Connect with us

Kronika

Sunić i Glasnović: ‘Hrvatska emigracija i Domovinski rat’

Objavljeno

-

21. – 22. veljače 2019. u Hrvatskoj matici iseljenika održana je međunarodna konferencija ‘Hrvatska politička emigracija u 20. stoljeću

Hrvatska politička emigracija u periodu između 1945. – 1990. u zahtjevnim i teškim okolnostima aktivno je djelovala i nastavila s očuvanjem i širenjem ideje o pravu hrvatskog naroda na slobodnu i demokratsku Republiku Hrvatsku.

Opće je poznato da je u Domovinskom ratu hrvatsko iseljeništvo, uključujući i njegove političke organizacije, dalo veliki doprinos u obrani domovine od velikosrpske agresije i Jugoslavenske narodne armije. Bez obzira na ove povijesne činjenice, u hrvatskoj javnosti, kao i među velikim brojem hrvatskih znanstvenika, nažalost i dalje često prevladava stereotip o hrvatskoj političkoj emigraciji kao ustašofilima i ekstremnim desničarima.

Pogledajte izlaganje dr. Tom Sunića; „Hrvatska emigracija i Domovinski rat“,  Kako je Zapad čuvao Jugoslaviju do 1992.?; uloga hrvatske političke emigracije; 1991.-94. strah hrvatskih komunista od mogućih JNA represalija; „branitelji ili dragovoljci“? Nedostatak ustavne klauzule u RH o „oslobodilačkom ratu protiv Jugoslavije i komunizma“ – izvor stalnih problema.

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas