Connect with us

Razgovor

Šuker: Konverziju kredita na kraju će opet platiti građani

Objavljeno

-

Gost emisije Novi dan na N1 Televiziji u četvrtak je bio saborski zastupnik i bivši ministar financija Ivan Šuker.

Na početku je komentirao odluku Vlade o konverziji kredita u švicarcima te je rekao da, ako HDZ osvoji vlast na parlamentarnim izborima, neće mijenjati tu odluku Vlade. “Reći da trošak neće snositi građane je smiješno. Rejting agencije će sigurno reagirati što se tiče banaka, a u konačnici će to sve platiti građani. Sve je to PR-ovski složeno – bum, bum, bum. Sve ostalo su priče za malu djecu”, kazao je Šuker.

[ad id=”68099″]

Šuker je komentirao i izjave ministra financija Borisa Lalovca, koji je jučer gostovao u Dnevniku N1 Televizije. Na upit smatra li da će se glavnica smanjiti za 30-ak posto, kazao je da smatra da još uvijek nije otkriveno dovoljno detalja. “Još se ne zna kolika će biti kamatna stopa. Treba napraviti izračune, nedostaju izračuni. Kad se krediti pretvore u eure, kamatna stopa će otići gore i to ljudima treba jasno reći. Država se kod tih istih poslovnih banaka nedavno zadužila po većim stopama nego što je to uobičajeno u svijetu”, kaže Šuker i dodaje da se sve moglo napraviti na bolji način.

“Govorim kao ekonomist – u ekonomskoj krizi su stradali mnogi poduzetnici i treba gledati i na socijalni efekt. To je nešto što će biti najspornije”, dodaje.

Na upit je li ovaj prijedlog zapravo izvorno HDZ-ov, Šuker kaže:

“Ja sam prije devet mjeseci o tome najviše govorio i rekao sam da je najbolje rješenje da svi krediti budu na istoj bazi”. Dodaje da su 2011. godine poduzete određene mjere te da je Vlada ovo napravila tek na kraju svog mandata. “Nije dobro na takav način razgovarati o ovakvim stvarima. Vrijeme je da se nešto presječe”, dodaje.

“Netko je htio politički poentirati”, kazao je Šuker komentirajući pregovore između banaka i ministra Lalovca. Tvrdi i da je način na koji je “švicarac” došao u Hrvatsku čudan te da se može govoriti i o svojevrsnoj bankarskoj prevari. “Ako je to došlo od nekuda, ako je ta zemlja najveći vlasnik hrvatskih banaka, onda vam je sve jasno”.

Rekao je da će banke u sljedeće dvije godine prikazati poslovanje bez dobiti te da je pitanje kako će reagirati rejting agencije. Nije isključio niti mogućnost da dođe do tužbi banaka. “To ćemo opet plaćati mi, hrvatski građani – i mi i ja. Priče da će netko drugi to platiti su priče za malu djecu”.

Komentirao je i najave Vlade da napokon izlazimo iz krize. “Nezaposlenost je na povijesno visokim razinama, ako dodate broj mladih koji su napustili Hrvatsku. Da je porastao broj zaposlenih, onda bi se moglo govoriti o povijesno niskoj nezaposlenosti. BDP i rast industrijske proizvodnje je isključivo rezultat okruženja. Turistička sezona nije posljedica sustavne politike Vlade, već zbog kvalitetne prometne infrastrukture i događaja u drugim zemljama koje su zanimljive turistima”, objašnjava.

“Ova Vlada je naslijedila državu s nulom, u prvoj godini njihovog mandata se dogodio pad. Oni su zemlju bacili u krizu”, kazao je. Komentirao je i tvrdnje da Vlada socijalnim mjerama pokušava kupiti glasove. “Oni plasiraju jednu glavnu temu, a uz nju proguraju noš nekoliko. Oni će se sada pokrpati, ali pitanje je što će se dogoditi 2016. godine”, kazao je te dodao da će buduća Vlada morati smanjiti rashode za 3 milijarde kuna.

“Ovo nisu kosturi, ovo su bombe koje se ostavljaju budućoj Vladi”, kaže Šuker.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari