Connect with us

Svađa oko podjele novca za poplave blokirala skoro 500 milijuna KM

Published

on

Novac od Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke je na čekanju dok se Federacija BiH i Republika Srpska ne dogovore na koji način će se podijeliti novac od međunarodnih kredita koji je namijenjen za poplavljena područja, piše DnevniList

Ante-KrajinaVlasti RS-a smatraju kako entiteti ne mogu dobiti isti iznos novca od brzog kredita MMF-a i Svjetske banke, dok u Federaciji smatraju kako je stvar već dogovorena i kako će se novac podijeliti 50:50.

Radi se o oko 187 milijuna maraka od MMF-a i 100 milijuna američkih dolara od Svjetske banke. Iako je u pitanju kredit koji će se na kraju vraćati, vlasti RS-a su oštre, a upitno je i slanje pisma namjere prema MMF-u za odobravanje dvije redovite tranše stand-by aranžmana koje su prijeko potrebne entitetima kako bi isplaćivali tekuće troškove i koje iznose oko 200 milijuna. U konačnici ispada kako je blokirano gotovo 500 milijuna maraka.

Dodik izričit

Predsjednik RS-a Milorad Dodik upozorio je da Federacija želi prisvojiti više sredstava pomoći nego što joj pripada, iako su poplave RS-u nanijele daleko veću štetu.
-Želimo da netko izvan BiH utvrdi štetu i kaže kolika je ona u Federaciji, a kolika u RS-u, pa bi se na bazi tog postotka trebala distribuirati sredstva, rekao je Dodik.
On je napomenuo da je BiH “zaglavljena” oko pitanja na koji način će formirati fond solidarnosti za saniranje šteta od poplava, kao i da predstavnici RS-a nisu dali suglasnost da se ta pomoć dijeli po principu “pola-pola”.
-Svima je jasno da su štete u RS-u daleko veće nego u Federaciji BiH, ali Federacija želi, na teret naše patnje, iskoristiti sredstva koja dolaze sa strane, rekao je Dodik i poručio da RS neće dopustiti da bude ugrožen bilo čim.

Pola-pola

S druge strane, u Vladi Federacije jučer su nam rekli kako ih Dodikova izjava čudi s obzirom da je raspodjela pola-pola već dogovorena, ali i da ne bi bili iznenađeni da se ponovno napravi problem. Svakako su potvrdili kako bi slanje pisma namjere koje je već trebalo biti upućeno k MMF-u moglo biti stopirano ukoliko se entiteti ne dogovore o raspodjeli novca. Podsjetimo kako je potrebno da se što prije pošalje pismo namjere kako bi Izvršni odbor direktora MMF-a do kraja mjeseca razmatrao zahtjev BiH o isplati dvije tranše.

Ministar financija Ante Krajina kaže kako čeka dolazak usuglašenog pisma namjere koje se treba potpisati te kako je zadnja, doduše usmena informacija, da se entiteti slažu s raspodjelom novca za poplave po principu “50:50”. Pojašnjava kako se o raspodjeli oko 187 milijuna maraka dodatnih sredstava od MMF-a za poplave govorilo na zadnjoj sjednici Fiskalnog vijeća BiH gdje su bili i predstavnici MMF-a.

-Oko raspodjele novca nije bilo velikih rasprava. Ja sam mislio da je to dogovoreno. Još uvijek nemamo ništa na papiru, ali mislim da će to biti u redu, kaže Krajina.

Krajina priča kako je u utorak poslijepodne na sastanku sa Svjetskom bankom, gdje je bio prisutan i predstavnik iz RS-a, dogovoreno da dio sredstava od 100 milijuna američkih dolara ide Distriktu Brčko, a da se preostali novac dijeli pola-pola između entiteta. Kaže kako je dogovoreno i to da se nakon utvrđivanja šteta može sjesti i dogovoriti nova raspodjela, što nikome nije sporno.

dnevnilist

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari