Pratite nas

Sulejman Tihić i Dragan Čović najavili novu parlamentarnu većinu?

Objavljeno

na

Nakon sjednice Doma naroda PS BiH predsjednik HDZ-a Dragan Čović potvrdio je novinarima kako je danas održao sastanak sa Sulejmanom Tihićem, predsjednikom SDA, na kojem su pokušavali naći rješenja za ključna pitanja koja koče put BiH u euroatlantskom procesu.

[dropcap]M[/dropcap]i razgovaramo sa svom gospodom iz šestorke, četvorke, osmorke, kako god se ona zvala. Mi pričamo s njima već par godina kako bismo uspjeli pronaći pravog partnera o tome kako neki prijedlog može proći u parlamentarnoj proceduri. Ako se pokaže da možemo bez problema usvajati zakone i rješavati probleme koji su pred nama, onda možemo reći da imamo novu većinu, drugačiju od ove koju imamo danas – kazao je Čović.

Sulejman Tihić potvrdio je Čovićeve riječi i dodao kako će narednih dana razgovarati s čelnicima pojedinih stranaka. Na upit novinara izlazi li SDP iz vlasti on je rekao kako je SDP do sada pokazao sve ono što ne zna uraditi.

Naš cilj je tijekom ovog mjeseca probati pronaći rješenje za slučaj Sejdić-Finci što bi omogućilo kredibilni zahtjev za pristup Europskoj uniji. Također želimo riješiti problem vojne imovine što bi nam otvorilo put ka NATO-u. Mi smo razgovarali o tome i, ukoliko se postignu ta dva dogovora, spremni smo biti dio nove parlamentarne većine – izjavio je Tihić.

On je također pojasnio ukoliko ne bi mogli postići dogovor o ova dva važna pitanja, ne žele biti dio vladajućče koalicije i valjati se u blatu.

Dnevnik.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Hrvatska predsjednica poziva na Pantovčak Hrvate iz BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u subotu 2. prosinca će, prvi put, otvoriti vrata Pantovčaka Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, objavljeno je na njezinom Facebook profilu.

Povod i razlog za prijam Hrvata iz BiH hrvatska predsjednica nije obznanila, a njezinom službenom Facebook profilu tek je osvanula najava samog događaja:

“U subotu, 2. prosinca 2017. godine Ured predsjednice Republike Hrvatske otvara svoja vrata Hrvatima iz Bosne i Hercegovine.

Zainteresirani svoj dolazak moraju prijaviti putem obrasca koji se nalazi u na internetskoj stranici u prilogu. Popunjeni obrazac potrebno je poslati na e-mail [email protected] ili putem faksa broj 385 1 4565 159 najkasnije do nedjelje, 26. studenoga 2017. godine”.

Kolinda Grabar – Kitarović svoj ured bh Hrvatima otvar svega tri dana nakon izricanja presude herceg-bosanskoj šestorki u Haagu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari