Connect with us

Iz Svijeta

Summit u Minsku posljednja prilika za mir u Ukrajini

Objavljeno

on

Danas se u glavnom bjeloruskom gradu Minsku održavaju možda odlučujući pregovori o ukrajinskoj krizi jer se u slučaju novog neuspjeha može očekivati samo pogoršanje situacije čiji se ishod malo tko usudi prognozirati.

U Minsk ovaj put pregovarači dolaze u najjačem sastavu: francuski predsjednik François Hollande, ruski šef Vladimir Putin, ukrajinski Petro Porošenko i “pokretačka snaga” ove runde pregovora, njemačka kancelarka Angela Merkel. Obustava vatre najvažnija je zadaća novog kruga pregovora koji prolaze u znaku žestokih borbi za nadzor nad obalnim gradićem Novoazovskom, uz granicu s Rusijom, istočno od strateške luke Mariupolj i južno od separatističkog uporišta Donjecka, ali i američke najave o isporuci oružja Ukrajini, koja je podigla najviše prašine.

620x349Njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski, francuski i ukrajinski predsjednici Vladimir Putin, Francois Hollande i Petro Porošenko trebali bi u Minsku pokušati postići dogovor o trajnome miru u Ukrajini. Sudjelovat će i bjeloruski predsjednik te predstavnici OESS-a.

Svi se slažu da temelj dogovora mora biti sporazum koji su u rujnu u Minsku postigli proruski separatisti i ukrajinska vlada. Uoči sastanka, razlike u stajalištima čine se velikima.

Razgovori su dio mirovne inicijative “posljednje prilike” koju su prošli tjedan pokrenule Francuska i Njemačka. Francuska napominje da se vrijeme za diplomaciju ne može produljivati unedogled. EU je odgodio proširenje sankcija Rusiji.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari