Connect with us

Komentar

Šutnja se kršila, materijali se vozili u autima Predsjedništva

Objavljeno

-

Unatoč predizbornoj šutnji, pojedine stranke su putem interneta i društvenih mreža kršile tu odredbu. Naime, iako su stranke imale obvezu sve svoje oglase zaustaviti u subotu 11. listopada u 7.00 sati, kada je počela izborna šutnja, mnoge od njih su ostavile aktivirane Google oglase i druge on-line kampanje.

Središnje izborno povjerenstvo BiH je objavilo kako se radi o “posljedicama kampanje, dakle o sličnoj pojavi kao što su plakati na ulicama postavljeni prije početka izborne šutnje” dok nevladine udruge, koje prate izbore, tvrde kako je riječ o klasičnom kršenju izborne šutnje.

S druge strane, Koalicija Pod lupom, objavila je podatke o prljavštinama u samoj izbornoj kampanji. Stranke su tako igrale prljavo kad su u pitanju plakati, a i s govornica se nisu birale riječi.

Tako su promatrači Koalicije zabilježili su da veliki broj izabranih dužnosnika, koji trenutno obnašaju visoke pozicije, koristi službene automobile za potrebe predizborne kampanje. Kako navodi Koalicija, radi se o dužnosnicima sa svih razina vlasti ”uključujući članove Predsjedništva BiH, predsjednike entiteta i entitetske premijere, članove županijskih vlada i općinskih struktura vlasti”.

”Čak su bili prisutni slučajevi upotrebe vozila javnih poduzeća u kojima političke stranke imaju svoje rukovoditelje”, navodi Koalicija Pod lupom i izdvaja slučaj neumjesne reklame jedne političke stranke.

”Na području općine Hadžići registrirano je nekoliko prijava od strane građana u vezi podjele paketa pomoći stanovništvu, koji su pored osnovnih životnih namirnica sadržavali i promotivne letke”, navodi Koalicija.

Ističe se i slučaj podjele crijepa i građevinskog materijala, zabilježen u dijelu općine Gračanica kada je jedna stranka svojim simpatizerima, što je izazvalo i lokalne prosvjede građana koji su oštećeni u nedavnim poplavama.

”Jedna od najčešćih nepravilnosti u predizbornoj kampanji, koju je prakticirao veliki broj političkih stranaka, je plakatiranje na nedozvoljenim površinama, najčešće drveću, stupovima rasvjete, autobuskim stanicama, elektro-trafoima, pa čak i objektima škola. Istovremeno, promatrači su zabilježili i izolirane slučajeve uništavanja, pa čak i spaljivanja bilborda pojedinih političkih stranaka”, navodi se u izvještaju Koalicije Pod lupom.

Ovogodišnje izbore prati i propust jedne stranke, koja Središnjem izbornom povjerenstvu nije prijavila smrt svojeg kandidata, pa Povjerenstvo nije moglo na vrijeme obavijestiti javnost da ne može glasovati za njega.

izvor.bljesak.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari