Connect with us

Svak svakoga – Politički promiskuitet na bh. način

Objavljeno

-

Nakon prošlih općih izbora rodila se ljubav između Dragana i Bože, kojeg će kasnije zamijeniti Martin. Razlike koje su ih jednom razdijelile, stavili su po strani te krenuli na zajedničke postizborne pohode u Federaciji. No, planove im je pokvario razjareni Zlatko koji je u međuvremenu započeo odnos sa Sulejmanom, Zvonkom i braćom Lijanima, da bi u jednoj klimavoj vezi iz koristoljublja zajedno formirali federalnu vlast, koja je ostala bez blagoslova Dragana i Bože. Kako je vrijeme prolazilo, neki od naših junaka počeli su voditi i dvostruki život. Iako ih na jednoj političkoj fronti nisu podnosili, Dragan i Božo započeli su vezu sa Zlatkom i Sulejmanom, držeći ruku Milorada i njegova prisnog druga Mladena, te zajedno formirali i državnu vlast. Onda je ljubav pukla između Zlatka i Sulejmana, što je dovelo do turbulencija u koalicijskim grupnjacima. Sulejman je dobio nogu u državnoj vlasti, a na njegovo mjesto došao je novak Fahro. Problemi u raju proširili su se i na federalnu vezu, koja do današnjeg dana drži status ”it’s complicated”. Naravno, tu priča ne staje…

Čovjek se zbilja može vrlo lako izgubiti dok pokušava dešifrirati sve dnevnopolitičke trzavice u današnjoj BiH. No, kada se visoka politika u ovoj zemlji rastavi na jednostavne faktore, zapravo i nije toliko sofisticirana koliko podsjeća na neku od onih TV serija u kojima je svatko bio sa svakim. Zamijenimo li imena u uvodnom tekstu s imenima kao što su Brandon, Kelly, Donna, Dylan, Steve…, te izbacimo pojmove kao što su vlast, izbori i sl., mogli bismo reći da je riječ o klasičnom scenariju iz neke epizode serije ”Beverly Hills 90210”. Baš kao i u kultnoj omladinskoj seriji, i na današnjoj bh. političkoj sceni partneri se mijenjaju kao čarape. Čas se vole, čas se mrze, čas se sastaju, čas se rastaju.

U svijetu gdje političke stranke stoje iza nekih principa i uvjerenja, ovo se ne može dogoditi ni u snu. No, u zemlji za čije su vlastodršce ti pojmovi apstraktni, stav: bit ću s bilo kim da bih ostvario svoje sitnozube interese, ističe debelo podebljani znak jednakosti između politike i promiskuiteta.

Ne zna se je li više smiješno ili tužno to što se današnje političko vodstvo jedne države na bilo kakav način može usporediti sa serijom koja je svojedobno bila sinonim za sintagmu ”svak sa svakim”. Samo, za razliku od ranije spomenutog Beverly Hillsa, gdje su sastavi ljubavnih parova znali neko vrijeme ostati isti, u inačici ove serije na bh. političkoj sceni kao da nema mirovanja.

Najnovija epizoda naše drame odigrava se oko Bruxellesa. Samo što aktualna događanja mnogo više podsjećaju na Izgubljene, seriju koja je redovito obećavala rasplet bezizlazne situacije u kojoj su se nalazili njezini protagonisti, ali uvijek u idućoj epizodi. No epizodu po epizodu, raspleta jednostavno ne bi bilo, baš kao i u slučaju sastanaka lidera koji se u potrazi za političkim rješenjima uvijek dogovaraju kako će se još dogovarati.

Pritisak koji pravi EU da se provede presuda ”Sejdić – Finci” te da se BiH približi europskim integracijama, doveo je do novih turbulencija među koalicijskim partnerima. HDZ BiH i SDA nedavno su se ponovno zbližili te približili svoja razmišljanja oko tih pitanja, složivši se kako u izborima za članove Predsjedništva BiH, Federacija treba biti jedna izborna jedinica podijeljena na dva izborna područja. U strahu da bi u novom partnerstvu mogli izvući deblji kraj, umjesto nove političke ”veze”, ove političke stranke kao da imaju status ”samo prijatelji”. No to je prijateljstvo koje se nimalo ne nije svidjelu SDP-u, gdje ovakvo rješenje vide kao novu podjelu bh. teritorija, nakon čega se počelo intenzivnije razgovarati o modelu minimalne višenacionalne zastupljenosti. S druge strane, SBB ne zna uz koga bi stao, dok su stranke iz RS-a voljne prihvatiti bilo kakvo rješenje za direktni način izbora, iako ni odnosi između SNSD-a i SDS-a nisu što su nekad bili. Pa neka netko kaže kako ovo nije čista sapunica.

Za nekoliko dana u Bruxellesu nas čeka još jedna epizoda koja će pokazati hoće li se bh. lideri pomaknuti s mjesta ili će ipak i dalje ostati izgubljeni. Dok se ista bude odvijala, život u ovoj zemlji i dalje će postajati sve teži i teži. No, sve i da nadolazeći sastanak u Bruxellesu bude uspješan, što će biti nakon toga? Dok se ovi ljudi budu svađali i mirili, sastajali i razilazili zbog svojih privatnih interesa, naši će životi uvijek biti u drugom, trećem ili tko zna kojem planu.

Neke serije znale su pratiti generacije kako bi napokon jedna od njih vidjela taj ”happy end”. Možda će doći dan kada će i ova s Lagumdžijom, Tihićem, Čovićem, Dodikom i ekipom dobiti svoj sretan završetak. Samo se nadamo da nam dotad prijamnici neće crknuti.

Piše: Marin Vučina/Pogled.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari