Pratite nas

Politika

Šuker: HDZ je taj koji na 65 godina vraća granicu za odlazak u mirovinu

Objavljeno

na

Foto: Hina

HDZ je taj koji na 65 godina života vraća granicu za odlazak u starosnu mirovinu, svidjelo se to nekome ili ne, uzvratio je u četvrtak u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju Ivan Šuker (HDZ) na žestoke oporbene kritike Vladine mirovinske politike.

Oporbene je kolege prozvao da su “trčali” potpisati zahtjev Građanske inicijative “67 je previše”, a sada će, kaže, glasovati protiv zakona koji je taj zahtjev uvažio.

Ako u petak ne stisnete zeleni “gumb” i ako zakon ne donesemo jednoglasno, znači da hrvatskim građanima niste govorili istinu, poručio je Šuker kolegama.

Izmjenama koje je u spomenutom zakonu predložila Vlada, na 65 godina života vraća se granica za starosnu mirovinu i smanjuje penalizacija za ranije umirovljenje. Vlada je tako ispunila zahtjeve 750 tisuća građana, koji su potpisali peticiju sindikalne inicijative “67 je previše”, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, dodajući da će se o zakonima, koje je vlada povukla, a koji bi omogućili dulji ostanak u svijetu rada razgovarati sa socijalnim partnerima kako bi se pronašao najbolji prijedlog.

Oporba: Potpisi protiv politike koja se vodi

Oporba kritizira Vladinu mirovinsku politiku, tvrdi da su potpisi skupljeni za inicijativu “67 je previše”, njih 750 tisuća, zapravo bili potpisi protiv politike koja se vodi u državi, protiv povlaštenih mirovina, pokazatelj da je Vladina mirovinska reforma bila potpuni promašaj.

Građani su rekli Vladi ‘dosta, palac dolje!’ poslali su joj poruku i o mirovinskoj reformi i o visini mirovina, kaže Gordan Maras (SDP) i navodi kako više od milijun umirovljenika ne može dostojanstveno živjeti od svog rada. Građani su potpisali i zbog revolta kako se politika vodi, kako se premijer i predsjednica odnose prema građanima, ustvrdio je Maras.

Mirando Mrsić (Demokrati) pak te potpise vidi i kao potpise protiv povlaštenih mirovina i ponavlja svoj stav kako je nužno iz mirovinskog sustava maknuti mirovine koje nisu vezane uz rad, odnosno ponovno razdvojiti mirovine. Samo tako radničke se mogu povećati između 10 i 20 posto, tvrdi Mrsić, i navodi kako će povećanje prava i ‘bujanje braniteljskih mirovina’ uništiti sustav.

Zakon o kojem raspravljamo priznanje je da je mirovinska reforma bila potpuni neuspjeh i promašaj, kaže Robert Podolnjak (Most) kojem je jedini “mogući scenarij” da Sabor prihvati taj zakon u istovjetnom tekstu kako ga je Inicijativa “67 je previše” uputila građanima na potpis.

Hrvoje Zekanović (Hrast) Vladi poručuje da bi “kuću trebalo graditi od temelja”. Umjesto da radimo na demografskoj obnovi, da sutra imamo radnu snagu, nekome padne na pamet da produžujemo radni vijek na 67, 70 godina, pa ćemo onda invalide i starce, senilne starce držati da rade, je li to normalno, zapitao se zastupnik i poručio da, ako ima novca za propala brodogradilišta, treba ih biti i za mlade hrvatske obitelji.

Hrelja: Zaradit će pomoćnica ravnatelja HZZO-a

Silvano Hrelja (HSU) Vladi predbacuje da je uvela bonifikaciju za dulji ostanak u svijetu rada od 65. do 70., a “ukinula” od 60. do 65. godine. Kome je to namjenjeno? Pravnicima, sucima, liječnicima, zapitao se Hrelja te ustvrdio kako će “lijepo zaraditi pomoćnica ravnatelja HZZO-a, koja ima 71 godinu i nezamjenjiv je državni dužnosnik, baš će joj lijepo pasti ovih 20, 4 posto veće mirovine”, izjavio je Hrelja.

Ministar Aladrović objasnio je pak da je stimulacija kasnijeg odlaska u starosnu mirovinu jedan od bitnih elemenata reforme, radi čega je tzv. bonifikacija povećana sa 0,15 na 0,34 posto za svaki mjesec kasnijeg odlaska u mirovinu. Cilj je, istaknuo je, nagraditi duži rad i omogućiti veće mirovine koje za pet godina dužeg rada mogu biti veće za 20,4 posto.

Hrg: Politička amnezija

Vladin potez ‘brani’ i Branko Hrg (HDS). Neprihvaćanje volje građana bilo bi nerazumno, Vlada je slušala glas građana i postupila razumno, rekao je zastupnik, primijetivši i kako je politička amnezija zanimljiva stvar.
Mrsić je, kada je bio ministar, predložio rad do 67 godine i ne mogu shvatiti da sada govori kao da se ništa nije dogodilo, naglasio je Hrg. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Škorini uvjeti šokirali desnicu!

Objavljeno

na

Objavio

Novi vođa “trećeg puta” Miroslav Škoro razbijesnio je partnere zahtjevom da se na parmalentarnim izborima odreknu naziva svojih stranaka i da mu potpišu bjanko-zadužnicu piše u petak Jutarnji list, ističući da se desnica okrenula protiv Škore.

“Jasno je da za formiranje novog političkog brenda nemamo dovoljno vremena, pa mislim kako je najbolje rješenje da ostanemo pokret i da na izbore izađemo pod mojim zaštitnim znakom” izjavio je u nedavnom intervjuu za Jutarnji list, među ostalim, pjevač i bivši predsjednički kandidat Miroslav Škoro, najavljujući izlazak svoje političke opcije na parlamentarne izbore, podsjeća dnevnik.

U više je navrata naglasio potrebu ujedinjenja pod istim kišobranom pa iako bi se iz nekih njegovih izjava dalo zaključiti da su u Škorinu taboru pripreme za parlamentarne izbore u punom jeku, čini se da to baš i nije tako. A prema nekim informacijama, među strankama koje su mu dale podršku počelo je bujati i nezadovoljstvo zbog nekih inicijativa koje, doznaje Jutarnji, stižu iz Škorina najužeg kruga.

“Škoro u svojm izjavama i intervjuima priča kao da je sve riješeno, a zapravo ništa još nije dogovorno”, rekao je Jutarnjem jedan od naših sugovornika iz ekipe koja je podržala Škoru na predsjedničkim izborima. Ističe kako je bilo samo nekoliko razgovora i to na načelnoj razini te da tek treba sjesti i razgovarati.

Dnevnik doznaje da je Škoro dosad obavio samo pojedinačne razgovore s Ružom Tomašić, Božom Petrovom i Ladislavom Ilčićem, ali tom prilikom nije dogovoreno ništa konkretno.

Više informacija je posljednjih dana, ističu, unijelo nemir među desničare okupljene oko Škore. Jedna od njih je da bi na izbore trebali izaći kao Nezavisna lista Miroslava Škore, pri čemu na listi ne bi stajala imena drugih stranaka, primjerice Mosta ili Hrvatskih suverenista u sklopu kojih su Blok za Hrvatsku, Hrvatska konzervativna stranka te Hrast, bez obzira na to što bi na listi bili i njihovi kandidati.

“To nije samo zbog ‘nove priče’ koja se stvara za parlamentarne izbore, nego se tu prije svega radi o financijama jer bi sav novac koji bi iz državnog proračuna dobili oni koji su osvojili mandate išao Nezavisnoj listi Miroslava Škore, a ne strankama čiji je kandidat prošao”, objašnjava sugovornik Jutarnjeg lista.

Dnevnik navodi i da se neki s desnice ne žele odreći svojih stranačkih brendova.

Komunikacijski direktor Škorina izbornog stožera u predsjedničkoj kampanji Mate Mijić kazao je da još nisu donesene nikakve konkretne odluke. “Ozbiljni razgovori s partnerima tek slijede. Ima različitih ideja i inicijativa pa kad vidimo što je svima prihvatljivo, donijet ćemo odluke”, donosi Jutarnji list. (Hina)

Škoro: Na izbore ćemo izaći kao pokret pod mojim zaštitnim znakom

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Kolinda Grabar Kitarović: Mislila sam da neću uzeti ured, sada razmišljam da trebam bazu

Objavljeno

na

Objavio

Pitaju me često za ured, ja sam mislila da neću uzeti ured, ali sada nekako razmišljam da trebam tu neku bazu. Ako želite raditi ozbiljan posao, a ja ne mogu sjediti negdje i ništa ne raditi, pa sada, ali pustite me još malo da se odmorim, da ovo sve prođe, pa ćemo onda znati detalje, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednica je u memorijalnom centru Yad Vashem u Jeruzalemu sudjelovala na 5. Svjetskom forumu o holokaustu koji je posvećen obilježavanju 75. obljetnice oslobađanja nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz u kojem je ubijeno više od milijun i pol ljudi, uglavnom Židova.

Rekla je i da se neće miješati u politiku novoizabranog predsjednika, ali da će nastaviti promovirati hrvatske interese. Nije htjela otkriti konkretne planove. Dodala je kako je umorna nakon 5 godina intenzivnog rada i želi se prvo odmoriti, a ima i mnogo ponuda o kojima će razmisliti.

– Radit ću u promidžbi hrvatskih interesa. Neću se miješati u politiku predsjednika neću ga ni kritizirati niti hvaliti ili komentirati njegov rad, ali ću svakako nastaviti raditi na brendiranju Hrvatske, na promicanju naših interesa, na rješavanju društvenih pitanja od zlostavljanja općenito, ne samo u obitelji, već u školama i drugdje, zaštite okoliša i čistog Jadrana, poručila je Grabar-Kitarović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari