Connect with us

Gospodarstvo

Suradnjom i projektima do razvoja Donjeg Miholjca

Objavljeno

on

Izgradnja nove zgrade Srednje škole godinama zaokuplja pozornost građana Donjeg Miholjca, pa je bila i jedna od najvažnijih tema na, 28. rujna 2018. godine, održanom obilježavanju Dana Grada Donjeg Miholjca i blagdana Sv. Mihaela.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj u dvorani dvorca Mailath nazočio je i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, ujedno u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Župan Anušić je svim stanovnicima Donjeg Miholjca čestitao Dan njihova grada i poželio sretan blagdan, a nazočne pozvao na nastavak suradnje i zajedničkog rada na dobrobit svih građana ovog grada i Osječko-baranjske županije. – Sinergija na svim razinama potrebna je za razvoj svake zajednice te je dobro što smo tako počeli raditi. Podsjećam samo da je šesta sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem ponovno održana u našoj županiji te da smo otvoreno razgovarali o projektima i svemu što je bitno za sve ljude, prvenstveno za ostanak mladih – rekao je župan. Naglasio je kako su sve jedinice lokalne i regionalne samouprave s novom poreznom reformom znatno povećale svoje prihode te olakšale rad, a osobito je važno što im je time omogućen značajan pomak u realizaciji započetih i pripremi novih projekata.

– Izgradnja nove Srednje škole nije upitna. Pri kraju je revizija ranijeg projekta, pa ćemo ubrzo konkretno razgovarati o udjelima Ministarstva kulture, Županije i Grada u financiranju izgradnje. Škola će biti završena u sadašnjem mandatu izvršne vlasti – potvrdio je župan. Dodao je kako Županija vodi osobitu brigu za stanje u školstvu i zdravstvu. Aktualan je tako i projekt energetske obnove zgrade Osnovne škole August Harambašić, ukupne vrijednost 6,24 milijuna kuna u komu Županija participira s 2,5 milijuna kuna. Županija je financirala pripremu projektne dokumentacije za Osnovnu i Srednju školu u Donjem Miholjcu te za Područnu školu u Rakitovici, s Gradom financira besplatni školski obrok za sve učenike osnovnih škola, a naravno financira i opremanje škola, održavanje, stipendiranje učenika, prijevoz.

Velika su ulaganja Županije i na području zdravstva. Samo kroz projekt „Dostupnija primarna zdravstvena zaštita“ za Dom zdravlja Donji Miholjac predviđeno je ukupno 3,47 milijuna kuna, i to za opremu, infrastrukturne radove i edukacije liječnika.

– Dug je put oporavka gospodarstva i ukupnog stanja na ovom području. Zato nam je potreban zajednički rad i međusobno uvažavanje i kada nismo istih političkih opcija i razmišljanja. Projekti ne smiju biti upitni nego ih trebamo nastaviti u suradnji i djelovanju u pozitivnom smjeru, što i radimo – poručio je župan Anušić.

Gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić govorio je o aktualnim projektima grada s 961 godinu dugom povijesti. Između ostalog, naveo je da uskoro počinje obnova Dječjeg vrtića Pinokio, ukupne vrijednosti 2,5 milijuna kuna. Obrazložio je izgradnju Srednje škole i sportske dvorane, izgradnju javne rasvjete, ceste Rakitovica – Sveti Đurađ, otresnica, kružnog toka, pješačkih staza, a posebno je naglasio projektiranje obnove kulturne baštine, dvorca Mailath-Prandau u vrijednosti dva milijuna kuna. Već je pripremljena projektna dokumentacija za apliciranje na natječaj kojim bi se osiguralo oko 70 milijuna kuna za realizaciju projekta kojim će biti promijenjena slika središta grada, obnovljeni dvorci i parkovi, izgrađen botanički vrt, a sve u cilju razvoja ruralnog turizma.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari