Connect with us

Hrvatska

Šustar prozvao Jokića za kašnjenje; Reforma ide dalje s njim ili bez njega

Objavljeno

on

Ministar obrazovanja, znanosti i sporta Predrag Šustar u povodu zatraženog razrješenja ekspertne radne skupine za Kurikularnu reformu održava konferenciju za medije.

“Na početku ću dati kratku prezentaciju stanja, naših planova sa skupinom i voditeljem Borisom Jokićem jer dobro je imati cijelu priču i istinu.

Planovi su da je stručna rasprava u završnoj fazi. S komentarima treba kvalitetno baratati i uklopiti ih u dokumente. Dokumenata ima 55, to je veliki trud. Nakon toga slijedi ključno – javna rasprava.

[ad id=”93788″]

Rasprava je bonus da uključimo u stručnu raspravu. Javna rasprava je predviđena zakonom i smatram da je pred nama taj događaj i da sukladno praksi ne treba uznemiravati širu javnost već posao treba odraditi. Zadnja faza je u nadležnosti ministarstva. Recenzijski postupak se mora provesti, to je svjetska praksa. To slijedi nakon javne rasprave i on mora uključivati međunarodne stručnjake. Dio smo EU i to moramo uključiti, ne zbog njih, već zbog nas.

Preuzet ću odgovornost za ono što sam loše radio, ali treba reći potpunu istinu.

Ne treba ovakvog uznemiravanja građana. Ekspertna radna skupina dobila je zadatak i ona to mora ispuniti, danas je 27., a 9. svibnja je bio rok. Dinamika je takva da se to treba odraditi, a dinamika je dovedena u pitanje zbog kašnjenja radne skupine”, rekao je Šustar.

Ministar Šustar iznosi što obuhvaća javna rasprava koja je propisana zakonom.

“Ako uprskamo ja ću prvi priznati ali nemojmo politizirati. Recenzijski postupak nije ništa novo već je predviđena svjetskom praksom. Ako se običan znanstveni članak nosi na recenziju kako ne bi ovako nešto ozbiljno.

Vjerujem da možemo stići na eksperimentalnu provjeru, možda sam jedini.

Manipulira se javnošću, pogotovo ako to dolazi od kolega koji su bili dio kada se radio ovaj dokument. Ja sam bio za ovaj dokument iako je HDZ bio suzdržan jer je to prava podloga. Akcijski plan, zašto je bilo potrebno 11 mjeseci da se donese akcijski plan i nije ni čudno da se ovoliko kasni. Kurikularna reforma je samo jedna mjera, a ima još 7 mjera koje nisu ni započete.

Bez tog plana provedbe strategije nema uključujući i kurkularnu reformu.

Odgovornost je moja što isplata kasni, moja isprika za to. Ekspertna skupina je trebala raspisati javni natječaj, nisu to učinili već je ministar tehničke vlade samovoljno imenovao. Niti analiza nije dostavljena od strane stručne skupine. Dolazi do lančanog kašnjenja.

Očekujem od ljudi koji manipuliraju, politiziraju i truju hrvatsku javnost, očekujem od Jokića da se vrati tamo gdje mu je mjesto, da završimo ono što je važno. Ako nisu u stanju i nisu sposobni, neka daju ostavku, a ne ponude razrješenje.

Točno se zna kako stvari funkcioniraju. Vratimo proces s ulica tamo gdje mu je mjesto. Kad se svi ohladimo moramo riješiti problem, a ovo je način kako se rješava.

Očekujem da će se Boris javiti zajedno s cijelom ekspretnom skupinom, ako se ne vrate reforma mora ići dalje”, kazao je Šustar.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari