Pratite nas

Analiza

SVAKA MALA – VRIJEDI

Objavljeno

na

Otkad je formirana i „ustoličena“ 14. Vlada RH na čelu s g. Andrejem Plenkovićem, ( 19.10.2016. ), nema dana, tjedna ili mjeseca da nas ne razveseli nečim važnim za RH. Bilo to „malo“ i „veliko“ dobro od svega je najvažnije da je dobro za cjelokupnu sliku naše mlade države.

Koliko god se trudili omalovažiti rad 14. Vlade RH, koliko god ih simpatizirali ili pak „mrzili“, jedno je neosporno i neupitno, a to je da 14. Vlada RH vodi Državu jedinim ispravnim putem i za dobrobit budućih generacija jer, podsjetimo se, Hrvatska ne pripada nama već budućim naraštajima jer smo ju od njih i naslijedili.

Kad uzmemo u obzir mikrogeopolitički i geostrateški položaj RH, vrijeme i okolnosti djelovanja 14. Vlade RH, te svi oni „kosturi“ iz svih ormara i regala koji su poispadali odmah i neposredno iza „ustoličenja“ Vlade kao i da je RH bila u predbankrotnom stanju s velikim Javnim dugom, s kreditnim rejtingom „smeća“, malim plaćama, još manjim mirovinama, ogromnim brojem „blokiranih“, ….. jedino što možemo reći jeste: Hvala 14. Vladi RH!

Povod ovoj analizi je povećanje, tj. usklađivanje mirovina za + 2,44 %, a Odluka je donesena jučer, 26.08.2019. na 33. sjednici Upravnog vijeća HZMO-a.

U nepune tri godine djelovanja 14. Vlade RH do danas su mirovine povećane za cca 10,384 % ( bez uračunatog povećanja najmanje mirovine u iznosu od 3,13 %, …. )

Istovremeno, to isto povećanje mirovina umirovljenicima koji su ostvarili pravo po „posebnim propisima“, a među kojima je i cca 35 000 hrvatskih branitelja, kojima je 12. Vlada RH na čelu s g. Zoranom Milanovićem smanjila mirovine za 10,0 %, to je ukupno povećanje mirovina umirovljenicima po „posebnim propisima“ ista uvećana, u ove nepune 3 godine 14. Vlade RH, u ukupnom iznosu od 21,422 %.

Začuđuju me negativne reakcije po medijima i društvenim mrežama nakon svakog povećanja mirovina, da kako je to malo, kako to ništa ne vrijedi i slično, pa se čovjek stvarno mora zapitati jesu li baš svi redom nezadovoljni?!

Sigurno je da nisu jer jedna glasna manjina piše toliko negativnosti, objavljuje toliko komentara da se stvara dojam da ih je nekoliko milijuna. Svu mržnju usmjerili su prema svakom uspjehu 14., i javno TVRDIM, najbolje Vlade RH od postanka naše mlade Države!

Suvišno je i zapitati se kakav je njihov ( naopaki )  mentalni sklop te da svoje frustracije liječe na društvenim mrežama. Koristim ovu priliku te sve nezadovoljne umirovljenike koji su protiv ovakvih povećanja ( jer im je bilo bolje za vrijeme g. Z.M ) da lijepo vrate sav višak u Državni proračun.

Pošteno!

U prošloj analizi : KOMU SMETA – NEKA PATI,  (https://kamenjar.com/komu-smeta-neka-pati )
jasno sam naglasio da će RH i u 2./2019. zabilježiti rast BDP-a više od +3,0 %, tj. da ga očekujem na razini + 3,4 % kao i da ćemo u novčanom iznosu prijeći magičnu granicu u iznosu od 100 milijardi kuna.

Isto tako sam rast BDP-a i nije bila glavna tema analize jer je to već uobičajeno za svako tromjesečje najbolje Vlade RH, već je ipak glavna tema suficit proračuna konsolidirane opće države, a koji očekujem na razini cca 2 milijarde kuna u prvom polugodištu 2019., a što bi se lako moglo dogoditi da do kraja 2019. sam suficit – VIŠAK bude i udvostručen, tj. na razini cca 4 milijarde kuna.

Neovisno što još nemam skoro nikakve  službene podatke za 3./2019. imam „oko“ za procijeniti situaciju i za ovo treće tromjesečje koje završava 30.09.2019.
Igrom sudbine ili slučaja, živim u blizini Šibenika i s plaže mogu procijeniti broj zrakoplova koji dolaze i odlaze, tj. zračni promet prema i od zračne luke Split, a kako imam istovremeni pogled i na Skradinski most na A1 i prostim okom brojim promet vozila. Stoga, kad je u pitanju promet, bilo zračni, bilo cestovni, sva službena izvješća su mi samo potvrda onog što sam uočio.

Stoga neka se nitko ne čudi kako mogu davati nekakve procjene i bez ikakvih objavljenih podataka Institucija RH koje su zadužene za to. Ovog trenutka TVRDIM i bez službenih podataka da će i ovo 3./2019. biti u plusu kao i da će krajnji rezultat ukupnog rasta BDP-a na razini cijele 2019. biti iznad projekcija 14. Vlade RH!

Obzirom da će sutra, 28.08.2019., u 11:00 DZS objaviti vijest o rastu BDP-a za 2./2019., svim „dežurnim kritičarima“ „kvazianalitičarima“, „polunepismenim magistrima i doktorima ekonomskih nauka“  i svima kojima je sve crno pred očima u Hrvatskoj, …. izražavam duboku sućut!

Za finale analize i današnji dan je povijesni dan za RH! Danas, 27.08.2019. RH je putem Ministarstva financija RH po prvi put od osnutka naše mlade države reprogramirala Kratkoročna trezorska zaduženja uz NEGATIVNU kamatu!

Hrvatska ide dalje, unatoč i usprkos!

Milivoj Lokas/Kamenjar.com

( Izvor: HZMO, DZS, MFIN, osobni izračuni i projekcije, … )

Marić: ‘Po prvi put trezorski zapisi s valutnom klauzulom izdani uz negativnu kamatnu stopu’

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Analiza

Kolinda vodi, Milanović pada, Kolakušić raste, SDP smanjio prednost nad HDZ-om

Objavljeno

na

Objavio

Agencija 2×1 komunikacije provela je redovito istraživanje političkih preferencija CroElecto za studeni 2019. godine.

Kad bi iduće nedjelje bili predsjednički izbori, Kolinda Grabar Kitarović bila bi prva po broju glasova te u drugi krug ponijela rezultat od 27,68%.

Zoran Milanović je svoju potporu smanjio za 2 postotna boda u odnosu na prošli mjesec te sad računa na 25,05%. Miroslav Škoro je i dalje treći, ali s nešto lošijim rejtingom nego u listopadu, potpora mu nosi 20,46%. Mislav Kolakušić je zato gotovo udvostručio svoju potporu, u studenom bi za njega glasalo 9,3%. Neodlučnih je ispitanika 13,35%, a među ostalim potencijalnim kandidatima tek su Ivan Pernar (1,2%) i Anto Đapić (1,09%) zabilježili potporu veću od jedan posto.

Kad bi se, pak, po istom pravilu jedne izborne jedinice održavali parlamentarni izbori, SDP bi biralo 26,89%, čime bi SDP bio prva stranka po broju glasova unatoč slabijem rezultatu nego u listopadu. HDZ stoji na 25,69%, dakle nešto bolje u odnosu na prošli mjesec.

Mislav Kolakušić pretekao je Most, odnosno njegova potencijalna lista bila bi izbor za 5,04%, dok bi Most biralo 4,8%. Peta stranka je Živi Zid s 2,76%, šesta NHR (2,4%), sedma Stranka Ivana Pernara (1,92%), osma HKS (1,8%). Slijede još Pametno i IDS s po 1,33%, dok su ostale stranke i liste ispod praga jednog posto. Neodlučnih je ispitanika 22,57%.

U sklopu CroElecta provodi se i vrjednovanje ministara u Vladi. Najpozitivnijim smatra se i dalje Oleg Butković (12,2%), a slijede ga Darko Horvat (9,8%), Zdravko Marić (7,97%), Tomo Medved (2,98%) i Damir Krstičević (1,54%).

Najnegativnije doživljenu petorku ministara predvodi Blaženka Divjak (13,45%), a iza nje su Milan Kujundžić (5%), Predrag Štromar (4,8%), Marko Pavić (3,46%) te Josip Aladrović (2,11%).

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Analiza

Jan Ivanjek: Besposadni sustavi nezaobilazan su dio modernog ratovanja

Objavljeno

na

Objavio

Danas sam imao priliku nazočiti svečanom otvaranju vojarne Hrvatski branitelji Istre, u kojoj je smješteno novo Središte za besposadne zrakoplovne sustave, kao i pričuvna 4. pješačka pukovnija. Time se HV napokon vratio u Pulu, i to pod geslom prikladnim za izvidničku postrojbu: uvijek budni.

Elementi SzBZS su smješteni još i u Velikoj Buni te Sinju. Besposadni sustavi inače čine oko 20% senzorskih kapaciteta Obavještajne pukovnije, odnosno Bojne za obavještajnu potporu operacijama pod čijim okriljem djeluje Središte.

Obavještajna pukovnija još ima formacije i za HUMINT (prikupljanje obavještajnih informacija ljudstvom), SIGINT (analiza elektroničkih signala i emisija), operativni OSINT (korištenje otvorenih izvora informacija) te cyber djelovanja. Nadzor teritorija se provodi neprekidno tokom čitave godine.

Novonabavljene besposadne letjelice Orbiter 3, čije sposobnosti se ustupaju i Ministarstvu poljoprivrede jer su nabavljene uz sufinanciranje EU koja je pokrila oko 70% troškova nabave, za vojne se zadaće koriste 40% vremena, dok se 60% vremena koriste za potrebe Ministarstva poljoprivrede.

Besposadni sustavi nezaobilazan su dio modernog ratovanja, i otvaranje Središta napokon je čvrst korak prema sveobuhvatnijem razvoju besposadnih sposbnosti u HV-u, koje će s vremenom jačati.

U budućnosti će svakako biti nužno uvesti u upotrebu naoružane bespilotne letjelice u nekom obliku, što će ovisiti i o trendu razvoja tih tehnologija u svijetu, a za dugoročno razdoblje, u periodu desetljeća, trebati će u obzir uzeti i potencijal za neki oblik zajedničkog djelovanja s budućim višenamjenskim borbenim avionima, što je trend razvoja u svijetu čiji je trenutni vrhunac u obliku koncepta loyal wingman uparivanja posadnih lovaca i besposadnih borbenih letjelica.

Osim svečanosti u samoj vojarni, u Puli je kraj Arene organiziran taktičko-tehnički zbor, koji je posebno fascinirao one najmlađe. Iako će fokus aktivnosti u Puli biti na besposadnim sustavima, pojačavanje vojnih aktivnosti u Istri znači da će iznad nje također grmjeti i borbeni avioni sa šahovnicom na repu, na očito nezadovoljstvo jednog govornika na današnjoj svečanosti.

Sada, kada se pripremanje i revitalizacija sustava HV uspješno provodi, došlo je vrijeme da se počne nabavljati i moderna tehnika koja će osigurati trajnu tehnološku i vatrenu nadmoć Hrvatske vojske u budućnosti nad svim mogućim agresorima, i pri tome nikako ne valja žaliti novca, komentirao je vojni analitičar Jan Ivanjek na facebooku

 

Simboličan prelet helikoptera Kiowa Warrior iznad Arene u Puli (VIDEO)

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari