Connect with us

Reagiranja

SUP: Prijedlogom Zakona o AV djelatnosti pokušavaju u Zakon ugraditi izabrane udruge

Objavljeno

-

Priopćenje SUP-a (Stručna udruga producenata)

Izvješćujemo hrvatsku javnost da se prijedlogom Zakona o AV djelatnosti  pokušavaju u Zakon ugraditi izabrane udruge. To je protuustavno .

Udruge koje nemaju ni legitimitet, niti legalitet, dobile bi  ovakvim prijedlogom zakonsku poziciju da odlučuju o financiranju projekata na javnim pozivima na kojima i sami sudjeluju!

Tako bi se ponovo u beskraj dešavale situacije koje su predmetom velikog broja kaznenih prijava  od 2012. gdje klijentelističko/koruptivne grupe ljudi organizirane u udruge, same prijavljuju svoje projekte na javnim pozivima, a zatim odlučuju o njihovom financiranju!

Najbolji primjer tomu jest udruga DHFR, čiji predsjednik Danilo Šerbedžija sakriva novac dobijen od  hrvatskih građana za digitalnu retransmisiju, prema izvješćima ZAMP-a preko 66.000.000,00 kuna u proteklih desetak godina, ne iskazuje taj novac u bilancama DHFR-a te ih  na taj način krivotvori.

Istovremeno taj novac (strogo namjenski novac ) za nositelje autorskih prava iz digitalne retransmisije troši na kupnju stanova i „troškove“ vrhuške udruge! O toj nezakonitoj raspodjeli desetaka milijuna kuna odlučuje predsjednik Odbora za autorska prava pri DHFR-a – tko drugi nego Hrvoje Hribar! Osoba koja je morala otiči sa čela HAVC-a nakon najnegativnijeg nalaza Državne revizije u  povijesti hrvatske države.

Zahtijevamo da se započete istrage DORH konačno završe .

Zahtijevamo od Vlade RH da povuče  prijedlog Zakona i iz njega u zakonskoj proceduri izbaci udruge koje bi ovako same sebi dijelile javni novac .

Za SUP

Predsjednik

Slaven Knezović


PRIOPĆENJE uz prijedlog Zakona o AV djelatnostima

Kao udruga profesionalaca koji se bave audovizualnom djelatnošću, ovim putem se obraćamo cjelokupnoj hrvatskoj jvnosti i javno zahtijevamo da se iz procedure povuče i preispita predloženi Zakon o AV djelatnostima jer je, u obliku u kojem je predstavljen, štetan za hrvatsku kulturu i Hrvatsku državu.

Zahtijevamo da Državni tajnik demantira laži koje je izgovorio predstavljajući Zakon Saborskom odboru za kulturu vezano uz sumnjivih gotovo 30 milijuna kuna na računu DFRH i DHFR kao „krovnu udrugu“

Zahtjevamo da se iz svakog oblika Zakona izbaci mogućnost da u tijelima koja odlučuju, budu samo pojedine, izabrane udruge, jer je to protivno Ustavu RH

Zahtjevamo da se Zakonom onemogući da u tijelima koja odlučuju o podjeli javnog novca budu oni koji su zainteresirani za taj novac, dakle da ga sami sebi dodjeljuju.

ZAŠTO?

Svjedoci smo žurbe Ministarstva kulture RH da, uprkos svim razlozima protiv takvog čina, uprkos otvorenim pitanjima koja se postavljaju o nedostacima uočenim u prijedlogu tog zakona, uprkos upozorenjima pojedinaca iz struke, kulturnih i javnih radnika, saborskih zastupnika pa i čitavih udruga (jedna od njih je i HDDU – Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, koje samo broji preko tisuću i sto članova), silom moći, nastoji ZAKON O AUDOVIZUALNIM DJELATNOSTIMA progurati još prije ljetnog odmora.

Državni tajnik, predstavljajući Zakon Saborskom odboru za kulturu, iznosi neistinu o 29.500 000 kuna koje se skrivaju u DHFR (Društvu hrvatskih flmskih redatelja) kojom se obmanjuje i Odbor i Sabor i, posredno, cjelokupna hrvatska javnost s jedinim i isključivim ciljem da se zaustavi rasprava o očitim financijskim malverzacijama i da se DHFR ugradi u zakon kao udruga koja odlučuje o raspodjeli desetaka milijuna javnog novca

Saborski odbor praktički bez rasprave, jednoglasno (uz jedan suzdržani glas) prihvaća predloženi tekst zakona bez izmjena koje je taj isti Odbor, nepuna dva mjeseca ranije sugerirao predlagatelju, a koje se izmjene odnose na samu ustavnost zakona.

Svega sat kasnije, na plenarnoj sjednici u gotovo praznoj sabornici svega neovisnih saborskih zastupnika negoduju, a Zakon i predlagatelja, ministricu kulture, hvalospjevima brane Stazić i Maras, istaknuti članovi oporbenog SDP-a i poznati zastupnici protiv svega što dolazi od strane vladajuće koalicije.

Ministarstvo kulture Zakon o AV djelatnostima naziva „novim“ i uvjerava nas kako taj zakon rješava sve probleme i nesporazume (a zapravo se radi o koruptivno-kriminalnim radnjama) koji se godinama gomilaju u hrvatskoj filmskoj (ali i s njom povezanim djelatnostima) industriji, ali istina je da se radi samo o pokušaju nastavka dosadašnje prakse, sa uvijek istim interesnim skupinama i umreženim udrugama, među kojima je DHFR najeklatantniji primjer.
ZAŠTO?

Zašto se donosi zakon koji samo kozmetičkim nijansama mijenja postojeći, za kojega se ustanovilo da nije dobar i koji je omogućio neviđenu korupciju?
Zašto se donosi zakon koji pogoduje isključivo određenoj interesnoj skupini pojedinaca koji su već obilježeni aferama i prijavama DORH-u (što bi, samo po sebi, u svakom demokratskom društvu izazvalo niz pitanja), istovremeno uskraćujući Ustavom jamčena prava svim ostalim zainteresiranim stranama?

I, last, not least, zašto se donosi zakon koji predviđa da u odlučivanju o podjeli javnog novca, sudjeluju oni koji taj javni novac i očekuju i, na taj način, ne samo omogućava, već upravo nudi koruptivno ponašanje?

Da je mnogo toga trulo u hrvatskom filmu, odavno je dobro znano.

Priča o HAVC-u je već dobro poznata širokoj javnosti.

Ali HAVC, s Hribarom na čelu, je samo jedan od krakova hobotnice koja je čvrsto stegnula cjelokupnu hrvatsku kinematografiju.
Hobotnice čiji krakovi sežu na HRT, u medije, Ministarstvo kulture, pa čak i u sam Hrvatski sabor.
Hobotnice koju čini relativno mala skupina pojedinaca koji sistemom „ja tebi-ti meni“ upravljaju ne samo financijskim sredstvima već i praktički odlučuju o proizvodnji i estetici u hrvatskoj kinematografiji.
Ista imena nalazimo u tijelima i vijećima HAVC-a, HDFR-u (Hrvatsko društvo filmskih redatelja), HUP-u (Hrvatska udruga producenata), Ministarstvu kulture, Akademiji dramskih umjetnosti, Vijećima filmskih festivala…

Radi se o sedamdesetak miliona kuna javnog novca kojim se godišnje financira hrvatska kinematografija.

Radi se o daljnjim desecima miliona kuna iz retransmisije kojima, blago rečeno netransparentno, godinama „upravlja“ i nenamjenski troši DHFR, o sumnji u lažirane bilance iste udruge (gotovo trideset miliona kuna koje se u bilanci „niotkuda“ pojavljuju preko noći).

Zanimljivo, upravo tu udrugu, članovi koje su većina pojedinaca koje navodim kao najvažniji dio koruptivne hobotnice na čelu s Hrvojem Hribarom, predlagatelj Zakona predlaže da odlučuje o raspodjeli javnog novca. Zašto? Zašto je Državni tajnik, odgovarajući na to pitanje, još jednom obmanuo saborske zastupnike i javnost izjavom da je DHFR „krovna udruga“ što, jednostavno nije istina jer takve „krovne udruge“ ne postoje. Ali postoji više paralelnih udruga AV profesionalaca, uključivo neke koje su osnovane upravo zbog nezadovoljstva radom postojećih.

Postoji još čitav niz neodgovorenih pitanja koja su u užoj ili široj vezi s Zakonom kakav bi trebao biti. I o ogromnoj, na prvi pogled nevidljivoj masi novca, većinom javnog, koji kola u industriji koja uključuje kinematografiju, televizijsku proizvodnju, video igre, internetske portale i sve ostale sadašnje i buduće pojavne audovizualne oblike.

ZAŠTO ?

Nakon svih bezuspješnih pokušaja da se stvari rasvjetle, nakon brojnih prijava na temelju kojih se ne pokreće ništa, nakon smjene na čelu HAVC-a koja nije donijela ništa bitno, nakon šutnje ministrice kulture na sva javno postavljena pitanja, nakon ovog posljednjeg manipuliranja i pod-svaku-cijenu izglasavanja zakona, ne preostaje ništa drugo do posumnjati u namjeru da se progura zakon koji će, u najmanju ruku biti paravan za sva dosadašnja koruptivno-kriminalna djelovanja i dati im privid zakonitosti u budućnosti.

Zato činimo jedino što nam u ovom trenutku preostaje: pozivamo članove Vlade, zastupnike u Saboru i sve javne i kulturne radnike Republike Hrvatske da naprave sve što je u njihovoj moći kako bi se zaustavilo ovako žurno prihvaćanje ovog zakona dok se ne razjasne sve sumnje i dok se ne dobiju odgovori na sva postavljena pitanja, uključujući i sumnju u ustavnost pojedinih njegovih odredbi.

U Zagrebu, 26.06.2018.
za DAVID, Društvo audovizualnih djelatnika

Zvonimir Ilijic, predsjednik

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari