Connect with us

Pregled

Šuica: Predujam iz Fonda solidarnosti dobar poticaj za početak obnove Zagreba

Published

on

Foto: Hina

Povjerenica Europske komisije (EK) za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica nazvala je u srijedu odluku EK o isplati predujma iz Fonda solidarnosti (EUSF) u iznosu od 88,9 milijuna eura za sanaciju šteta od potresa u Zagrebu i okolici dobrim poticajem za početak obnove.

Šuica je podsjetila kako je riječ o prvom predujmu, jer je Republika Hrvatska podnijela zahtjev za ukupno pola milijarde eura.

“Nakon što ga kroz mjesec ili dva ocijeni Europska komisija, onda bi Europski parlament trebao zahtjev potvrditi. Zasjedanje očekujem nakon 15. rujna, a sredstva bi trebala biti odobrena u listopadu. Najveći iznos tranše bio je 30 milijuna eura, ali je zbog koronavirusa povećan na 100 milijuna eura. Vlada RH će, sukladno projektima, rasporediti dodijeljena sredstva. Mislim da su prioritet državne institucije. To svakako neće biti dovoljno za obnovu cijelog Zagreba”, rekla je Šuica.

Povjerenica za demokraciju i demografiju napomenula je kako su sredstva EUSF od 2002. godine koristile 23 države, a među njima i Hrvatska. “Prije članstva u EU, 2010. i 2012. godine sredstva Fonda smo koristili za obnovu nakon poplava, a 2014. za poplave u Lici, a potom i u Slavoniji. Ova odluka dokaz je da Europska unija funkcionira na principu solidarnosti”, istaknula je Šuica. (Hina)

Europska komisija za sanaciju štete od potresa u Zagrebu odobrila najveći predujam ikada isplaćen iz EUSF

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari