Pratite nas

BiH

Šuica odgovorila Juratoviću: Konstitutivnost naroda je jamstvo opstanka BiH, a federalizam rješenje problema

Objavljeno

na

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Dubravka Šuica reagirala je na optužbe zastupnika SPD-a u Bundestagu Josipa Juratovića, da se Hrvatska ponaša destruktivno prema Bosni i Hercegovini, ustvrdivši kako se, upravo suprotno, Hrvatska prema BiH ponaša vrlo konstruktivno, za što je navela brojne primjere.

-Svjedoci smo ovih dana bombastičnih naslova i neugodnih poruka iz Hrvatske prema Njemačkoj. Što me čudi da Hrvatska vlada koja je ušla u EU kao primjer ostalima i morala te pristupne uvjete ispuniti, koji važe za EU, po pitanju BiH se destruktivno ponaša navodno štiteći interese Hrvata u BiH, izjavio je Juratović za jedan sarajevski portal.

Šuica je ustvrdila kako se Hrvatska ponaša upravo suprotno onomu za što ju optužuje zastupnik Juratović.

Hrvatska se ponaša konstruktivno

-Hrvatska se itekako ponaša vrlo konstruktivno prema Bosni Hercegovini, a to najbolje pokazuje prošlotjedni zajednički sastanak vlada Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine održan u Sarajevu čiji je cilj bio razmotriti brojna pitanja od zajedničkog interesa kao i odrediti  modalitete buduće suradnje s ciljem uspostavljanja što uređenijih odnosa između dvije zemlje, kazala je Šuica za Hrvatski Medijski Servis.

Podsjetila je kako je tom prigodom potpisana i zajednička izjava Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

-Zanimljivo da o ovom važnom sastanku dviju vlada gospodin Juratović nije spomenuo ni riječi, kaže Šuica.

Ona smatra kako će sarajevski sastanak ostati referentan u mozaiku odnosa između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine i putokaz je za budućnost. I to, ne samo zbog potpisivanja pet značajnih sporazuma već i zbog činjenice da su predstavnici Hrvatske i BiH u trosatnoj raspravi prošli 50-ak točaka dnevnog reda. Podsjetila je i kako su tom prilikom dotaknuta sva bitna pitanja u odnosima BiH i Hrvatske.

-U bilateralnom smislu, za Hrvatsku nema važnije države od Bosne i Hercegovine. Povezanost dviju država i naroda je povijesna – upućeni smo jedni na druge i u geoprometnom položaju te u kontekstu odnosa u proteklim godinama, ističe hrvatska europarlamentarka u razgovoru za HMS, naglašavajući kako je Hrvatska  članica EU-a, a BiH ima europsku perspektivu.

Upravo na tom tragu, ističe, Hrvatska želi riješiti što je moguće više otvorenih bilateralnih pitanja s Bosnom i Hercegovinom – i tu je, kaže, vidljivo koliko je pristup Hrvatske prema Bosni i Hercegovini konstruktivan.

Kontinuirana skrb za Hrvate u BiH

Glede ustavnog ustrojstva Bosne i Hercegovine za Hrvatsku je, naglašava potpredsjednica Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta, posebno važno da u okviru ustavnog ustrojstva BiH pošalje kontinuiranu poruku skrbi za položaj Hrvata kao konstitutivnog, ravnopravnog naroda u BiH.

-Od svih političkih stranaka, institucija, konstitutivnih naroda i drugih koji žive u BiH, očekujemo da vlastitim inicijativama na najprimjereniji način urede odnose. Posebice u svjetlu predstojećih izbora 2018. godine ispune sve one kriterije koji su nužni kako bi taj proces bio pravno uređen i pravičan, kaže Šuica.

Šuica je komentirala i Juratovićevo zalaganje za ukidanja konstitutivnosti naroda i zagovaranje građanske BiH, koju po Juratovićevom vjerovanju “s radošću odobravaju Hrvati u središnjoj Bosni”.

Naglasila je da je koncept konstitutivnih naroda zapravo jamstvo opstanka Bosne i Hercegovine jer je, ističe, iluzija misliti da će koncept građanske države zaustaviti srpske separatističke i bošnjačke unitarističke tendencije.

Sukob separatizma i unitarizma- korjen problema

-Sukob tih dviju tendencija je upravo korijen problema. Jedino je federalizam i novo državno uređenje rješenje problema. Dapače, inzistiranje na građanskoj BiH te će škodne i štetne tendencije samo pojačati. Štoviše, upravo Hrvati su jedini jamac opstojnosti Bosne i Hercegovine kao jedinstvene države, kaže Šuica za HMS.

Što se tiče hrvatske potpore europskom putu Bosne i Hercegovine, poznato je, kaže, da Hrvatska kao i hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu snažno podupiru Bosnu i Hercegovinu kao cjelovitu i funkcionalnu državu na njenom reformskom putu i na putu u članstvo u Europskoj uniji.

-Sporazum o europskom partnerstvu bit će naš doprinos da se proces – koji je sada intenziviran stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, već i podnošenjem zahtjeva za članstvo u EU – kreće prema dobivanju statusa kandidata za BiH. To bi unaprijedilo proces reformi i kvalitetniju suradnju na svim razinama vlasti, uvjerena je Šuica.

BiH u Hrvatskoj ima prijatelja i parnera

Podsjeća i da je Hrvatska prvi vanjskotrgovinski partner Bosni i Hercegovini, te da je u proteklim godinama Hrvatska uložila više od milijardu eura u BiH, te da svi planovi za budućnost u Hrvatskoj idu u istom smjeru i žele tim putem i jačati gospodarske odnose.

-Kao članica NATO saveza Hrvatska će se truditi pomoći Bosni i Hercegovini u ispunjavanju niza uvjeta potrebnih za aktivaciju Akcijskog plana potrebnog za članstvo u NATO-u. Zajednički ćemo raditi na provedbi brojnih infrastrukturnih projekata – o kojem je održan sastanak u Trstu gdje je bila aktivna Hrvatske u okviru formata nekoliko članica EU i zemalja Jugoistoka Europe, naglašava potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Dubravka Šuica, te zaključuje:

-Bosna i Hercegovina može računati na Hrvatsku, jer u Hrvatskoj, BiH ima i partnera i prijatelja te najsnažnijeg – vrlo artikuliranog i informiranog – zagovornika europskog puta Bosne i Hercegovine.

Ističe kako povjerenje koje grade Hrvatske i BiH treba iskoristiti u hodogramu aktivnosti u svim resorima u ovom mandatu i na taj način iskoristiti za rješavanje onih pitanja koji su dulje vremena na dnevnom redu.

Nakon sastanka vlada Republike Hrvatske i BiH u Sarajevu, Šuica očekuje da će se uskoro održati iduća ovakva sjednica u Republici Hrvatskoj

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

VIDEO – Knezović: Zaoštravanje odnosa BiH i Srbije je samo populizam i medijska pompa!

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odbacio je danas tvrdnje kako njegova izjava da bi bio spreman na rat ukoliko bi se Republika Srpska pokušala odcijepiti od Bosne i Hercegovine predstavlja prijetnju, nego je rekao kako je to logičan odgovor na pokušaje podjele koju zagovaraju srpski čelnici u BiH.

“Nije prijetnja kazati da ćete braniti svoju zemlju, prijetnja je kad kažete da ćete rasturiti vlastitu zemlju”, rekao je Izetbegović u Mostaru u izjavi za medije.

Izetbegović: Izjava da smo spremni na rat ne predstavlja prijetnju

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara diljem Hrvatske i BiH pale se lampaši

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Kamenjar.com

Četiristotinjak osnovnoškolaca iz Marije Bistrice odalo je počast Vukovaru na Kalvariji bistričkoga Svetišta. Riječ je o školskom projektu “I u mojoj školi živi Vukovar” koji se održava već osmu godinu.

Nakon predavanja Jasne Mihaljević – rođene Vukovarke i supruge hrvatskoga branitelja koji je preživio srpski logor te Svete mise, djeca su se u koloni sjećanja popela na Kalvariju, zapalila svijeće i poslala pozdrav Vukovarcima.

Svih ovih godina, u povodu Dana sjećanja, posebno je svečano i u zagrebačkoj Aveniji Vukovar, javlja HRT.

Također i u djelovima Bosne i Hercegovine obilježava se spomen na žrtve Vukovara, pa su svijeće upaljene u centru Širokog Brijega, Mostara i dr.

Obilježena žrtva Vukovara u BiH i 26. obljetnica Herceg Bosne

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari