Connect with us

Sultan Erdogan odlučuje o pobjedniku izbora među Bošnjacima?!

Published

on

Izetbegović: Vratio je ponos muslimanima

Recep Tayyip Erdoğan izabran je za novog turskog predsjednika i već u prvom poslijeizbornom istupu pokazao je da će nastaviti vanjsku politiku koju mnogi opisuju kao neootomansku.

Izetbegović nezadovoljan

erdogan-o-gazi-595x340Danas je pobijedila nova Turska, liderska, napredna Turska. Ali ne samo Turska, danas su pobijedili Kabul, Bejrut, Sarajevo i Skoplje. Danas su pobijedili Damask, Ramallah, Gaza i Jeruzalem – poručio je Erdoğan.

Slične poruke “sultan Erdoğan Veličanstveni”, kako mu tepaju simpatizeri, upućivao je i da je proslavljao dosadašnje izborne uspjehe.

Politički folklor

I u tim je situacijama, redovito, Sarajevo i Skoplje svrstavao u isti koš s Kabulom i Gazom. Da nije posrijedi jednosmjeran odnos, dokaz je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je, među prvima, požurio čestitati Erdoğanu na pobjedi. Pri tome ne skrivajući emocije: – Mislim da je Tayyip Erdoğan zaslužio čak i bolji rezultat s obzirom na sve što je napravio u posljednjih deset godina u Turskoj… Vlada na čelu s Erdoğanom ostvarila je pozicioniranje turske države i nacije na političkoj sceni kakvo je ta zemlja odavno zasluživala. On je vratio ponos muslimanima diljem svijeta – poručio je Izetbegović kojem politički protivnici već dugo prigovaraju podanički odnos prema Erdoğanu.

Činjenica je da bez obzira na politički folklor, Erdoğanov „bratski“ interes za BiH i muslimane na Balkanu ne prate investicije. Iako je zemlja pod njegovom vladavinom postala ekonomski div, a njezin BDP se za 11 godina uvećao više od 75 posto, balkanske zemlje pa ni BiH od toga nemaju velike koristi. U proteklih 10 godina Turska je u BiH investirala tek 233 milijuna dolara, što je točno tri puta manje od razine hrvatskih ulaganja u BiH. Od 10 glavnih ekonomskih partnera BiH Turska je tek 9. na listi. Uvoz iz ove zemlje u BiH šest puta je manji nego iz Hrvatske.

Ništa veće investicije nisu ni u ostale zemlje regije. Turska je ukupno u Hrvatsku do sada uložila 201 milijun dolara. To je zanemarivo u odnosu na 9,5 milijardi dolara turskih investicija u Rumunjsku ili 4,5 milijardi dolara u Bugarsku. Više od turskih investicija bošnjačku političku scenu ovih dana brine utjecaj koji bi Erdogan mogao imati na rezultate općih izbora u BiH.

Poglavito na utrku za bošnjačkog člana bh. Predsjedništva. Očito je da Bakir Izetbegović planira iskoristiti Erdoganovu pobjedu i političku bliskost s njim kako bi ojačao svoju predizbornu poziciju. Sigurno je da značajan dio bošnjačke javnosti ima simpatije prema Turskoj, a time i Erdoganu kao nekome tko je ojačao međunarodnu poziciju te zemlje u svijetu.

Ostali bošnjački kandidati će, pak, pokušati iskoristiti Izetbegovićevo potpuno poistovjećivanje s Erdoganom kako bi ga diskreditirali kod onih glasača koji žele autonomnu bošnjačku politiku. U tom svjetlu treba gledati i prve reakcije Izetbegovićevih protukandidata na njegove zadnje izjave u kojima veliča Erdogana. Stoga nije pretjerano reći da će Erdogan i bošnjački odnos prema njemu umnogome utjecati i na rezultate izbora u BiH, barem kada je taj narod u pitanju. VL

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari