Connect with us

Naši u svijetu

Sukobi na istoku Ukrajine, 70 ranjenih vojnika

Objavljeno

-

Na istoku Ukrajine u tijeku je velika borba ukrajinskih i proruskih snaga “kakve dosad nije bilo po snazi i razmijerima”, rekli su ukrajinski vojni izvori. Prema tim izvorima, na koje se poziva “Reuters”, postoje neprovjerene informacije da su obje strane u borbu uključile tenkove.

Žestoki sukobi izbili su rano jutros blizu grada Krasni Liman, koji je pod kontrolom ukrajinskih vlasti od početka lipnja, a proruske snage navodno su pokušale da probiju kordon vladinih trupa.

Vojni klinički centar u Odesi, jednom od najvećih gradova Ukajine, pun je ukrajinskih vojnika ranjenih u pokrajini Luganska i Donjecka na istoku zemlje, navodi Itartas. “Imamo 70 vojnika i oficira, a polovina njih je u teškom stanju”, rekao je novinarima jučer  rukovoditelj kliničkog centra.

Krasni-Liman

Proruski separatisti siju strah i teror u Ukrajini, a sve više njihovih stvarnih ili imaginarnih protivnika od kojih su mnogi podvrgnuti mučenjima smatra se nestalima, objavio je u srijedu ured Visokoga UN-ova povjerenika za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi.

“Glavni problem je na istoku zemlje, u područjima pod kontrolom naoružanih skupina. Ondje vladaju strah i teror”, rekao je novinarima predstavnik Ureda za praćenje stanja u Ukrajini Gianni Magazzeni.

Od početka ofenzive ukrajinskih vlasti protiv separatista u travnju čiji je cilj ponovno preuzeti kontrolu nad područjima koja su oni zauzeli ubijeno je najmanje 356 ljudi, rekao je Magazzeni. Među njima je 86 ukrajinskih vojnika, a ne može se s točnošću utvrditi koliko je, među preostalih 270 poginulih civila, a koliko pobunjenika.
U Donjecku i u Luhansku, pobunjeničkim uporištima uhićene su 222 osobe, među njima i promatrači OESS-a. Najmanje četiri osobe su pogubljene, a 137 ih je oslobođeno, rekao je UN-ov predstavnik. Nema nikakvih informacija o 81. oslobođenoj osobi, rekao je Magazzeni.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko najavio je jednostrano primirje u istočnoj Ukrajini.

Ovaj Porošenkov potez uslijedio je nakon telefonskog razgovora s ruskim i njemačkim čelnicima.

“Mogu reći kako će period primirja biti jako kratak. Očekujemo kako će odmah nakon ovoga započeti razoružavanje ilegalnih vojnih formacija. Mislim da će poslije ovoga, zakon i red biti ponovno uspostavljeni, uključujući zajedničke ophodnje protiv pljačkaša i kriminalaca.”

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov također je pozvao na primirje u istočnoj Ukrajini.

Svoj zahtjev je podnio nakon smrti dva ruska novinara u istočnoj Ukrajini u utorak.

“Potvrđujemo našu sućut i solidarnost s onima koji rade na bojištu. I mislimo kako je ovo dodatni znak za trenutačan prekid vatre i pokretanje smirivanja, pokretanje smirivanja ove situacije.”

Proruski aktivisti bore se za kontrolu nad dijelovima istočne Ukrajine, koje smatraju nezavisnim državama.

agencije

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari