Pratite nas

Hrvatska

Šustar prozvao Jokića za kašnjenje; Reforma ide dalje s njim ili bez njega

Objavljeno

na

Ministar obrazovanja, znanosti i sporta Predrag Šustar u povodu zatraženog razrješenja ekspertne radne skupine za Kurikularnu reformu održava konferenciju za medije.

“Na početku ću dati kratku prezentaciju stanja, naših planova sa skupinom i voditeljem Borisom Jokićem jer dobro je imati cijelu priču i istinu.

Planovi su da je stručna rasprava u završnoj fazi. S komentarima treba kvalitetno baratati i uklopiti ih u dokumente. Dokumenata ima 55, to je veliki trud. Nakon toga slijedi ključno – javna rasprava.

[ad id=”93788″]

Rasprava je bonus da uključimo u stručnu raspravu. Javna rasprava je predviđena zakonom i smatram da je pred nama taj događaj i da sukladno praksi ne treba uznemiravati širu javnost već posao treba odraditi. Zadnja faza je u nadležnosti ministarstva. Recenzijski postupak se mora provesti, to je svjetska praksa. To slijedi nakon javne rasprave i on mora uključivati međunarodne stručnjake. Dio smo EU i to moramo uključiti, ne zbog njih, već zbog nas.

Preuzet ću odgovornost za ono što sam loše radio, ali treba reći potpunu istinu.

Ne treba ovakvog uznemiravanja građana. Ekspertna radna skupina dobila je zadatak i ona to mora ispuniti, danas je 27., a 9. svibnja je bio rok. Dinamika je takva da se to treba odraditi, a dinamika je dovedena u pitanje zbog kašnjenja radne skupine”, rekao je Šustar.

Ministar Šustar iznosi što obuhvaća javna rasprava koja je propisana zakonom.

“Ako uprskamo ja ću prvi priznati ali nemojmo politizirati. Recenzijski postupak nije ništa novo već je predviđena svjetskom praksom. Ako se običan znanstveni članak nosi na recenziju kako ne bi ovako nešto ozbiljno.

Vjerujem da možemo stići na eksperimentalnu provjeru, možda sam jedini.

Manipulira se javnošću, pogotovo ako to dolazi od kolega koji su bili dio kada se radio ovaj dokument. Ja sam bio za ovaj dokument iako je HDZ bio suzdržan jer je to prava podloga. Akcijski plan, zašto je bilo potrebno 11 mjeseci da se donese akcijski plan i nije ni čudno da se ovoliko kasni. Kurikularna reforma je samo jedna mjera, a ima još 7 mjera koje nisu ni započete.

Bez tog plana provedbe strategije nema uključujući i kurkularnu reformu.

Odgovornost je moja što isplata kasni, moja isprika za to. Ekspertna skupina je trebala raspisati javni natječaj, nisu to učinili već je ministar tehničke vlade samovoljno imenovao. Niti analiza nije dostavljena od strane stručne skupine. Dolazi do lančanog kašnjenja.

Očekujem od ljudi koji manipuliraju, politiziraju i truju hrvatsku javnost, očekujem od Jokića da se vrati tamo gdje mu je mjesto, da završimo ono što je važno. Ako nisu u stanju i nisu sposobni, neka daju ostavku, a ne ponude razrješenje.

Točno se zna kako stvari funkcioniraju. Vratimo proces s ulica tamo gdje mu je mjesto. Kad se svi ohladimo moramo riješiti problem, a ovo je način kako se rješava.

Očekujem da će se Boris javiti zajedno s cijelom ekspretnom skupinom, ako se ne vrate reforma mora ići dalje”, kazao je Šustar.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Hrvatska u utorak slavi Dan državnosti

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska u utorak slavi Dan državnosti, 28. obljetnicu od proglašenja državne neovisnosti i suverenosti, u spomen na 25. lipnja 1991. godine kada je Hrvatski sabor donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ.

Povijesnoj odluci Hrvatskoga sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika prethodila je takva odluka građana Republike Hrvatske iskazana na referendumu održanom 19. svibnja 1991. godine.

Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine, a od 2001. godine slavi se 25. lipnja na dan kada je Hrvatski sabor 1991. donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske.

Sljedeće godine Dan državnosti bi se ponovno mogao obilježavati 30. svibnja, kako se slavio prvih deset godina od uspostave višestranačkog Sabora. Tu mogućnost najavio je premijer Andrej Plenković tumačeći kako je taj dan više prihvaćen i omiljen među hrvatskim građanima.

Da se Hrvatska proglašava samostalnom i suverenom državom objavio je 25. lipnja 1991. prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u govoru koji su putem radija i televizije pratili milijuni građana.

“S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom obznanjujemo svim republikama i saveznim tijelima SFRJ, objavljujemo cijelom svijetu suverenu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašuje samostalnom i suverenom državom, te pozivamo sve vlade i parlamente svih država da prihvate i priznaju čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog svijeta”, istaknuo je.

Posredstvom međunarodne zajednice, radi lakših pregovora o razdruživanju među bivšim jugoslavenskim republikama, Brijunskom je deklaracijom utvrđen tromjesečni rok odgode primjene Ustavne odluke od 25. lipnja 1991. godine. Istekom moratorija 8. listopada 1991.godine Republika Hrvatska raskida državno-pravne sveze sa ostalim republikama i postaje slobodna, samostalna i neovisna država.

Hrvatska je u vrijeme donošenja Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, a još od kolovoza 1990. godine, bila izložena oružanoj agresiji srpskih ekstremista i JNA. Četvrtina hrvatskog državnog teritorija bila je pod okupacijom, pa je hrvatski narod ustao u obranu domovine koja je pretrpjela teška razaranja i brojne ljudske žrtve.

Najveći dio okupiranoga područja oslobođen je 1995. godine vojno-redarstvenim akcijama “Bljesak” i “Oluja”, a preostalo okupirano područje u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu mirno je reintegrirano u ustavno-pravni poredak Hrvatske 1998. godine.

Od 1. travnja 2009. godine Hrvatska je punopravna članica NATO-saveza, a članicom Europske unije postala je 1. srpnja 2013. godine.

Povodom Dana državnosti kardinal Josip Bozanić služit će se Sveta misa za Domovinu u crkvi Sv. Marka, a predsjednica Grabar-Kitarović organizirat će svečani prijam u Uredu predsjednice na Pantovčaku.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Programom ‘Zvjezdano ljeto’ Karlovac obilježava svoj 440. rođendan

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Tradicionalnim paljenjem ivanjskih krijesova na obalama Kupe u Karlovcu, u nedjelju je počelo “Zvjezdano ljeto”, manifestacija s više od 200 kulturnih, sportskih i zabavnih sadržaja koji će se održavati do 13. srpnja kad Karlovac slavi svoj rođendan.

Direktorica karlovačke Turističke zajednice Marina Burić rekla je da je Karlovac među rijetkim gradovima koji znaju točan datum svog rođendana.

Karlovac zna da je njegova gradnja počela 13. srpnja 1579. u obliku šestokrake zvijezde pa se stari dio grada i zove Zvijezda, baš kao i manifestacija “Zvjezdano ljeto” koja, kako je rekla Burić, zaslužuje pažnju široke publike.

“S ponosom možemo reći da je od 1. siječnja do 20 lipnja u Karlovcu noćilo 16 posto više turista nego u istom razdoblju lani, a u prva tri tjedna lipnja 27 je posto više noćenja više nego prošlogodišnjeg lipnja. Dobre rezultate očekujemo i na dalje, jer je Karlovac po mnogo čemu jedinstven”, rekla je Burić.

Zamjenica karlovačkog gradonačelnika Andreja Navijalić pozvala je sve Karlovčane i turiste da prate programe kojim će Karlovac obilježiti svojih 440 godina, između ostalog i predstavama Karlovačkog Kazališnog Festivala (KaKaFe), festivalom balona, otvorenjem Muzeja Domovinskog rata.

Bit će tu i Međunarodni festival folklora, s popratnim kulinarskim programom ‘Okusi svijeta’, Dnevni boravak s koncertima i Rođendanski bal. Ove će godine na ‘Starom placu’ na Rođendanskom balu zaplesati 440 parova, a prijave još traju.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari