Pratite nas

Analiza

SVAKA MALA – VRIJEDI

Objavljeno

na

Otkad je formirana i „ustoličena“ 14. Vlada RH na čelu s g. Andrejem Plenkovićem, ( 19.10.2016. ), nema dana, tjedna ili mjeseca da nas ne razveseli nečim važnim za RH. Bilo to „malo“ i „veliko“ dobro od svega je najvažnije da je dobro za cjelokupnu sliku naše mlade države.

Koliko god se trudili omalovažiti rad 14. Vlade RH, koliko god ih simpatizirali ili pak „mrzili“, jedno je neosporno i neupitno, a to je da 14. Vlada RH vodi Državu jedinim ispravnim putem i za dobrobit budućih generacija jer, podsjetimo se, Hrvatska ne pripada nama već budućim naraštajima jer smo ju od njih i naslijedili.

Kad uzmemo u obzir mikrogeopolitički i geostrateški položaj RH, vrijeme i okolnosti djelovanja 14. Vlade RH, te svi oni „kosturi“ iz svih ormara i regala koji su poispadali odmah i neposredno iza „ustoličenja“ Vlade kao i da je RH bila u predbankrotnom stanju s velikim Javnim dugom, s kreditnim rejtingom „smeća“, malim plaćama, još manjim mirovinama, ogromnim brojem „blokiranih“, ….. jedino što možemo reći jeste: Hvala 14. Vladi RH!

Povod ovoj analizi je povećanje, tj. usklađivanje mirovina za + 2,44 %, a Odluka je donesena jučer, 26.08.2019. na 33. sjednici Upravnog vijeća HZMO-a.

U nepune tri godine djelovanja 14. Vlade RH do danas su mirovine povećane za cca 10,384 % ( bez uračunatog povećanja najmanje mirovine u iznosu od 3,13 %, …. )

Istovremeno, to isto povećanje mirovina umirovljenicima koji su ostvarili pravo po „posebnim propisima“, a među kojima je i cca 35 000 hrvatskih branitelja, kojima je 12. Vlada RH na čelu s g. Zoranom Milanovićem smanjila mirovine za 10,0 %, to je ukupno povećanje mirovina umirovljenicima po „posebnim propisima“ ista uvećana, u ove nepune 3 godine 14. Vlade RH, u ukupnom iznosu od 21,422 %.

Začuđuju me negativne reakcije po medijima i društvenim mrežama nakon svakog povećanja mirovina, da kako je to malo, kako to ništa ne vrijedi i slično, pa se čovjek stvarno mora zapitati jesu li baš svi redom nezadovoljni?!

Sigurno je da nisu jer jedna glasna manjina piše toliko negativnosti, objavljuje toliko komentara da se stvara dojam da ih je nekoliko milijuna. Svu mržnju usmjerili su prema svakom uspjehu 14., i javno TVRDIM, najbolje Vlade RH od postanka naše mlade Države!

Suvišno je i zapitati se kakav je njihov ( naopaki )  mentalni sklop te da svoje frustracije liječe na društvenim mrežama. Koristim ovu priliku te sve nezadovoljne umirovljenike koji su protiv ovakvih povećanja ( jer im je bilo bolje za vrijeme g. Z.M ) da lijepo vrate sav višak u Državni proračun.

Pošteno!

U prošloj analizi : KOMU SMETA – NEKA PATI,  (https://kamenjar.com/komu-smeta-neka-pati )
jasno sam naglasio da će RH i u 2./2019. zabilježiti rast BDP-a više od +3,0 %, tj. da ga očekujem na razini + 3,4 % kao i da ćemo u novčanom iznosu prijeći magičnu granicu u iznosu od 100 milijardi kuna.

Isto tako sam rast BDP-a i nije bila glavna tema analize jer je to već uobičajeno za svako tromjesečje najbolje Vlade RH, već je ipak glavna tema suficit proračuna konsolidirane opće države, a koji očekujem na razini cca 2 milijarde kuna u prvom polugodištu 2019., a što bi se lako moglo dogoditi da do kraja 2019. sam suficit – VIŠAK bude i udvostručen, tj. na razini cca 4 milijarde kuna.

Neovisno što još nemam skoro nikakve  službene podatke za 3./2019. imam „oko“ za procijeniti situaciju i za ovo treće tromjesečje koje završava 30.09.2019.
Igrom sudbine ili slučaja, živim u blizini Šibenika i s plaže mogu procijeniti broj zrakoplova koji dolaze i odlaze, tj. zračni promet prema i od zračne luke Split, a kako imam istovremeni pogled i na Skradinski most na A1 i prostim okom brojim promet vozila. Stoga, kad je u pitanju promet, bilo zračni, bilo cestovni, sva službena izvješća su mi samo potvrda onog što sam uočio.

Stoga neka se nitko ne čudi kako mogu davati nekakve procjene i bez ikakvih objavljenih podataka Institucija RH koje su zadužene za to. Ovog trenutka TVRDIM i bez službenih podataka da će i ovo 3./2019. biti u plusu kao i da će krajnji rezultat ukupnog rasta BDP-a na razini cijele 2019. biti iznad projekcija 14. Vlade RH!

Obzirom da će sutra, 28.08.2019., u 11:00 DZS objaviti vijest o rastu BDP-a za 2./2019., svim „dežurnim kritičarima“ „kvazianalitičarima“, „polunepismenim magistrima i doktorima ekonomskih nauka“  i svima kojima je sve crno pred očima u Hrvatskoj, …. izražavam duboku sućut!

Za finale analize i današnji dan je povijesni dan za RH! Danas, 27.08.2019. RH je putem Ministarstva financija RH po prvi put od osnutka naše mlade države reprogramirala Kratkoročna trezorska zaduženja uz NEGATIVNU kamatu!

Hrvatska ide dalje, unatoč i usprkos!

Milivoj Lokas/Kamenjar.com

( Izvor: HZMO, DZS, MFIN, osobni izračuni i projekcije, … )

Marić: ‘Po prvi put trezorski zapisi s valutnom klauzulom izdani uz negativnu kamatnu stopu’

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Analiza

HRejting: Da su izbori danas Grabar-Kitarović bi osvojila mandat u drugom krugu

Objavljeno

na

Objavio

Dnevnik HTV-a ekskluzivno donosi rezultate koje bi u drugom krugu izbora ostvarili potencijalni predsjednički kandidati koji, prema sadašnjim pokazateljima, imaju izgleda ući u završnicu.

Riječ je o najvećem istraživanju raspoloženja hrvatskog biračkog tijela koje je za HRT provela agencija Promocija plus. HRejting obuhvaća čak 1400 ispitanika, pa je statistička pogreška samo +/- 2,62%, a razina pouzdanosti 95%.

● Nakon rezultata prvog kruga, donosimo što bi donijela završnica, odnosno drugi krug predsjedničkih izbora.

U drugom krugu analizirana su tri duela, u skladu, naravno, s onime što je istraživanje pokazalo za prvi krug. Kao što smo objavili sinoć, očekivano najveću potporu birača dobiva samo troje potencijalnih kandidata i zasad samo oni imaju izglede za drugi krug.

1) Sraz Zoran Milanović – Kolinda Grabar-Kitarović

Da je danas drugi krug predsjedničkih izbora, u srazu sa Zoranom Milanovićem aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović osvojila bi drugi uzastopni mandat. Grabar-Kitarović dobila bi 52,3% glasova, Milanović 43,2%, a neodlučnih birača u ovom duelu nema mnogo – 4,5%.

● Pogledajte kako bi glasovali birači pojedinih stranaka, izdvojili smo ih pet

Kod HDZ-a i SDP-a stvari su jasne, čvrsta biračka tijela s više od 90% potpore svojim kandidatima, iako treba zamijetiti da bi 6,5% SDP-ovih birača svoje povjerenje ipak radije dalo Kolindi Grabar-Kitarović.

Birači Mislava Kolakušića u drugom bi krugu s 50% glasova poduprli Zorana Milanovića, a s 39,7% Grabar-Kitarović. Kod birača Mosta očekivana raspodjela, većina glasova otišla bi aktualnoj predsjednici, koja bi dobila i 50% glasova birača HSS-a, dok bi kandidatu ljevice pripalo 43,8%.

2) Kada bi u drugi krug ušli aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro, što bi se dogodilo

Ponovno bi pobijedila Kolinda Grabar-Kitarović, no njezina prednost u ovom bi dvoboju bila manja nego u odnosu na Zorana Milanovića. Kad bi u završnicu predsjedničke utrke ušli Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro, kandidatkinja HDZ-a slavila bi s 49,2% glasova. Miroslav Škoro dobio bi 41,6%. Neodlučnih birača ovdje je malo više nego u prethodnom ogledu – 9,2%.

U srazu ovo dvoje kandidata posebno je zanimljivo pogledati kako bi se opredijelili birači HDZ-a. Grabar-Kitarović ima potporu njih 73,8%, međutim 23,9% ipak smatra da bi bolji predsjednik bio Škoro. Također je zanimljiv podatak da bi SDP-ovi birači, ako već nema njihova kandidata u drugom krugu, na Pantovčaku radije vidjeli Miroslava Škoru nego Kolindu Grabar-Kitarović – 49,3% SDP-ovih birača glasovalo bi za Škoru, a 41,3% za Grabar-Kitarović.

Birači Mislava Kolakušića s 58% priklonili bi se Škori, 24% bi ih glasovalo za Grabar-Kitarović, dosta ih je neodlučnih, čak 18%. Most je za Škoru 61,1%, HSS favorizira Kolindu Grabar-Kitarović s 54,8% glasova, u odnosu na 22,6% koliko bi dali Škori. I tu je udio neodlučnih znatan – 22,6%.

U duelu Kolinde Grabar Kitarović i Miroslava Škore izdvojili smo još jedan podatak, koji je različit od ovih preferencija koje smo sad vidjeli. Birači Zorana Milanovića iz prvog kruga u drugom bi krugu ipak više glasova udijelili Kolindi Grabar-Kitarović – 46,2%, Škoro bi dobio 41,5% njihovih glasova. Birači Kolinde Grabar-Kitarović čvrsto bi ostali i u drugom krugu uz nju, imala bi samo 2,2% prebjega u konkurentski tabor.

3) A što ako se u drugom krugu nađu Miroslav Škoro i Zoran Milanović?

U tom slučaju predsjednik Hrvatske postao bi Miroslav Škoro. Rezultati ogleda izgledali bi ovako: Miroslav Škoro 49,4%, Zoran Milanović 45,4%. Neodlučnih je malo – 5,2%.

HDZ, SDP, slika naravno jasna iako 13,6% HDZ-ovih birača smatra da bi Milanović bio bolji predsjednik od Škore, odnosno 5,5% birača SDP-a glas bi dalo kandidatu s desnog spektra.

Birači Mislava Kolakušića poduprli bi Miroslava Škoru s 63,5%, a Zorana Milanovića s 26,9%. Most bi s više od 80% glasova bio za Škoru, HSS podijeljen, 45,2% za Škoru, 41,9% za Milanovića, neodlučnih 12,9%.

Dakle, da ponovimo gradivo – kada bi Kolinda Grabar-Kitarović prošla u drugi krug predsjedničkih izbora, da su izbori danas, osvojila bi još jedan mandat, bez obzira na to je li joj protukandidat Zoran Milanović ili Miroslav Škoro. Zoran Milanović ne prolazi ni u jednoj kombinaciji jer se ne bi uspio izboriti ni protiv Miroslava Škore, koji bi u tom slučaju postao nasljednik aktualne predsjednice.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Analiza

Jan Ivanjek: Ojačana nazočnost HV-a na jugu je nužna

Objavljeno

na

Objavio

Jučer je svečano obilježena 28. godišnjica Hrvatske ratne mornarice, ovaj puta u našem Dubrovniku, gdje se nalazi biser hrvatskog Jadrana. Njene sposobnosti se nakon dugih godina zanemarivanja polako oživljavaju i jačaju.

Flota se remontira i izgrađuje, a znatno je povećan angažman i u mirovnim misijama pa su u proteklih godinu dana po prvi puta u međunarodnu operaciju Sea Guardian u Sredozemlju upućene i raketne topovnjače. Po povratku s te zadaće u luku Gruž je prije nekoliko dana i uplovila raketna topovnjača 42 Dubrovnik, klase Helsinki.

Po prvi puta, provodi i remont pramčanih topova od 57mm koji čine osnovno topničko naoružanje raketnih topovnjača, a provest će se i veliki remont dvije topovnjače klase Kralj.

Krenuti će se u izgradnju drugog obalnog ophodnog broda klase Omiš, dok je prototip, OOB-31 Omiš, koji je također uveličao svečanost u Dubrovniku, zadovoljio sva očekivanja.

Mornarica od prošle godine raspolaže i s borbenom kopnenom komponentom, Satnijom mornaričkog desantnog pješaštva, koja će nastaviti razvoj i jačanje sposobnosti, a baziranost u Pločama, na jugu Domovine, osigurava mir i stabilnost naše zemlje i na tom trusnom području, kao i zaštitu samog juga te Dubrovniku.

Ojačana nazočnost Hrvatske vojske na jugu je nužna s obzirom na često neprijateljsku retoriku koja dolazi iz susjednih zemalja. Izuzetno je važan i Studij vojnog pomorstva koji je uveden prošle jeseni, jer bez specifičnog obrazovanja i obuke nije moguće stvarati kvalitetan i sposoban časnički kadar kakav treba našoj mornarici.

U budućnosti je pak nužno nastaviti gradnju obalnih ophodnih brodova, započeti odabir buduće protubrodskog raketnog sustava koji će zamijeniti RBS-15, te dobro razmotriti potrebu za većim plovilima, raketnim korvetama i izvanobalnim ophodnim brodovima kakvi su daleko pogodniji za međunarodne misije od raketnih topovnjača.

Nužna je i obnova protupodmorničkih sposobnosti, prvenstveno razvojem podmorske senzorske mreže i protupodmorničkim helikopterima. No sve navedeno traži mnogo vremena i još više novca, te nije realno očekivati da se u takve projekte krene u neposrednoj budućnosti.

Nekima se čak i koraci koji su već poduzeti čine malenima, no obnova cjelokupne mornarice iz stanja zanemarivanja dugotrajan je i spor proces koji ne daje rezultate odmah i sada.

Važno je da je pokazana nedvosmislena volja za razvojem Hrvatske ratne mornarice i da će njena budućnost biti svijetla, a naš Jadran i njegovo podmorje, od Istre do Dubrovnika, siguran. Svim hrvatskim mornarima čestitam njihov rođendan, komentirao je vojni analitičar Jan Ivanjek

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari