Sukobi u Hong Kongu sve žešći, prosvjednike vodi 17-godišnjak

0

Situacija u Hong Kongu postaje sve ozbiljnija. Prosvjednici se i dalje ne odazivaju na pozive vlasti na napuste ulice, nego, i to sve žustrije, traže ostavku upravitelja Hong Konga, CY Leunga, kojemu su dali ultimatum da odstupi do jučer u ponoć. Ako ih ne posluša, prijete, okupirat će vladine zgrade i institucije.

Diljem grada prosvjednici, nezadovoljni odnosom središnjih vlasti u Pekingu prema načinu biranja lokalnih, gradskih vlasti, ostaju utaboreni na nekoliko punktova. Većina tih lokacija jučer je bila mirna, osim okruga Central gdje se, nedaleko od parka Tamar, nalazi zgrada s vladinim uredima. Na toj je lokaciji, kako su prenijeli lokalni mediji, jučer došlo do sukoba između policije i prosvjednika.

Maloljetni vođa

Obje strane učvršćivale su svoje pozicije na toj ključnoj točki prosvjeda vezanoj uz ultimatum – prosvjednici su se okupljali u sve većem broju, a policija se opremala zalihama suzavca i gumenih metaka. Uspostavljen je i policijski kordon, a u međuvremenu su zaprijetili da “neće stajati po strani” ako se prosvjednici doista odluče probiti na posjed zgrade u kojoj se nalazi ured upravitelja CY Leunga.

– Naglašavamo da policija neće tolerirati nikakvo ilegalno okruživanje vladinih zgrada. Policija neće stajati sa strane i gledati. Motrit će situaciju i koristiti primjerenu silu ako bude potrebno – rekao je glasnogovornik policije Steve Hui.

S druge strane, lideri grupa koje “organiziraju” prosvjede – Federacija studenata Hong Konga, Scholarism i Occupy Central – i dalje obećavaju da će raditi zajedno. – Borit ćemo se do samog kraja – poručio je vođa Joshua Wong (17).

Vođe Occupy Centrala već su prije istaknuli kako vjeruju studentima, no ipak su izrazili zabrinutost oko planova dodatnog zaoštravanja daljnjih akcija. Organizatori su također uputili apel starijima i ljudima s djecom da se klone vladinih zgrada.

Kineski državni mediji žestoko podupiru upravitelja Hong Konga, hvaleći način na koji se nosi sa situacijom i nazivajući prosvjede “ilegalnim kaosom”.

Pravo na izbor

– Središnje vlasti imaju puno povjerenje u upravitelja i potpuno su zadovoljne njegovim djelovanjem. Podržavat će ga i dalje, kao i policiju – objavljeno je.

Prosvjednici pokušavaju naglasiti da ne traže neovisnost od Kine te da ne žele srušiti s vlasti Komunističku stranku, nego zahtijevaju pravo na izbor upravitelja grada. Naime, Kina je obećala da će Hong Kongu dati pravo općeg glasa na izborima 2017. godine, no sada ne žele odustati od dosadašnje politike veta na kandidate.

facebook komentari