Connect with us

Zanimljivosti

Sunce i more u službi zdravlja i ljepote

Objavljeno

-

Odlazak na plažu nije samo prilika za pokazivane novog kupaćeg kostima i mamljenje zadivljenih pogleda, nego i izvrsna prilika za prepuštanje blagotvornom utjecaju morske vode i sunčevih zraka (naravno, pod uvjetom da ih izbjegavate u doba dana kad su opasne i da se prethodno primjereno zaštitite). Blagodati plivanja u moru poznate su još od antičkog doba, a za pojam “talasoterapija” (Thalassotherapia) zaslužan je sam Hipokrat koji je spoznao koliko ljudskom tijelu može pomoći namakanje u slanoj vodi. Eto vam razloga da vrijeme na plaži ne provedete samo u hvatanju boje, listanju laganog ljetnog štiva i ćakuli s prijateljima: iskoristite boravak na obali za pravi spa tretman.

suncanje

Kupanje u moru pravi je praznik za kožu jer je morska voda bogata mineralima, osobito magnezijem koji joj znatno može popraviti izgled. Prema studiji iz 2005. godine objavljenoj u “International Journal of Dermatology, kupanje u morskoj vodi može podići stupanj vlage u koži, a kupanje u moru iznimno bogatom tim mineralom, kao što jee slučaj s Mrtvim morem, može smanjiti upalna stanja na koži i ublažiti njenu suhoću i nadraženost.

No, čak i “obična” morska voda jako prija koži jer pospješuje izlučivanje toksina i regeneraciju stanica zbog čega (pod uvjetom da ju ne spržite sunčanjem u podne) dobije mladoliki, baršunasti izgled sa zdravim sjajem.

Ako imate problema s cirkulacijom, napravite bazenčić na samom rubu žala (ili na plažu ponesite neki na napuhavanje) i pričkajte da se more u njemi malo zagrije. Namakanje u toploj morskoj vodi (thalasoterapija) čini čuda za cirkulaciju jer nadomješta minerale kojih u tijelu nedostaje zbog utjecaja stresa, loše prehrane i štetnih utjecaja iz okoliša.

Istraživanja su pokazala i da morska voda zbog svog sastava podiže imunitet. Dok se kupamo u moru, koža upija mikročestice minerala otopljenih u njemu, dok istovremeno udišemo zrak bogat negativno nabijenim ionima. I ne samo to: morska voda otvara pore i omogućuje bržu detoksikaciju.

Magnezij iz mora povoljno djeluje na cijeli živčani sustav, natrij uspostavlja ravnotežu tjelesnih tekućina, a kalcij jača kosti. Neka su istraživanja pokazala da morska voda zbog svog sastava pomože tijelu da samo zacijeli, stoga je plivanje najbolja anti-age terapija!

Kupanje u moru odličan je način za rješavanje od stresa nakupljenog tijekom godine (ili tijekom godišnjeg s obitelji) – dok plivate zamišljajte da morska voda iz vas ispire sve negativne osjećaje, gorčinu, ljutnju, nervozu i bol i ostavlja ih za vama dok vi odmičete dalje. Nakon takvog plivanja osjećat ćete se preporođeno. I to neće biti samo placebo efekt: znanstveno je dokazano da kupanje u moru ima učinak hipokampalne neurogeneze, odnosno da smanjuje razorni učinak stresa na mozak i živčani sustav.
sunčanje1
Plivanje u moru čini čuda i za lijepu figuru: metabolizam se ubrzava, mišići se razvijaju ravnomjerno i postaju vretenasti, dok istovremeno polako nestaje višak masnog tkiva. Naravno, ovo ne vrijedi za one koji se samo brćkaju u plićaku – za vidljive rezultate ipak se  potrebno malo potruditi. Zaplivate li 10 minuta prsnim stilom, potrošit ćete 60 kalorija, 80 kalorija zaplivate li 10 minuta leđno, 100 kalorija slobodnim stilom (kao da ste isto toliko vremena trčali), a 150 ako plivate leptir.

Ako želite napraviti još jedan korak dalje, nakon plivanja obavite i mali aqua-gym program (po ovoj vrućini svakako je bolje plivati nego skakutati po fitness centru).

No onima koji više vole spomenuto brćkanje za utjehu ostaje još jedna morska blagodat: piling i masaža sitnim kamenčićima i pijeskom. Najbolje bi bilo odbrćkati se do dijela plaže na kojem je sitnije žalo – konkretno, gdje su kamenčići veličine zrna pšenice do zrna kukuruza – pa se njime dobro istrljati. Masaža će popraviti cirkulaciju i otkloniti umor iz mišića.

Potom pronađite pijesak i nježno obavite piling. Isperite se u moru i koža će zablistati. Ako vam ne prija sol, operite ju slatkom vodom i namažite se hranjivom kremom i stanite u hlad dok se dobro ne upije (za to vrijeme, ako ga nađete, možete istrljati stopala kamenom plovućcem). Potom se namažite kremom sa zaštitnim faktorom i možete natrag na sunce.

A kad smo već kod sunčanja, evo kako vam ono može koristiti. Prema Atapa Snani, jogijskom vjerovanju u iscjeljujuću moć sunčevih zraka, sunčanje liječi niz bolesti, a slično su vjeovali i stari Grci, koji su to djelovanje zvali “Heliosis”.

I moderna znanost potvrdila je blagotvorne učinke umjerenog izlaganja suncu, a među njima je podizanje razine vitamina D u tijelu što se povoljno odražava na poboljšanje strukture kostiju i zdravlje zubiju, smanjenje mogućnosti razvoja demencije i nekih vrsta karcinoma, podizanje imuniteta i popravljanje izgleda kože. Osim toga, prema nekim istraživanjima, sunčanje pomže ublažavanju arteroskleroze, podiže razinu kisika u krvi te ublažava depresiju.

A vi ga možete staviti u službu svoje ljepote – i to ljepote svoje kose: namažite ju limunovim sokom i pričekajte da sunčeve zrake obave svoje: dobit ćete lijepe, naoko sasvim prirodne pramenove.

Tea Sumić Miletić/S.Dalmacija/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Oglas