Connect with us

Zanimljivosti

‘Suze svetog Lovre’ najvidljivije noćas

Objavljeno

-

Iako će puni Mjesec svojim sjajem ometati vidljivost sitnijih meteora, meteorski roj Perzeidi, popularno zvan suze sv. Lovre, nije nešto što se propušta! Maksimum će se dogoditi u noći s 11. na 12. kolovoza pa astronomska društva organiziraju razne astronomske aktivnosti.

Osim najljepšeg meteorskog roja u godini teleskopima će se moći pogledati Mjesec, Saturn i Jupiter. Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat. Najbolje vrijeme za opažanje bit će od ponoći do zore kad zviježđe Perzej bude visoko na nebu. Nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u spektaklu!

Inače, prosječna aktivnost Perzeida je od 50 do 100 meteora na sat u uvjetima dobre tame kada nema Mjeseca.

NEKOLIKO ČINJENICA O PERZEIDIMA:

• Matično tijelo: Komet 109P/Swift-Tuttle

• Radijant (ishodišna točka na nebu): Zviježđe Perzej

• Maksimum aktivnosti: 10.-13. kolovoza

• Maksimalni broj meteora: od 80 do 100 meteora u jednom satu

• Brzina meteora: oko 59 km/s

Izraz “suze sv. Lovre” koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.

U starohrvatskoj astrognoziji meteori su, pak, poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, kresnice i feralići.

Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine, po legendi, spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom hrabro rekao “gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu!”. U starohrvatskoj astrognoziji, meteori su poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, kresnice i feralići.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas