Connect with us

Balkan

Sukob policije i prosvjednika u Podgorici nakon usvajanja zakona o predsjedniku

Objavljeno

-

Crna Gora parlament
Foto: EPA

Prosvjednici koji podržavaju oporbu i policija sukobili su se u ponedjeljak ispred parlamenta u Podgorici nakon što su zastupnici usvojili zakon kojim se smanjuju ovlasti predsjedniku Milu Đukanoviću.

Policija je ispalila papar sprej i šok bombe na prosvjednike koji su pokušali probiti kordon oko zgrade parlamenta.

Izmjenama zakona želi se prisiliti Đukanovića da mandat za formiranje nove vlade povjeri Miodragu Lekiću, nekadašnjem diplomatu iz vremena Slobodana Miloševića, što je naišlo na oštru reakciju oprbe.

Zakon su podržali zastupnici prosrpskog Demokratskog fronta, Ujedinjena reformska akcija premijera Dritana Abazovića te Demokrati bivšeg predsjednika parlamenta Alekse Bečića. Veći dio oporbe predvođene Đukanovićevom Demokratskom partijom socijalista nije bio na glasanju.

Ista parlamentarna većina usvojila je zakon i početkom studenog, no Đukanović ga je odbio proglasiti i umjesto toga vratio skupštini na ponovno razmatranje.

Venecijanska komisija, savjetodavno tijelo Vijeća Europe, u petak je preporučila da se zakon ne mijenja, a isti stav imali su diplomati EU i SAD-a.

Crnogorski ustav propisuje da je Đukanović dužan proglasiti zakon ako bude drugi put usvojen u parlamentu.

Ranije u ponedjeljak zastupnici nisu izabrali suce ustavnog suda, pa je najviši sud u Crnoj Gori blokiran i ne može donositi odluke o ustavnosti spornog zakona o predsjedniku Crne Gore. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari