Connect with us

Iz Svijeta

Sukobi u Gazi jačaju uz raketiranje i zračne udare

Objavljeno

-

Foto: Michael Stalin

Palestinci iz Gaze u četvrtak su ispalili još raketa na Izrael koji na to uzvraća zračnim udarima i artiljerijom i šalje tenkove i vojnike na granicu te enklave.

Četiri dana duga razmjena vatre ne pokazuje znakove smirivanja, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je da će “trebati još vremena“.

Izraelski ministar obrane Benny Gantz odobrio je mobilizaciju dodatnih devet tisuća rezervista, objavio je njegov ured u četvrtak navečer.

Oni će se raporediti u južnoj i središnjoj regionalnoj komandi oružanih snaga, stoji u priopćenju. Izrael je prvih pet tisuća rezervista mobilizirao u utorak.

Izraelska vojska objavila je da je na Izrael iz Gaze od ponedjeljka navečer ispaljeno oko 1750 raketa. Ubijeno je sedam Izraelaca. U Gazi je poginulo 87 ljudi, objavilo je tamošnje ministarstvo zdravlja.

Izraelska vojska priopćila je kako su njezini borbeni zrakoplovi pogodili obavještajno sjedište Hamasa u enklavi, korišteno kao glavni vojni promatrački centar.

Izrael gomila vojsku na granici s Gazom

Palestinci i dalje lansiraju rakete iz Gaze, a Izrael uzvraća novim zračnim napadima. Izrael tvrdi kako su mu glavne mete lokacije koje koriste militantne skupine Hamas i Islamistički Džihad.

Dok svjetske sile ponavljaju pozive na smirivanje, val nasilja između Židova i arapske manjine nastavlja se širiti i u nekoliko izraelskih gradova, s napadima na sinagoge i arapsko-židovskim sukobima na ulicama.

Zbog eskalacije sukoba kojemu se ne nazire kraj njemačka Lufthansa, britanski British Airways i Virgin Atlantic te španjolska Iberia pridružili su se u četvrtak skupini američkih avioprijevoznika koji su otkazali letove za Tel Aviv.

Letove između SAD-a i Tel Aviva srijedu navečer obustavili su United Airlines, Delta Air Lines i American Airlines.

Eskalacija nasilja u Izraelu događa se u vrijeme političke krize u toj državi, nakon što najdugovječniji premijer Netanyahu po četvrti put u dvije godine nije uspio formirati vlast.

Prošli je tjedan izraelski predsjednik Reuven Rivlin mandat za formiranje vlade stoga dao Yairu Lapidu, Netanyahuovom centrističkom suparniku, koji je osigurao ključnu podršku i islamističke stranke Ra’am.

Ta je arapska stranka nakon eskalacije nasilja odustala od pregovora o novoj vladi, no najavila da će ih nastaviti nakon što se ono smiri, prenose izraelski mediji. (Hina)

Izraelski veleposlanik o ratu s Hamasom: Žrtva sa svake strane žrtva je previše

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas