Connect with us

Ukrajina

Sutra sastanak Turske, Rusije, Ukrajine i UN-a radi ukrajinskih žitarica

Objavljeno

-

Hina/Epa

Turski ministar obrane Hulusi Akar rekao je u utorak da će se vojna izaslanstva Turske, Rusije i Ukrajine u srijedu u Istanbulu sastati s izaslanstvom Ujedinjenih naroda i razgovarati o sigurnom izvozu ukrajinskih žitarica.

“Vojna izaslanstva Turske, Rusije i Ukrajine i izaslanstvo Ujedinjenih naroda sutra će u Istanbulu razgovarati o sigurnom prijevozu žitarica, koje čekaju u ukrajinskim lukama, na međunarodna tržišta morskim putem”, rekao je.

Razgovori će se održati u danima rekordno visoke cijene hrane u svijetu, a sukob u Ukrajini, najvećem svjetskom opskrbljivaču žitaricama, povećao je zabrinutost u pogledu dostupnosti hrane.

Turska ima ključnu ulogu u pregovorima UN-a, Rusije i Ukrajine o mogućem crnomorskom koridoru za izvoz žitarica iz Ukrajine.

Prema Turskoj, plan UN-a za rješavanje krize uključuje uspostavu kontrolnog centra u Istanbulu, koji se nalazi na tjesnacu Bospor. Tjesnac, nad kojim Turska ima suverenitet, jedini je pomorski put od Crnog mora do Sredozemlja.

Ukrajina ima teškoća s izvozom robe, mnoge njezine luke su blokirane dok rat bijesni na njezinoj južnoj obali. Prema službenim podacima, žitarice čine petinu njezina cjelokupna izvoza.

Kijev je optužio Moskvu za krađu žitarica s njezina teritorija koji su zauzele ruske snage od početka invazije potkraj veljače.

Kremlj, koji svoju akciju zove “posebnom vojnom operacijom”, takve optužbe odbacuje.

Obje zemlje su među najvećim izvoznicima pšenice i igraju važnu ulogu u svjetskoj sigurnosti hrane. Ujedinjeni narodi nedavno su upozorili da bi se glađu pogođene zemlje zbog blokade u Ukrajini mogle suočiti s najvećom glađu u desetljećima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari