Connect with us

Kronika

Sutra odluka o oslobađanju Ratka Mladića za genocid!

Objavljeno

-

Posebno se traži njegovo oslobađanje za zločine koji se odnose na Mladićevu odgovornost za zločine tamošnje policije i paravojnih jedinica iz Srbije, poput Arkanovih “Tigrova” i “Škorpiona” Slobodana Medića, kojima je koordinirala Državna sigurnost Srbije.

Izricanje odluke Pretresnog vijeća Haškog tribunala po zahtjevu podnesenom u skladu s pravilom za oslobađanje od krivice u postupku protiv Ratka Mladića zakazano je za utorak.

ratko_mladic_nova_2Mladić, nakon dokaznog postupka Haškog tužiteljstva može zatražiti oslobađanje po nekim ili svim točkama optužnice.

Od Vijeća Haškog tribunala Mladićeva obrana zatražila je da odbace točke u vezi s genocidom, kao i optužbe za više pojedinačnih zločina obuhvaćenih drugim točkama optužnice. Naime, posebno se traži njegovo oslobađanje za zločine koji se odnose na Mladićevu odgovornost za zločine tamošnje policije i paravojnih jedinica iz Srbije, poput Arkanovih “Tigrova” i “Škorpiona” Slobodana Medića, kojima je koordinirala Državna sigurnost Srbije.

Tvrdili su da se Mladić ponašao “časno” i da “nije naredio nijedan zločin”. Obrana je negirala Mladićevu vezu s ratnim predsjednikom Republike Srpske Radovanom Karadžićem koji se u odvojenom procesu tereti za identične zločin, javljaju regionalni mediji.

Obrana je na usmenoj raspravi tražila oslobađajuću “međupresudu” po obje točke koje ga terete za genocid, u Srebrenici i još šest općina, kao i odbacivanje optužbi za pojedine incidente u Sarajevu, Kalinoviku, Bijeljini i na Palama, u Mladićevom slučaju.

Nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske (VRS), Ratko Mladić optužen je za genocid i brojne druge zločine počinjene nad Bošnjacima, bosanskim Hrvatima i drugim nesrpskim civilima u Bosni i Hercegovini od svibnja 1992. do kraja 1995. godine.

Anamarija Pranjić/dnevno

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari