RH ukratko je nazočne upoznala s djelovanjem Saveza te problemima s kojima se suočavaju  pri vještačenjima u kojima se i dalje radi na način koji više ne zadovoljava nove standarde i potrebe te ukazala na neke nelogičnosti. Naime nakon dugogodišnjeg liječenja i utvrđenog oštećenja organizma vještačenjem se invalidnost određuje i dalje privremeno tako da upravni postupci zapravo otežavaju ne samo hrvatskim braniteljima nego i nadležnim tijelima.

Ravnateljica Zavoda gospođa Damira Benc  kroz izlaganje pokazala je kako je  upoznata s teškoćama koje muče hrvatske branitelje oboljele od PTSP-a vezano uz proceduru vještačenja no kako je to ipak neupravni postupak te je Uredba o metodologijama vještačenja vezana o Zakonu koje predlaže matično ministarstvo. U tom smislu podržava prijedloge izaslanstva Saveza kako bi se postupak pojednostavio. Misija vizija i cilj ovog Zavoda jest kako bi korisnik koji dođe dobio najbolju uslugu. Potrebno je ojačati vještake kako bi svakom korisniku koji dođe pružio najbolju moguću uslugu te važnost kvalitete vještaka, zaključila je ravnateljica.

Ivan Tolić predsjednik najbrojnije članice Saveza ukazao je kako briga o hrvatskim braniteljima oboljelim od PTSP nije na zavidnoj razini a to osobito dolazi do izražaja kada se radi o pripadnicima HVO-a. Retraumatizacija i sekundarna traumatizacija kojoj su izloženi hrvatski branitelji često je gora od primarne. Također je iznio primjere kontinuiranog umanjivanja prava  kao i na odnos državnih institucija s naglaskom na kvaliteti tijela koja provode vještačenja i u neposrednom su odnosu sa hrvatskim braniteljima. Nema jedinstvenih podataka, nema službenih statistika jer se tako nešto niti ne provodi. U tom razmišljanju podržao ga je stručni savjetnik Saveza gospodin Jakovljević naglasivši kako se sredstva namijenjena za hrvatske branitelje često troše na druge stvari te je i učinak zbog toga mnogo manji od onog koji bi trebao biti.  Odnos prema HVO-u je nedopustiv kao prema vojsci koja je branila Hrvatsku. Također smatra nedopustivim da se hrvatski branitelji olako odbacuju iako imaju veliki potencijal s čim se u svakodnevnom radu suočava. Nedopustivo postavljati vremenska ograničenja vezana uz oboljenja kako je to učinjeno sa oboljelima od PTSP-a. Potrebno je sustav učiniti otvorenijim, sredstva primarno namijeniti onima kojima pomažemo, olakšati i pojednostaviti proceduru, potrebno je s poštovanjem raditi jer postupak vještačenja ne bi smio biti dodatna trauma, smatra glavni savjetnik Saveza prof. dr Jakovljević. Nema suvišnih ljudi, sredstava treba ulagati u ljude, pogledajte Stephena Hawkinga.

Glavni tajnik Saveza gospodin Željko Drašković upozorio je na problem vremenskog ograničavanja mogućnosti i prava pristupiti vještačenju po dijagnozi PSTP-a koji bi budući Zakon ipak trebao otkloniti te iznio nekoliko konkretnih primjera. Nedopustivo je postavljati nekome rokove do kada smije oboljeti.

Posebni savjetnik Ministra rada i mirovinskog sustava mr. sc.  Ante Vučić  izrazio je zadovoljstvo razinom razgovora i načinom kako su se prezentirali stvarni problemi te dogovorenim daljnjim djelovanjem na njihovom otklanjanju. Najveći teret i odgovornost jesu na hrvatskoj vladi i institucijama no dragocjena je podrška upravo onih koji mogu dati pravu informaciju te gdje sustav mora olakšati primjenu, ali i utjecati na odnos s poštovanjem prema onima koji su učinili najviše za slobodu Republike Hrvatske.

Sastanak je zaključen dogovorom o daljnjim  susretima i suradnji oko rješavanja problema koji se odnose na oboljele hrvatske branitelje od PTSP. Jer zdrav čovjek je bogatstvo države, a zadovoljan i sretan čovjek je bogatstvo društva. Stoga budimo na pomoći onima koji ju trebaju.

Zagreb, 12. listopada 2017. godine

Za Savez udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP RH

Zorica  Gregurić, predsjednica

 

 

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Došašće – Dan otvorenih vrata u Uredu predsjednice

Objavljeno

na

Objavio

Na Danu otvorenih vrata, koji je u Uredu predsjednice održan u prigodi došašća, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović družila se s građanima, učenicima srednje Poljoprivredne škole iz Zagreba i Ekonomsko-birotehničke škole iz Splita te osnovnoškolcima iz zagrebačkih škola Remete i Horvati, s kojima je prigodno izrađivala božićne kolačiće.

Predsjednica je istaknula kako je došašće vrijeme u kojemu, više nego u drugim dijelovima godine, imamo potrebu otvoriti svoja vrata i svoja srca bližnjima, okupljajući se u zajedništvu iščekivanja Božića te je svima zaželjela sretan Božić i novu 2018. godinu.

“Upravo zbog duha toga blagdana Kristova rođenja, ne smijemo zaboraviti one koji su sami, zaboravljeni i potrebiti, kojima treba naša pomoć i skrb. Vrijeme došašća nadahnjuje nas na donacije i humanitarne akcije. Željela bih da nas taj duh prati i potiče na dobročinstvo i volontiranje tijekom cijele godine”, kazala je Predsjednica.

“Gledajući vas mlade ovdje danas, dopustite mi izraziti želju za godine koje su pred nama, a to je da se svi zajedno, i učenici i profesori, i studenti i roditelji, uključimo u reformu obrazovanja, kako bismo zajedno stvarali društvo znanja i tako pridonijeli intenzivnijem uključivanju Hrvatske u suvremene europske i svjetske tokove razvoja. Premda slika našeg društva ponekad izgleda drukčije, vjerujem kako svi zajedno možemo osnažiti vrednovanje uspjeha svakog pojedinca, ojačati promicanje velikih potencijala naših učenika, studenata, njihovih profesora kao i znanstvenika, sportaša, umjetnika i svih ostalih”, naglasila je Predsjednica.

Dodala je i kako se Ured predsjednice ove godine uključio u program zagrebačkog Adventa, a posebno je veseli što su i ostali gradovi pokrenuli vlastite adventske programe.

“Prilikom boravka u Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji ovoga tjedna, osvjedočila sam se koliko su takvi programi građanima važni kao mjesta okupljanja i susreta u zajedništvu, druženju i veselju. U organizaciji takvih manifestacija i gradovi na moru su aktivniji nego prijašnjih godina. To je dobar primjer kako se, kao turistička zemlja, ne smijemo oslanjati samo na dva ljetna mjeseca jer je turizam industrija koja živi cijelu godinu”.

Predsjednica je pozvala sve da posjete Vilu Prekrižje, koja je u blagdansko vrijeme otvorena za građane, i da se podsjete starih hrvatskih običaja ukrašavanja blagdanskoga stola i božićnih jelki te dožive čarobni duh Došašća kao vremena radosnog zajedništva.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Donatorska večer: ‘Pomozimo zajedno u izgradnji objekta Dom fra Mladen Hrkać’

Objavljeno

na

Objavio

foto: ABC Portal

Oko 500 podržavatelja i prijatelja okupilo se jučer, 13. prosinca, na donatorskoj večeri naziva „Pomozimo zajedno u izgradnji objekta Dom fra Mladen Hrkać“ u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu, u organizaciji humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“ i istoimene Zaklade, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Svi prisutni su se okupili oko jednog cilja – pružanja pune podrške za izgradnju objekta Dom fra Mladen Hrkać za privremeni smještaj osoba koje dolaze u Zagreb na liječenje, koja je ocijenjena kao projekt od nacionalnog interesa.

Među uzvanicima su bili i brojni istaknuti pojedinci i ključni dionici društvenog političkog i gospodarskog života Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine među kojima su bili: izaslanik Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović dr. Tomislav Madžar, izaslanik Predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Dragana Čovića g. Tugomir Čuljak, potpredsjednik Hrvatskog sabora g. Milijan Brkić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske g. Zvonko Milas, gradonačelnik Grada Zagreba g. Milan Bandić sa brojnim suradnicima, državni tajnici, saborski zastupnici, veleposlanici i predstavnici stranih zemalja u Hrvatskoj, pročelnici gradskih ureda i pomoćnici ministara te predstavnici obrazovnih i zdravstvenih institucija, ustanova i vodećih tvrtki s područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na početku večeri prikazan je 15-minutni prezentacijski video materijal koji daje detaljan prikaz lokacije, zemljišta i značaja Projekta izgradnje objekta „Dom fra Mladen Hrkać“. Nakon filma, nazočnima se obratio predsjednik Udruge i upravitelj Zaklade fra Mladen Hrkać g. Ivan Soldo: „Naši trenutni kapaciteti su nedostatni. Unatoč tome što uspjevamo kontinuirano povećavati i broj smještajnih jedinica i kvalitetu potrebno nam je konačno i cjelovito rješenje, a to je Dom fra Mladen Hrkać koji će uz pomoć svih vas koji ste se odazvali ovoj donatorskoj večeri i koji ćete nastaviti podupirati ovaj Projekt u svim njegovim fazama,  i svih onih koji nisu ovdje, a znamo da imamo njihovu bezuvjetnu podršku, otvoriti svoja vrata oboljelima i potrebitima u lipnju 2022. na desetu godišnjicu osnutka humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“.

Nakon g. Solde, otac Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko izrazio je veliku radost zbog pokretanja ovog Projekta koji je usmjeren na potrebe najugroženijih bližnjih te je blagoslovio sve prisutne i sam Projekt.

Gradonačelnik Grada Zagreba g. Milan Bandić, zahvaljujući čijoj odluci je Udruga dobila pravo građenja i krenula u realizaciju svog sna – izgradnje objekta „Dom fra Mladen Hrkać“, vrlo kratko se obratio riječima: „Neka djela govore više od riječi. Od samih početaka njihovog rada sam bio na raspolaganju članovima ove Udruge i tako će biti ubuduće“.

 

Potom je na red za obraćanje došao g. Zvonko Milas, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji je rekao: „Značaj ovog Projekta i rada Udruge uvelike prelazi granice Republike Hrvatske. Vlada RH zajedno sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske je to prepoznala i podržava svaku njihovu akciju i projekt. Čestitam humanitarnoj udruzi „fra Mladen Hrkać“ što nas je u ovo predblagadansko razdoblje okupila zajedno – Hrvate iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, ali i cijelog svijeta, da budemo dio ove predivne priče o humanosti, ljudskosti i nesebičnosti. Priča koja je prebrisala sve granice – zemljopisne, dobne, nacionalne. Veselim se našem susretu u još posebnijoj prilici od ove večeras – otvorenju Doma fra Mladen Hrkać za koji sam siguran da će biti otvoren prije zacrtanog vremenskog roka“.

Izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i posebni savjetnik za sport i zdravstvo dr. Tomislav Madžar je na samom početku svog obraćanja prenio pozdrave i  podršku Predsjednice gđe. Grabar-Kitarović koja je izgradnju Doma fra Mladen Hrkać ocijenila projektom od nacionalnog interesa te je u više navrata pohvalio rad Udruge i Projekt koji je prema višestrukim kriterijima unikatan na području cijele Europe i šire: „U Hrvatskoj postoji više od 50.000 registriranih udruga, ali humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“ kontinuirano postavlja nove i sve više standarde kvalitete i jedinostvenosti što je posebno ističe među ostalima. Brojka od 175.000 ljudi –donatora, korisnika, članova i volontera koje su oni okupili u zajedništvo u samo 5 godina postojanja potvrđuje da zaslužuju da ih ste hvali i podržava.

Ova večer je još jedna potvrda da se mogu učiniti velike stvari kad se stvori zajedništvo oko iskrene i plemenite ideje što je i temelj i jedina garancija za uspjeh Projekta „Dom fra Mladen Hrkać“ koji će sutra biti na ponos svakom čovjeku.

Nacionalni značaj projekta službenim pokroviteljstvima nad Projektom izgradnje objekta Dom fra Mladen Hrkać potvrdili su: Predsjednica Republike Hrvatske, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr.Dragan Čović, Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Grad Zagreb.

Program večeri vodio je Mislav Togonal, voditelj i urednik sa Hrvatske radio televizije. Večer je izvedbom himne Lijepa naša otvorila operna pjevačica Sandra Bagarić, u pratnji supruga Darka Domitrovića na klaviru. Večer su nastavili uveličavati glazbena diva Radojka Šverko sa profesorom Vladimirom Babinom u pratnji na klaviru, te bogoslov Hercegovačke franjevačke provincije fra Đuro Ravenšćak.

Dodatne informacije o projektu izgradnje objekta Dom fra Mladen Hrkać

Krajem 2016. godine humanitarnoj udruzi „fra Mladen Hrkać“ Grad Zagreb je dodjelio pravo građenja za „Dom fra Mladen Hrkać“ na zemljištu veličine 5000 m2 na adresi Avenija Gojka Šuška. U blizini najvećih kliničko bolničkih centara u Zagrebu biti će izgrađen moderan, energetski visoko učinkovit i funkcionalan objekt za smještaj osoba iz svih krajeva Hrvatske i BiH, koje zbog liječenja privremeno borave u Zagrebu. Dom će omogućavati smještaj, prehranu i ostalu sveobuhvatnu skrb za 220 osoba istovremeno i sadržavati će 55 smještajnih jedinica različitog karaktera: 12 izolacijskih smještajnih jedinica koje su transplatirale neki od organa i teške onkološke bolesnike, 4 jedinice za osobe u invalidskim kolicima i sličnim pomagalima za kretanje, 4 jedinice za karantenu sa posebnim ulazom, odvojene od ostatka objekta za smještaj osoba oboljelih od lakših zaraznih bolesti, 30 osnovnih smještajnih jedinica za sve teško oboljele osobe osim onih u invalidskim kolicima ili onih kojima je potrebna izolacija ili karantena, 5 jedinica sa većim brojem ležajeva za boravak obitelji s većim brojem malodobne djece od kojih je jedno dijete oboljelo

Financiranje projekta odvijati će se kroz nedavno osnovanu Zakladu fra Mladen Hrkać čiji cilj je izgradnja, opremanje i održavanje objekta “Dom fra Mladen Hrkać”.

Projekt je trenutno u fazi završetka provedbe javng natječaja za odabir idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za Dom fra Mladen Hrkać. Javni natječaj zatvoren je 7.12. te je pristiglo 11 prijedloga idejnog rješenja koje će ocjenjivati petočlani ocjenjivački sud sastavljen od ovlaštenih arhitekata, te predsjednika i dopredsjednika Udruge, na čelu sa arhitektom Angelom Garciom Alvarezom iz Madrida koji je specijalizirao arhitekturu bolničkog smještaja. Potom slijedi ishođenje lokacijske dozvole, izrada izvedbenog projekta i ishođenje građevinske dozvole nakon čega je moguće krenuti sa građevinskim radovima. Predviđa se da će Dom biti spreman otvoriti svoja vrata oboljelima i potrebitima u lipnju 2022. godine na desetu godišnjicu osnutka humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“.

Udruga FMH/ABCPortal.info

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari