Pratite nas

Gospodarstvo

Suradnjom i projektima do razvoja Donjeg Miholjca

Objavljeno

na

Izgradnja nove zgrade Srednje škole godinama zaokuplja pozornost građana Donjeg Miholjca, pa je bila i jedna od najvažnijih tema na, 28. rujna 2018. godine, održanom obilježavanju Dana Grada Donjeg Miholjca i blagdana Sv. Mihaela.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj u dvorani dvorca Mailath nazočio je i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, ujedno u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Župan Anušić je svim stanovnicima Donjeg Miholjca čestitao Dan njihova grada i poželio sretan blagdan, a nazočne pozvao na nastavak suradnje i zajedničkog rada na dobrobit svih građana ovog grada i Osječko-baranjske županije. – Sinergija na svim razinama potrebna je za razvoj svake zajednice te je dobro što smo tako počeli raditi. Podsjećam samo da je šesta sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem ponovno održana u našoj županiji te da smo otvoreno razgovarali o projektima i svemu što je bitno za sve ljude, prvenstveno za ostanak mladih – rekao je župan. Naglasio je kako su sve jedinice lokalne i regionalne samouprave s novom poreznom reformom znatno povećale svoje prihode te olakšale rad, a osobito je važno što im je time omogućen značajan pomak u realizaciji započetih i pripremi novih projekata.

– Izgradnja nove Srednje škole nije upitna. Pri kraju je revizija ranijeg projekta, pa ćemo ubrzo konkretno razgovarati o udjelima Ministarstva kulture, Županije i Grada u financiranju izgradnje. Škola će biti završena u sadašnjem mandatu izvršne vlasti – potvrdio je župan. Dodao je kako Županija vodi osobitu brigu za stanje u školstvu i zdravstvu. Aktualan je tako i projekt energetske obnove zgrade Osnovne škole August Harambašić, ukupne vrijednost 6,24 milijuna kuna u komu Županija participira s 2,5 milijuna kuna. Županija je financirala pripremu projektne dokumentacije za Osnovnu i Srednju školu u Donjem Miholjcu te za Područnu školu u Rakitovici, s Gradom financira besplatni školski obrok za sve učenike osnovnih škola, a naravno financira i opremanje škola, održavanje, stipendiranje učenika, prijevoz.

Velika su ulaganja Županije i na području zdravstva. Samo kroz projekt „Dostupnija primarna zdravstvena zaštita“ za Dom zdravlja Donji Miholjac predviđeno je ukupno 3,47 milijuna kuna, i to za opremu, infrastrukturne radove i edukacije liječnika.

– Dug je put oporavka gospodarstva i ukupnog stanja na ovom području. Zato nam je potreban zajednički rad i međusobno uvažavanje i kada nismo istih političkih opcija i razmišljanja. Projekti ne smiju biti upitni nego ih trebamo nastaviti u suradnji i djelovanju u pozitivnom smjeru, što i radimo – poručio je župan Anušić.

Gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić govorio je o aktualnim projektima grada s 961 godinu dugom povijesti. Između ostalog, naveo je da uskoro počinje obnova Dječjeg vrtića Pinokio, ukupne vrijednosti 2,5 milijuna kuna. Obrazložio je izgradnju Srednje škole i sportske dvorane, izgradnju javne rasvjete, ceste Rakitovica – Sveti Đurađ, otresnica, kružnog toka, pješačkih staza, a posebno je naglasio projektiranje obnove kulturne baštine, dvorca Mailath-Prandau u vrijednosti dva milijuna kuna. Već je pripremljena projektna dokumentacija za apliciranje na natječaj kojim bi se osiguralo oko 70 milijuna kuna za realizaciju projekta kojim će biti promijenjena slika središta grada, obnovljeni dvorci i parkovi, izgrađen botanički vrt, a sve u cilju razvoja ruralnog turizma.

Što vi mislite o ovoj temi?

Gospodarstvo

Aluminij: za pokretanje pogona Anoda potrebna pomoć vlade FBiH

Objavljeno

na

Objavio

Za pokretanje proizvodnje u tvornici Anoda u sastavu posrnulog giganta Aluminija iz Mostara bit će potrebna značajnija potpora vlade Federacije BiH i drugih suvlasnika, objavljeno je u utorak nakon sastanka predstavnika radnika, uprave poduzeća i hrvatskih političara iz BiH, koji su najavili i poduzimanje aktivnosti kako bi pomogli radnicima oko reguliranja kreditnih obveza prema bankama.

Prema priopćenju iz Aluminija za pokretanje pogona Ljevaonice nužno je ispuniti niz pretpostavki, od tehničkih do financijskih. Pojašnjavaju kako je za nastavak rada Ljevaonice potreban konkretno angažiranje svih suvlasnika, ponajprije vlade FBiH. FBiH ima udjel od 44 posto, koliko i mali dioničari radnici, dok je vlada RH suvlasnik 12 posto.

Prema navodima iz uprave mostarske kompanije, pogoni u Ljevaonici su očišćeni od tekućeg metala i spremni za ponovno pokretanje.
Jednako je stanje i u tvornici Anoda, dok su najveće štete pričinjene u tvornici Elektrolize, gdje je ostao zarobljen veći dio elektrolitičnih ćelija zbog naglog isključenja električne energije.

Procjenjuje se da se materijal koji je ostao zarobljen unutar ćelija stvrdnuo pa će biti potrebni posebni radovi uz pomoć strojeva zbog njihova čišćenja.

Iz Aluminija su naveli kako je radna skupina koju čine radnici, predstavnici uprave i nadzornog odbora te predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović posvećena oživljavanju proizvodnje u Aluminiju i zbrinjavanju radničke populacije.

Razgovaralo se o nastavku skrbi za svih 900 radnika, te pronalaženju načina za premošćivanje aktualne situacije. Pokrenut je niz aktivnosti te ostvarivanja komunikacije s čelnim ljudima komercijalnih banaka i kreditnih organizacija, kako bi iskazali razumijevanje za kreditne i druge obveze koje uposlenici Aluminija imaju.

Mostarski Aluminij isključen je prošloga tjedna s napajanja električne energije zbog golemih dugovanja od 200 milijuna eura koji se ponajviše odnose na dug za utrošak električne energije.

(Hina)

 

Dragan Čović: Oni koji su izvukli milijune iz Aluminija moraju odgovarati

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Vlada FBiH na telefonskoj sjednici donijela odluku o nastavku poslovanja Aluminija

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Nadzornog odbora Aluminija d.d. Mostar Zdenko Klepić izjavio je u ponedjeljak da je Vlada FBiH na telefonskoj sjednici održanoj u petak donijela odluku o nastavku poslovanja Aluminija u okviru programa stabilizacije, što po njegovim riječima znači da u sljedećih šest mjeseci neće biti stečaja niti će netko moći blokirati račune Aluminija.

Klepić je to izjavio nakon sastanka predstavnika Uprave i Sindikata Aluminija s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i federalnom ministricom financija Jelkom Milićević u sjedištu mostarskog poduzeća.

Predsjednik Nadzornog odbora dodao je da su proteklog vikenda obavljene neke analize mogućnosti ponovnog pokretanja proizvodnje, a te analize su pokazale da je moguće pokretanje proizvodnje u pogonu ljevaonice u kratkom roku.

Klepić je istaknuo da su spomenute analize pokazale da postoji ekonomska opravdanost pokretanja proizvodnje u spomenutom pogonu, izrazivši nadu kako će vrlo brzo dio radnika Aluminija biti vraćen na posao.

Proizvodni pogodni Aluminija ugašeni su u noći s 9. na 10. srpnja, nakon što je poduzeće iskopčano s visokonaponske električne mreže.

Zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 milijuna maraka, a prema posljednjim podacima, Aluminijev dug za električnu energiju s 30. lipnjem 2019. godine iznosi 293 milijuna maraka, javlja Fena.

Aluminij ne ide u stečaj – Ovo je pet zaključaka sa sastanka s Čovićem

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari