Pratite nas

Zanimljivosti

Sunce i more u službi zdravlja i ljepote

Objavljeno

na

Odlazak na plažu nije samo prilika za pokazivane novog kupaćeg kostima i mamljenje zadivljenih pogleda, nego i izvrsna prilika za prepuštanje blagotvornom utjecaju morske vode i sunčevih zraka (naravno, pod uvjetom da ih izbjegavate u doba dana kad su opasne i da se prethodno primjereno zaštitite). Blagodati plivanja u moru poznate su još od antičkog doba, a za pojam “talasoterapija” (Thalassotherapia) zaslužan je sam Hipokrat koji je spoznao koliko ljudskom tijelu može pomoći namakanje u slanoj vodi. Eto vam razloga da vrijeme na plaži ne provedete samo u hvatanju boje, listanju laganog ljetnog štiva i ćakuli s prijateljima: iskoristite boravak na obali za pravi spa tretman.

suncanje

Kupanje u moru pravi je praznik za kožu jer je morska voda bogata mineralima, osobito magnezijem koji joj znatno može popraviti izgled. Prema studiji iz 2005. godine objavljenoj u “International Journal of Dermatology, kupanje u morskoj vodi može podići stupanj vlage u koži, a kupanje u moru iznimno bogatom tim mineralom, kao što jee slučaj s Mrtvim morem, može smanjiti upalna stanja na koži i ublažiti njenu suhoću i nadraženost.

No, čak i “obična” morska voda jako prija koži jer pospješuje izlučivanje toksina i regeneraciju stanica zbog čega (pod uvjetom da ju ne spržite sunčanjem u podne) dobije mladoliki, baršunasti izgled sa zdravim sjajem.

Ako imate problema s cirkulacijom, napravite bazenčić na samom rubu žala (ili na plažu ponesite neki na napuhavanje) i pričkajte da se more u njemi malo zagrije. Namakanje u toploj morskoj vodi (thalasoterapija) čini čuda za cirkulaciju jer nadomješta minerale kojih u tijelu nedostaje zbog utjecaja stresa, loše prehrane i štetnih utjecaja iz okoliša.

Istraživanja su pokazala i da morska voda zbog svog sastava podiže imunitet. Dok se kupamo u moru, koža upija mikročestice minerala otopljenih u njemu, dok istovremeno udišemo zrak bogat negativno nabijenim ionima. I ne samo to: morska voda otvara pore i omogućuje bržu detoksikaciju.

Magnezij iz mora povoljno djeluje na cijeli živčani sustav, natrij uspostavlja ravnotežu tjelesnih tekućina, a kalcij jača kosti. Neka su istraživanja pokazala da morska voda zbog svog sastava pomože tijelu da samo zacijeli, stoga je plivanje najbolja anti-age terapija!

Kupanje u moru odličan je način za rješavanje od stresa nakupljenog tijekom godine (ili tijekom godišnjeg s obitelji) – dok plivate zamišljajte da morska voda iz vas ispire sve negativne osjećaje, gorčinu, ljutnju, nervozu i bol i ostavlja ih za vama dok vi odmičete dalje. Nakon takvog plivanja osjećat ćete se preporođeno. I to neće biti samo placebo efekt: znanstveno je dokazano da kupanje u moru ima učinak hipokampalne neurogeneze, odnosno da smanjuje razorni učinak stresa na mozak i živčani sustav.
sunčanje1
Plivanje u moru čini čuda i za lijepu figuru: metabolizam se ubrzava, mišići se razvijaju ravnomjerno i postaju vretenasti, dok istovremeno polako nestaje višak masnog tkiva. Naravno, ovo ne vrijedi za one koji se samo brćkaju u plićaku – za vidljive rezultate ipak se  potrebno malo potruditi. Zaplivate li 10 minuta prsnim stilom, potrošit ćete 60 kalorija, 80 kalorija zaplivate li 10 minuta leđno, 100 kalorija slobodnim stilom (kao da ste isto toliko vremena trčali), a 150 ako plivate leptir.

Ako želite napraviti još jedan korak dalje, nakon plivanja obavite i mali aqua-gym program (po ovoj vrućini svakako je bolje plivati nego skakutati po fitness centru).

No onima koji više vole spomenuto brćkanje za utjehu ostaje još jedna morska blagodat: piling i masaža sitnim kamenčićima i pijeskom. Najbolje bi bilo odbrćkati se do dijela plaže na kojem je sitnije žalo – konkretno, gdje su kamenčići veličine zrna pšenice do zrna kukuruza – pa se njime dobro istrljati. Masaža će popraviti cirkulaciju i otkloniti umor iz mišića.

Potom pronađite pijesak i nježno obavite piling. Isperite se u moru i koža će zablistati. Ako vam ne prija sol, operite ju slatkom vodom i namažite se hranjivom kremom i stanite u hlad dok se dobro ne upije (za to vrijeme, ako ga nađete, možete istrljati stopala kamenom plovućcem). Potom se namažite kremom sa zaštitnim faktorom i možete natrag na sunce.

A kad smo već kod sunčanja, evo kako vam ono može koristiti. Prema Atapa Snani, jogijskom vjerovanju u iscjeljujuću moć sunčevih zraka, sunčanje liječi niz bolesti, a slično su vjeovali i stari Grci, koji su to djelovanje zvali “Heliosis”.

I moderna znanost potvrdila je blagotvorne učinke umjerenog izlaganja suncu, a među njima je podizanje razine vitamina D u tijelu što se povoljno odražava na poboljšanje strukture kostiju i zdravlje zubiju, smanjenje mogućnosti razvoja demencije i nekih vrsta karcinoma, podizanje imuniteta i popravljanje izgleda kože. Osim toga, prema nekim istraživanjima, sunčanje pomže ublažavanju arteroskleroze, podiže razinu kisika u krvi te ublažava depresiju.

A vi ga možete staviti u službu svoje ljepote – i to ljepote svoje kose: namažite ju limunovim sokom i pričekajte da sunčeve zrake obave svoje: dobit ćete lijepe, naoko sasvim prirodne pramenove.

Tea Sumić Miletić/S.Dalmacija/Kamenjar.com

facebook komentari

Zanimljivosti

Otkriven razlog zbog kojeg Amiši žive dulje od ostalih ljudi

Objavljeno

na

Objavio

Mutacija koja ublažava znakove starenja otkrivena kod Amiša produljuje stanovnicima te izolirane zajednice život za desetak godina, pokazalo je novo američko istraživanje.

Ustanovljeno je da osobe s jednom nefunkcionalnom kopijom gena SERPINE1 žive prosječno deset godina dulje od ostalih članova amiških zajednica.

Znanstvenici su studiju proveli među Amišima koji žive u Indijani i izbjegavaju ‘zamke’ modernoga društva, među kojima su električna energija, automobili i lijekovi.

Poznato je da su Amiši iznimno zdravi i za mnoge je to više od zagonetke. Alergije kod djece gotovo ne postoje. U višegodišnjem is­pitivanju amiške djece znanstvenici su naišli na samo tri slučaja autizma. U njihovim su selima vrlo rijetke bo­lesti suvremene civiliza­cije, poput srčanih bolesti, raka i dijabe­tesa.

“Općenito gledajući, Amiši ne koriste prednosti moderne medicine, pa je činjenica da prosječno žive oko 85 godina, vrlo zanimljiva”, kazao je kardiolog, dr. Douglas Vaughan, koji je rezultate istraživanja objavio u časopisu Science Advances.

Među 177 testiranih Amiša, kod 43 je pronađena spomenuta mutacija.

Starenje je za znanstvenika jedan od najvećih bioloških izazova pa je otkriće mutacije koja ima ovako snažan učinak na ljudski životni vijek vrlo zanimljivo i neobično.

“Izniman je izazov otkrivati genetske predispozicije za produljenje životnoga vijeka”, kaže dr. Vaughan.

Starenje prati niz negativnih simptoma, a ova mutacija rješava mnoge među njima: od zaštite od razvoja dijabetesa do održavanja krvnih žila elastičnima.

“Otkrili smo nešto što, čini se, utječe na razinu molekula, hormona, elastičnost tkiva te u konačnici na produljenje životnog vijeka kod Amiša”, zaključuje Vaughan.

Mutacija rezultira duljim telomerima, sitnim djelićima DNK koji utječu na dugovječnost i zdravlje. Izgledaju poput zaštitnih kapica na kraju kromosoma te određuju koliko će brzo stanice ostarjeti, u kojoj smo mjeri skloni moždanom udaru ili razvoju raka, kardiovaskularnim bolestima, pretilosti, vaskularnoj demenciji, dijabetesi i osteoporozi.

Što su kraći telomeri, kraći je životni vijek.

Življenje Amiša u zatvorenim zajednicama omogućuje očuvanje mutacije SERPINE 1, kaže dr. Vaughan te dodaje da je otkriće iznimno dobra platforma za budući rad na njezinu proučavanju.

“Proučavanje ovakvih jedinstvenih zajednica moglo bi nam dati više informacija o duljini životnog vijeka od velikih genetskih studija”, smatra Vaughan.

facebook komentari

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Nikola Tesla je 1921. predvidio kako će izgledati pametni telefon

Objavljeno

na

Objavio

Nikola Tesla (1856-1943) bio je jedan od najvećih znanstvenika svih vremena.

Djelovao je na prijelazu u 20. stoljeće, a radio je u području elektrotehnike i radiotehnike te je izumio okretno magnetsko polje i višefazni sustav izmjeničnih struja.

Nikola Tesla je za života ostvario više od tisuću izuma i oko 300 patenata. Izmjenična struja, elektromotor, bežični prijenos energije njegova su životna postignuća.

Nasljeđe Nikole Tesle i danas se koristi svakim danom novim idejama. Još davne 1921. godine Nikola Tesla opisao je kako bi trebao izgledati smartphone.

Tesla je govorio osam jezika i do kraja svog života ostvario na stotine pronalazaka i patenata. Bio je inovator i vizionar, a da je bio genijalac dokazuje i činjenica da je prije gotovo 100 godina predvidio i moderne pametne telefone.

Naime, Tesla je u intervjuu koji je dao Johnu B. Kennedyju, izrekao jednu veoma zanimljivu izjavu.

 Kada se bežična tehnologija proširi cijela Zemlja će se pretvoriti u jedan ‘veliki mozak’, što u biti ona i jest. Moći ćemo komunicirati međusobno kad god to poželimo, bez obzira na udaljenost. I ne samo to, već ćemo pomoću televizije i telefona moći vidjeti i čuti jedni druge savršeno, kao da se nalazimo jedni pored drugih, bez obzira na udaljenost koja može biti čak i nekoliko tisuća kilometara; a instrumenti koji će nam to omogućiti bit će jako jednostavni u usporedbi s današnjim telefonima. Čovjek će telefon moći nositi u džepu – rekao je Nikola Tesla.

Zaista je nevjerojatno s kolikom je preciznošću opisao današnju tehnologiju i pametne telefone.

Desetljećima kasnije oni su postali sastavni dio naših života. Nasljeđe Nikole Tesle je vezano uz pogled u budućnost.

Danas pokazujemo kako neke obične stvari na koje nailazimo u urbanom životu poput klupa i telefonskih govornica mogu imati jedan potpuno novi i drugačiji smisao, govori Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog telekoma.

Teslino nasljeđe osnova je i za modernu komunikaciju koja je primjerice vezana uz zdravstvenu zaštitu, promet, multimedijsku komunikaciju.

Naša rješenja koja mi stvaramo ovdje su temelj na kojem smo mi izgradili pristup kako ćemo mi pokazati i približiti ljudima što je to Tesla nekad radio, a što mi mislimo ovdje na kreativan način što bi on radio danas, kaže Darko Huljenić, menadžer za tehnologiju i znanstvene aktivnosti, Ericson Nikola Tesla, piše Zimo.co.

Tesline ideje o tome kako bi trebali izgledati primjerice transformatori ili generatori, ne razlikuju se mnogo od današnjih modela.

U širokom spektoru njegove genijalnosti i važnosti za industriju najbolje govori činjenica da današnji proizvodi grupe Končar su zasnovani na samo nekoliko njegovih tehničkih, znanstvenih rješenja koji se dan danas koriste u proizvodnji transformatora, generatora i motora, ističe dr.sc. Goran Leci iz Končara.

Genijalni um Nikole Tesle, kao i ideje koje su se tek poslije razvile, bit će izložene 25. studenog na izložbi Nikola Tesla – Mind from the future.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari