Pratite nas

Analiza

SVAKA MALA – VRIJEDI

Objavljeno

na

Otkad je formirana i „ustoličena“ 14. Vlada RH na čelu s g. Andrejem Plenkovićem, ( 19.10.2016. ), nema dana, tjedna ili mjeseca da nas ne razveseli nečim važnim za RH. Bilo to „malo“ i „veliko“ dobro od svega je najvažnije da je dobro za cjelokupnu sliku naše mlade države.

Koliko god se trudili omalovažiti rad 14. Vlade RH, koliko god ih simpatizirali ili pak „mrzili“, jedno je neosporno i neupitno, a to je da 14. Vlada RH vodi Državu jedinim ispravnim putem i za dobrobit budućih generacija jer, podsjetimo se, Hrvatska ne pripada nama već budućim naraštajima jer smo ju od njih i naslijedili.

Kad uzmemo u obzir mikrogeopolitički i geostrateški položaj RH, vrijeme i okolnosti djelovanja 14. Vlade RH, te svi oni „kosturi“ iz svih ormara i regala koji su poispadali odmah i neposredno iza „ustoličenja“ Vlade kao i da je RH bila u predbankrotnom stanju s velikim Javnim dugom, s kreditnim rejtingom „smeća“, malim plaćama, još manjim mirovinama, ogromnim brojem „blokiranih“, ….. jedino što možemo reći jeste: Hvala 14. Vladi RH!

Povod ovoj analizi je povećanje, tj. usklađivanje mirovina za + 2,44 %, a Odluka je donesena jučer, 26.08.2019. na 33. sjednici Upravnog vijeća HZMO-a.

U nepune tri godine djelovanja 14. Vlade RH do danas su mirovine povećane za cca 10,384 % ( bez uračunatog povećanja najmanje mirovine u iznosu od 3,13 %, …. )

Istovremeno, to isto povećanje mirovina umirovljenicima koji su ostvarili pravo po „posebnim propisima“, a među kojima je i cca 35 000 hrvatskih branitelja, kojima je 12. Vlada RH na čelu s g. Zoranom Milanovićem smanjila mirovine za 10,0 %, to je ukupno povećanje mirovina umirovljenicima po „posebnim propisima“ ista uvećana, u ove nepune 3 godine 14. Vlade RH, u ukupnom iznosu od 21,422 %.

Začuđuju me negativne reakcije po medijima i društvenim mrežama nakon svakog povećanja mirovina, da kako je to malo, kako to ništa ne vrijedi i slično, pa se čovjek stvarno mora zapitati jesu li baš svi redom nezadovoljni?!

Sigurno je da nisu jer jedna glasna manjina piše toliko negativnosti, objavljuje toliko komentara da se stvara dojam da ih je nekoliko milijuna. Svu mržnju usmjerili su prema svakom uspjehu 14., i javno TVRDIM, najbolje Vlade RH od postanka naše mlade Države!

Suvišno je i zapitati se kakav je njihov ( naopaki )  mentalni sklop te da svoje frustracije liječe na društvenim mrežama. Koristim ovu priliku te sve nezadovoljne umirovljenike koji su protiv ovakvih povećanja ( jer im je bilo bolje za vrijeme g. Z.M ) da lijepo vrate sav višak u Državni proračun.

Pošteno!

U prošloj analizi : KOMU SMETA – NEKA PATI,  (https://kamenjar.com/komu-smeta-neka-pati )
jasno sam naglasio da će RH i u 2./2019. zabilježiti rast BDP-a više od +3,0 %, tj. da ga očekujem na razini + 3,4 % kao i da ćemo u novčanom iznosu prijeći magičnu granicu u iznosu od 100 milijardi kuna.

Isto tako sam rast BDP-a i nije bila glavna tema analize jer je to već uobičajeno za svako tromjesečje najbolje Vlade RH, već je ipak glavna tema suficit proračuna konsolidirane opće države, a koji očekujem na razini cca 2 milijarde kuna u prvom polugodištu 2019., a što bi se lako moglo dogoditi da do kraja 2019. sam suficit – VIŠAK bude i udvostručen, tj. na razini cca 4 milijarde kuna.

Neovisno što još nemam skoro nikakve  službene podatke za 3./2019. imam „oko“ za procijeniti situaciju i za ovo treće tromjesečje koje završava 30.09.2019.
Igrom sudbine ili slučaja, živim u blizini Šibenika i s plaže mogu procijeniti broj zrakoplova koji dolaze i odlaze, tj. zračni promet prema i od zračne luke Split, a kako imam istovremeni pogled i na Skradinski most na A1 i prostim okom brojim promet vozila. Stoga, kad je u pitanju promet, bilo zračni, bilo cestovni, sva službena izvješća su mi samo potvrda onog što sam uočio.

Stoga neka se nitko ne čudi kako mogu davati nekakve procjene i bez ikakvih objavljenih podataka Institucija RH koje su zadužene za to. Ovog trenutka TVRDIM i bez službenih podataka da će i ovo 3./2019. biti u plusu kao i da će krajnji rezultat ukupnog rasta BDP-a na razini cijele 2019. biti iznad projekcija 14. Vlade RH!

Obzirom da će sutra, 28.08.2019., u 11:00 DZS objaviti vijest o rastu BDP-a za 2./2019., svim „dežurnim kritičarima“ „kvazianalitičarima“, „polunepismenim magistrima i doktorima ekonomskih nauka“  i svima kojima je sve crno pred očima u Hrvatskoj, …. izražavam duboku sućut!

Za finale analize i današnji dan je povijesni dan za RH! Danas, 27.08.2019. RH je putem Ministarstva financija RH po prvi put od osnutka naše mlade države reprogramirala Kratkoročna trezorska zaduženja uz NEGATIVNU kamatu!

Hrvatska ide dalje, unatoč i usprkos!

Milivoj Lokas/Kamenjar.com

( Izvor: HZMO, DZS, MFIN, osobni izračuni i projekcije, … )

Marić: ‘Po prvi put trezorski zapisi s valutnom klauzulom izdani uz negativnu kamatnu stopu’

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari